
Indeks: CHOCOWORLD41
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Jajko 42x29x17 mm 1768CW Daniel Staroń Chocolate World
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Wielkanocna kolekcja form do czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania wyrobów z czekolady. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Obejrzyj film i dowiedz się, jak pracować z formą:
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,
- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,
- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
- formę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,
- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe wyroby.
Formy z serii Dubbel Model pozwalają na produkcję czekoladek 2D oraz czekoladek 3D. Dają możliwość łączenia dwóch połówek wzoru w celu uzyskania trójwymiarowych wyrobów czekoladowych. Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych wyrobów czekoladowych. Zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.
- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
- możliwość kontrolowania wypełnienia formy (dzięki transparentnej barwie),
- łatwość wyjmowania kształtów z formy,
- możliwość ręcznego i maszynowego formowania.
Profesjonalna forma z poliwęglanu przeznaczona do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
CW1317 Dubbel Model Chocolate World - forma do czekoladowych jajek:
To forma z poliwęglanu do tworzenia pralin w kształcie połówki jajka - dł. 43 mm.
Forma z serii "dubbel model" pozwala na tworzenie połówki wzoru lub całego wzoru składającego się z dwóch połówek.
Forma pozwala na produkcję czekoladek 2D - połówka jajka oraz czekoladek 3D - całe jajko.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 24 czekoladek 2D o wadze około 12 gramów.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 12 czekoladek 3D o wadze około 24 gramów.
Przeznaczona jest do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
CHARAKTERYSTYKA I WYMIARY FORMY DO CZEKOLADY | |
Nazwa handlowa | Gładkie jajko 43 mm CW1317 |
Numer katalogowy | CW1317 |
Kształt pralin | połówka jajka |
Wzór | gładka powierzchnia |
Tematyka | Wielkanoc |
Materiał | poliwęglan |
Wymiary formy | dł. 275 x szer. 135 x wys. 24 mm |
Wymiary pralin | dł. 43 mm x szer. 30 mm x wys. 14 mm |
Objętość pralin | 12 g |
Ilość pralin na formę | 24 |
Objętość formy | 24 x 12 g = 288 g |
Układ | 3 x 8 |
Przeznaczenie | profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej |
Zastosowanie | klasyczne, dekorowane, nadziewane praliny czekoladowe |
Rodzaj | forma do odlewania wyrobów czekoladowych, dubbel model |
Producent | Chocolate World |
Dystrybutor | Sempre Group |
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Producent: Chocolate World
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: Wyprodukowano w Belgii
Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Wykonany z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością.
Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.
Indeks: CHOCOWORLD41
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie połówki jajka
Indeks: HANSBRUNNER67
Marka: HANS BRUNNER
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Kuli
Indeks: CHOCOWORLD21
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin i czekoladek - quenelle - stworzona we współpracy z Frank Haasnoot >>> idealnie sprawdzi się do tworzenia nadziewanych i dekorowanych czekoladek.
Indeks: HANSBRUNNER104
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia dekoracyjnych wyrobów czekoladowych z okazji pierwszej komunii. Wykonane z wysokiej jakości odpornego poliwęglanu. Idealne do przygotowania słodkich upominków dla gości.
Wielkanocna kolekcja form do czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania wyrobów z czekolady. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Obejrzyj film i dowiedz się, jak pracować z formą: