Zapraszamy w Świat czekolady. 4 dni teorii i intensywnej praktyki. Podczas tego trzydniowego szkolenia cukierniczego poznasz podstawowe umiejętności pracy z czekoladą jakie każdy czekoladnik powinien posiadać. Zgłebisz również bardziej zaawansowaną wiedzę.
Poznasz techniki wylewania form do pralin, dekorowania, pracy z barwnikami na bazie masła kakaowego, komponowania ganache, prawidłowego wypełniania korpusów i zamykania form. Mocne podstawy po przyswojeniu których, będziecie mogli pracować z czekoladą i tworzyć własne kompozycje wizualne i smakowe. W trakcie tego warsztatu, każdy uczestnik stworzy, pod czujnym okiem Igora Zaritskiego własną, czekoladową rzeźbę.
W programie:
- Każdy uczestnik przygotuję swoją własną rzeźbę
- Co to jest czekolada
- 5 sposobów temperowania (rekrystalizacji) czekolady
- Balans oraz emulgacja ganache
- Ganache krótko-średnio-długoterminowe
- Praca z barwnikami
- Praca z aerografem – pistoletem do malowania, techniki i sposoby
- Dekoracja form polikarbonowych oraz pralin ciętych
- Podstawowe metody tworzenia rzeźby
- Kwiat czekoladowy
- Metody przechowywania
Trufla:
- Klasyczna
- Rum Schron
- Walencia ( wiśnia Amarena w pomarańczowym marcepanie)
- A la Rafaello
- Karmel
- Mango-Marakuja
- Sycylijska Pistacja
Praliny Cięte:
- Pistacja-Truskawka
- Mango-Marakuja-Wanilia
- Ptasie Mleczko
- Gruszka Williams- Papuasia
- Kokos-Pabana
- Malina-Orzech Laskowy
Praliny Formowane:
- Truskawka-Balzamik
- Yuzu-Wasabi-Sake
- Kappuccino-Orzech Laskowy
- Mango-Marakuja-Karmel
- Czerwony rum-Orzech Nerkowiec
- Limonka-Czarny Pieprz
- Pomarańcza- Czekolada Botanica
- Porzeczka-Słonecznik (WCM)
Tabliczki czekoladowe z owocami ta orzechami
Prosta rzeźba czekoladowa
Podczas szkolenia zapewniamy:
- Stanowisko pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały niezbędne to pracy
- Surowce
- Napoje, kawa, lunch
- Dyplom potwierdzający ukończenia szkolenia oraz w prezencie fartuch z logo Akademii
- Atrakcyjne rabaty na wybrane produkty, które będą wykorzystane podczas szkolenia (warsztatach) w sklepie Sempre

Igor Zaritskiy – szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre. Rozpoczął swoją prace w 2000 roku, jako kucharz. Pracował w najlepszych restauracjach Kijowa : „Monaco”, Atelier”, „Sanahund”. W 2007 roku zaczyna pracować jako cukiernik. Pracował jako szefem cukierni „Arena Entertainment”, „Semedeni”.
- W 2010 roku zajmuje 3 miejsce w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu , na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
- W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
- W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
- W 2018 zostaje szefem Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie prowadzi szkolenia cukiernicze.
- W 2021 roku zajmuje 1 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Poland. Temat konkursu: „#tmrw”
- W 2022 Finalista World Chocolate Masters w Paryżu w gronie 10 najlepszych cukierników Świata.
Szczegóły szkolenia
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking. Zapraszamy na godzinę 900, szkolenie zakończy się około godziny 1900, jednak prosimy zarezerwować sobie trochę więcej czasu na wspólne zdjęcie z dyplomami oraz oczywiście – degustacje (wszystkie przygotowane desery zabieracie ze sobą). Do tej godziny czynny jest także sklep w którym zaopatrzysz się w akcesoria, sprzęt oraz surowce do prowadzenia Twojej działalności.
Po więcej informacji zapraszamy do kontaktu:
Anna Cienkowska tel. 532 403 425
Weronika Zaritska tel. 733 314 543
E-mail: AKADEMIA@SEMPREINFO.PL
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Miejsce szkolenia: Siedziba SEMPRE Group Sp. z o.o. NIP 534-249-96-14
Warsaw Academy of Pastry ARTS, ul. Wiejska 13A, Pruszków 05-802