TESTO 108 to łatwy w obsłudze i użyciu wodoodporny termometr do żywności z sondą penetracyjną (termopara typu T) i możliwością podłączenia termopary typu K. Termometr jest wodoodporny (NORMA IP67 - ochrona przed zanurzeniem na maksymalnie 30 minut na głębokości do 1 metra), zgodny z HACCP oraz certyfikowany zgodnie z NORMĄ ISO 13485.

Oferta dotyczy TESTO 108 = wodoodporny miernik temperatury (termopara typu T i K) + penetracyjna sonda temperatury (termopara typu T) + walizka + baterie + fabryczny protokół kalibracji

Pomiary temperatury to niezbędne pomiary wykonywane regularnie w branży spożywczej, pozwalają na monitorowanie produktów oraz gwarantują stałą jakość oferowanych produktów.

Miernik posiada wiele zalet, z których najważniejsze to:
-
uniwersalność miernika dzięki możliwości podłączenia termopar typu T i K
-
prosta obsługa urządzenia (dwoma przyciskami)
-
duży i czytelny wyświetlacz
-
wodoodporny miernik i sonda (zgodnie z klasą zabezpieczenia IP67)
-
uniwersalność zastosowania
-
zgodność z wytycznymi HACCP oraz EN 13485

DANE TECHNICZNE

POMIAR TEMPERATURY TYP T |
ZAKRES POMIAROWY |
(-) 50 do (+) 300 °C |
DOKŁADNOŚĆ |
±0,5 °C ((-) 30 do (+) 70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz. wart. ((-) 50 do (-) 30 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz. wart. ((+) 70 do (+) 300 °C)
|
ROZDZIELCZOŚĆ |
0,1°C |
CZAS REAKCJI (T99) |
10 sekund (mierzone w poruszającej się cieczy) |

POMIAR TEMPERATURY TYP K |
ZAKRES POMIAROWY |
(-) 50 do (+) 300 °C |
DOKŁADNOŚĆ |
±0,5 °C ((-) 30 do (+) 70 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz. wart. ((-) 50 do (-) 30 °C)
±0,5 °C ±0,5 % mierz. wart. ((+) 70 do (+) 300 °C)
|
ROZDZIELCZOŚĆ |
0,1°C |

OGÓLNE DANE TECHNICZNE |
WAGA |
210 g (w tym bateria i miękki futerał)
154 g (z baterią, bez miękkiego futerału)
|
WYMIARY |
140 x 60 x 24 mm |
TEMPERATURA PRACY |
(-) 20 do (+) 60°C |
MATERIAŁ OBUDOWY |
ABS / ABS-PC z włókna szklanego |
KLASA ZABEZPIECZENIA |
IP67 z futerałem TOPSAFE |
KOLOR PRODUKTU |
biały |
SZYBKOŚĆ POMIARU |
0.5 sekundy |
STANDARDY |
EN 13485 |
WYTYCZNE EU |
2004/108/EG |
TYP BATERII |
3 x AAA mikro bateria |
ŻYWOTNOŚĆ BATERII |
2500 h (przy 23°C) |
WYŚWIETLACZ |
LCD |
ROZMIAR WYŚWIETLACZA |
1-liniowy wyświetlacz |
FUNKCJE WYŚWIETLACZA |
z paskiem statusu |
TEMPERATURA SKŁADOWANIA |
(-) 30 do (+) 70 °C |

ZASTOSOWANIE TESTO 108

Monitorowanie temperatury produktów - podczas produkcji żywności i wydawania posiłków, odpowiednia temperatura i właściwy stopień podgrzania żywności odgrywają kluczową rolę. Kontrola temperatury służy przede wszystkim zapobieganiu rozwojowi oraz rozprzestrzeniania bakterii podczas procesu przetwórstwa żywności oraz w produktach gotowych do konsumpcji. Pomiarów należy dokonywać podczas procesu produkcji oraz po przygotowaniu żywności. Pomiar daje gwarancje odpowiedniej, wymaganej temperatury (pod kątem rozwoju bakterii).
Pomiar temperatury podczas przechowywania - w sektorze spożywczym łańcuch chłodniczy musi być stale kontrolowany i weryfikowany. Składowa kontroli jest sprawdzanie temperatury produktów i towarów podczas ich składowania. Temperatura żywności ma kluczowy wpływ na rozwój i rozprzestrzenianie się bakterii, dlatego konieczna jest ciągła kontrola żywności w celu zapewnienia bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Pomiar temperatury produktów podczas składowania pozwala zweryfikować czy ciągłość łańcucha chłodniczego została prawidłowo zachowana.
Pomiar temperatury towarów przychodzących - pomiar temperatury produktów przychodzących wiąże się z zagwarantowaniem, że temperatura towarów jest zgodna ze specyfikacjami oraz obowiązującymi regulacjami, świadczy to o tym czy produkty nadają się do użycia, dalszego przetwarzania czy konsumpcji. Jeżeli temperatura dostarczonych towarów odpowiada specyfikacji oraz regulacjom, towar może zostać dopuszczony do obrotu.

PLIKI DO POBRANIA

INFORMACJE O TESTO 108
KATALOG PRZYRZĄDÓW POMIAROWYCH DO SEKTORA SPOŻYWCZEGO
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
DEKLARACJA ZGODNOŚCI II
INFOGRAFIKA PRODUKTY TESTO I ICH ZASTOSOWANIE
