

Wysokiej jakości profesjonalny miernik pH i temperatury o wodoodporności zgodnej z normą IP68 - przeznaczony do kontroli produktów spożywczych oraz kosmetyków.
TESTO 206 pH2 PHMETR ZESTAW STARTOWY to kompaktowy miernik do badania pH w cieczach oraz produktach półstałych (lepkich). Miernik wyposażony jest w elektrodę penetracyjną oraz niewymagającą konserwacji sondę żelową. Posiada funkcję zatrzymania wyniku po stabilizacji pomiaru. Urządzenie jest odporne na kurz oraz zabrudzenia dzięki zastosowaniu futerału (TOPSAFE). Miernik przeznaczony jest do mierzenia poziomu pH w substancjach płynnych oraz lepkich (galaretki, kremy, mięso, sery, owoce). Walizka ochronna zawiera wodoodporny futerał TOPSAFE (IP68), co gwarantuje zachowanie odpowiedniej higieny oraz daje możliwość mycia w zmywarce.
W skład zestawu wchodzą następujące elementy:
kompaktowy miernik poziomu pH
sonda penetracyjna
zbiornik z żelem do składowania elektrody
futerał TOPSAFE
uchwyt ścienny
bufor pH 4 (250 ml)
bufor pH 7 (250 ml)
walizka aluminiowa
Miernik posiada wiele zalet, z których najważniejsze to:
bezpośredni pomiar żywności, pomagający szybko ocenić wartość pH
dostępny w trzech wersjach, w zależności od środowiska, w którym jest dokonywany pomiar
solidny, wodoodporny futerał, który można myć w zmywarce (klasa zabezpieczenia IP68)
wbudowany czujnik temperatury do jednoczesnego pomiaru pH i kompensacji ewentualnych wahań temperatury
bezobsługowy elektrolit żelowy do przechowywania sondy
kalibracja w jednym, dwóch lub trzech punktach
Oferta dotyczy TESTO 206 pH2 ZESTAW STARTOWY = urządzenie do pomiaru pH + sonda penetracyjna + zbiornik z żelem do składowania elektrody + futerał (TOPSAFE) + uchwyt ścienny + bufor pH 4 (250 ml) + bufor pH 7 (250 ml) + walizka aluminiowa
DANE TECHNICZNE
POMIAR TEMPERATURY NTC | |
ZAKRES POMIAROWY | 0 do (+) 60 °C (krótkotrwale do (+) 80 °C) |
DOKŁADNOŚĆ |
±0.4 °C |
ROZDZIELCZOŚĆ | 0.1°C |
CZAS REAKCJI (T99) | 10 sekund (mierzone w poruszającej się cieczy) |
pH - ELEKTRODA | |
ZAKRES POMIAROWY | 0 do 14 pH |
DOKŁADNOŚĆ | ±0.02 pH |
ROZDZIELCZOŚĆ | 0.01 pH |
OGÓLNE DANE TECHNICZNE | |
WAGA |
115 g (z futerałem) 65 g (bez futerału) |
WYMIARY |
197 x 35 x 20 mm 110 x 33 x 20 mm (bez sondy i futerału) |
TEMPERATURA PRACY | 0 do (+) 60°C |
MATERIAŁ OBUDOWY | ABS tworzywo sztuczne |
KLASA ZABEZPIECZENIA | IP68 |
KOLOR PRODUKTU | biały |
DOPUSZCZENIA | CE 2014/30/EU |
DŁUGOŚĆ PRÓBNIKA | 35 mm |
ŚREDNICA SONDY | 11 mm |
SZYBKOŚĆ POMIARU | 2 pomiary na sekundę |
STANDARDY | DIN EN 12830 |
KOMPENSACJA TEMPERATURY | automatyczna |
TYP BATERII | 1 x bateria guzikowa (CR 2032) |
ŻYWOTNOŚĆ BATERII | 80 godzin |
WYŚWIETLACZ | LCD |
ROZMIAR WYŚWIETLACZA | 2-liniowy wyświetlacz |
LICZBA KANAŁÓW | 2 - kanałowy |
TEMPERATURA SKŁADOWANIA | (-) 20 do (+) 70 °C |
ZASTOSOWANIE TESTO 206 pH2
Pomiar pH wody pitnej - od dłuższego czasu obowiązują przepisy prawne, które regulują dopuszczalne wartości określonych parametrów w wodzie pitnej. Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia zarządza, że przedsiębiorstwa wodociągowe mają obowiązek zapewnić swoim klientom jakość wody pitnej zgodnie z wytycznymi ujętymi w rozporządzeniu - wartość pH jest ważnym parametrem służącym określaniu jakości wody. Pobrane próbki wody powinny być sprawdzane pod kątem poziomu wartości pH, bezpośrednio po pobraniu próbki; wartość pH nie może przekroczyć dolnej wartości 6.5 i górnej 9.5, optymalna wartość to 7.
Pomiar wartości pH do zapewnienia jakości w sektorze spożywczym - wartość pH żywności ma bezpośredni wpływ na rozwój mikroorganizmów, co za tym idzie na bezpieczeństwo i jakość żywności. Wartość pH jest bardzo ważnym parametrem, który określa jakość produktów spożywczych; w szczególności dotyczy to mięsa i produktów mięsnych pod względem zdolności wiązania wody, smaku, barwy, kruchości i trwałości; parametr ten jest kluczowy również w innych zakładach sektora spożywczego.
Pomiar pH w przemyśle kosmetycznym - wartość pH jest kluczowym czynnikiem, jeżeli chodzi o ocenę jakości produktów kosmetycznych; produkty kosmetyczne, których odczyn jest zbyt kwaśny lub zasadowy mogą powodować podrażnienia skóry. Odczyn skóry to około 5 a 6.5 pH, dzięki jej naturalnemu płaszczowi ochronnemu. Wartość pH produktów kosmetycznych musi być monitorowana i kontrolowana na wielu etapach produkcji.
PLIKI DO POBRANIA
KATALOG URZĄDZEŃ POMIAROWYCH DO SEKTORA SPOŻYWCZEGO
INFOGRAFIKA PRODUKTY TESTO I ICH ZASTOSOWANIE
Wysokiej jakości profesjonalny miernik pH i temperatury o wodoodporności zgodnej z normą IP68 - przeznaczony do kontroli produktów spożywczych oraz kosmetyków.