op. 3 kg Beurre de Cacao Valrhona - oczyszczony tłuszcz kakaowy - Cukieteria.pl
  • op. 3 kg Beurre de Cacao Valrhona - oczyszczony tłuszcz kakaowy - Cukieteria.pl
  • op. 3 kg Beurre de Cacao Valrhona - oczyszczony tłuszcz kakaowy - Cukieteria.pl

op. 3 kg Beurre de Cacao Valrhona - oczyszczony tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

VALRHONA35

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu, uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw. Oczyszczony tłuszcz kakaowy o przyjemnej miodowej barwie.

426,00 zł
Brutto

142,00 zł / 1 kg

PRODUKT NA ZAMÓWIENIE
help_outlineZapytaj o produkt
op. 3 kg Beurre de Cacao Valrhona - oczyszczony tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

op. 3 kg Beurre de Cacao Valrhona - oczyszczony tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Akceptuję zasady polityki prywatności  

Opis

Oczyszczony tłuszcz kakaowy w pastylkach!

Tłuszcz kakaowy poddany odpowiednim procesom (rafinacji, w tym dezodoryzacji), które mają na celu oczyszczenie tłuszczu pochodzenia roślinnego oraz pozbawienie go smaku i aromatu. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu jest uniwersalny w zastosowaniu, ponieważ nie wpływa na smak i aromat gotowych wyrobów. Tłuszcz poddany procesowi rafinacji jest bardziej stabilny i wykazuje większą odporność na działanie wysokich temperatur. Tłuszcz kakaowy to wyjątkowy rodzaj tłuszczu pochodzenia roślinnego. Charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, co w znacznym stopniu gwarantuje stan skupienia i konsystencję tłuszczu kakaowego. Tłuszcz kakaowy potocznie określany jest jako "masło kakaowe", takie określenie zawdzięcza swojej specyficznej konsystencji (zależnej od temperatury).

Konsystencja tłuszczu kakaowego w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej ma postać ciała stałego (zależnie od rodzaju wytwarzania - blok lub kaletki). Tłuszcz kakaowy pod wpływem ciepła zmienia konsystencję na płynną. Temperatura upłynniania masła kakaowego to (zależnie od źródła informacji) od około 30 do około 36°C. Konsystencja "masła" kakaowego tak samo jak tradycyjnego masła jest zależna od temperatury otoczenia. 

Tłuszcz kakaowy pozyskiwany jest z najwyższej jakości ziaren kakaowca, poddawany jest procesowi rafinacji (w tym dezodoryzacji) i formowany do pastylek o średnicy około 8 milimetrów. Tłuszcz kakaowy w postaci kaletek (pastylek) jest bardzo wygodny do dozowania i porcjowania. Dodatkowo drobne pastylki łatwiej upłynnić (proces upłynniania jest bardziej równomierny oraz szybszy niż tłuszczu kakaowego w kawałkach). Rafinowany tłuszcz kakaowy ma neutralny (bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny, charakterystyczny) smak i aromat oraz jasną, lekko żółtą barwę.

Beurre de Cacao od Valrhona, to oczyszczony tłuszcz kakaowy o postaci stałej w temperaturze poniżej 25°C i przyjemnej miodowej barwie.

Możliwości zastosowania tłuszczu kakaowego:

Tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) stosowane jest przede wszystkim:

  • do produkcji czekolady - białej, mlecznej, ciemnej, deserowej (jako jeden z głównych składników),

  • do upłynniania czekolady, która stosowana jest do oblewania i powlekania wyrobów,

  • jako dodatek do czekolady podczas produkcji pralin w formach,

  • (pozwala uzyskać idealnie błyszczącą powierzchnię oraz zapewnia doskonałą kruchość wyrobów czekoladowych),

  • jako baza do tworzenia kolorowych powłok metodą natryskową (zamsze),

  • jako nośnik dla barwników spożywczych stosowanych do barwienia czekolady i tłustych mas cukierniczych,

  • jako nośnik do barwników spożywczych o strukturze zamszu,

  • do stabilizowania nadzień pralinowych (kremów stosowanych do wypełniania korpusów truflowych),

  • do przygotowywania potraw (rafinowany tłuszcz kakaowy nadaje się do smażenia oraz jako dodatek do pieczenia).

Dozowanie i sposób użycia tłuszczu kakaowego:

Dozowanie tłuszczu kakaowego zależy od rodzaju zastosowania (np. w celu upłynnienia czekolady przeznaczonej do formowania i oblewania dodatek masła kakaowego waha się od 1-8% całkowitej objętości czekolady). Przed użyciem tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) wymaga upłynnienia lub zatemperowania, dopiero po wykonaniu tych czynności tłuszcz kakaowy można barwić, aromatyzować lub stosować jako dodatek podczas produkcji cukierniczej. Podczas barwienia i aromatyzowania tłuszczu kakaowego należy pamiętać o wyborze odpowiednich barwników spożywczych oraz aromatów lub ekstraktów, które wykazują dobrą rozpuszczalność w tłuszczu.

Trochę dodatkowych informacji o tłuszczu kakaowym:

Dodatkowe informacje - kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością "masła kakaowego" (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Rafinacja i dezodoryzacja tłuszczu kakaowego pozwala uzyskać produkt pozbawiony zanieczyszczeń i charakteryzujący się neutralnym (bardzo delikatnym, słabo wyczuwalnym) smakiem i aromatem. Ważne informacje: tłuszcz kakaowy przeznaczony do produkcji cukierniczej oraz do przyrządzania potraw; poddany procesowi rafinacji - pozbawiony zanieczyszczeń; charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem. Zastosowanie: torty, kremy, nadzienia, praliny, figurki czekoladowe, polewy, glazury, dekoracje, desery, do smażenia, do pieczenia.

Tłuszcz kakaowy od Valrhona, szczegóły produktu:

SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE O PRODUKCIE
Nazwa handlowa Beurre de Cacao 100%
Numer katalogowy 160
Rodzaj oczyszczony tłuszcz kakaowy
Opakowanie wiaderko w pokrywą
Masa netto 3.0 kg
Smak neutralny
Aromat neutralny
Barwa miodowa
Przeznaczenie cukiernictwo, gastronomia
Zastosowanie uniwersalne
Forma łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki
Producent Valrhona
Dystrybutor Sempre Group

Skład oczyszczonego tłuszczu kakaowego:

Składniki i alergeny: tłuszcz kakaowy; produkt może zawierać śladowe ilości orzechów oraz soi.

Jak przechowywać tłuszcz kakaowy?

Warunki przechowywania: tłuszcz kakaowy należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 8 miesięcy od daty produkcji). Chronić produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów lub nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania tłuszczu kakaowego to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.

Kompozycja składników i wartość odżywcza tłuszczu kakaowego:

KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW
SKŁADNIK GŁÓWNY ZAWARTOŚĆ PROCENTOWA
Tłuszcz kakaowy 100 %

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
Wartość energetyczna 3700 kJ/900 kcal
Tłuszcz 100.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 60.0 g
Węglowodany <0.0 g
w tym cukry <0.0 g
Białko  <0.0 g
Błonnik <0.0 g
Sól 0.01 g

Szczegóły produktu
VALRHONA35
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: BARIMA304

Marka: BARBARA LUIJCKX

op. 1 kg COCOA BUTTER 2371 BARIMA ARTISANAL rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 315,00 zł

315,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: FRACTAL59

Marka: Fractal Colors

op. 50 g Edible Glue - Fractal Colors - gotowy do użycia klej spożywczy w wygodnej butelce

Gotowy do użycia klej spożywczy w wygodnej butelce. Łatwy do dozowania i nakładania! Niezbędny element podczas tworzenia przestrzennych dekoracji oraz figurek z masy cukrowej i marcepanu. Jadalny klej cukierniczy na bazie CMC.

Cena 14,90 zł

29,80 zł / 100 g

Więcej
Dostępną ilość sprawdzisz w szczegółach produktu.

Indeks: BARIMA568

Marka: BARBARA LUIJCKX

op. 2.0 kg PRAŻYNKI CRISPY FLAKES ROYAL 332451 BARIMA ARTISANAL pokruszone ciasteczka crepes dentelle

Prażynka, czyli drobne kawałki ciasteczek „crepes dentelle” - zaprojektowane dla uzyskania chrupiącej tekstury w wyrobach cukierniczych. Przeznaczone do łączenia z czekoladą, pastami orzechowymi i nadzieniami.

Cena 101,00 zł

50,50 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE