- Nowy

Paragon Timur Berry: kordiał botaniczny o unikalnym profilu smakowym łączącym cytrusowe nuty grejpfruta, aromatyczne nuty ziołowe i charakterystyczne nuty drzewne. Złożone nuty pieprzowe z odpowiednim balansem kwasowości. Pochodzenie: Nepal. Odkryj nowe botaniczne smaki z Paragon - ulotka do pobrania w załączniku!
Dawniej słowem kordiał określano mocny trunek sporządzany z dodatkiem owoców i ziół. Szlachetny i aromatyczny napój alkoholowy stosowany był jako lek wzmacniający serce i cały układ krążenia. W dzisiejszych słownikach barmańskich kordiał, to określenie stosowane do opisania pewnego rodzaju syropu o słodko-kwaśnym i orzeźwiającym smaku. Kordiały powstają w wyniku maceracji skórki otartej z cytrusów, kawałków owoców oraz cukru. Kordiał barmański to doskonała baza do tworzenia "domowych" nalewek oraz aromatycznych drinków i napojów bezalkoholowych.
Paragon, to seria najwyższej jakości kordiałów botanicznych. Stworzona do odkrywania nowych aromatów i niecodziennych połączeń smakowych czerpanych prosto z natury. To swego rodzaju powrót do korzeni w celu eksploracji najstarszych smaków botanicznych. Nietuzinkowe i rewolucyjne połączenie technologii perfumeryjnych i nauki o kwasach organicznych, które pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnych smaków. Paragon, to przygoda, która zaprasza do odkrywania nowych aromatów i sposób na stworzenie niepowtarzalnego wrażenia. Zaskakująca odmiana i alternatywa dla klasycznych lemoniad i drinków. Unikalny i wyjątkowy produkt stworzony z największą starannością przez profesjonalistów i prawdziwych ekspertów w dziedzinach botaniki i aromatyzacji. Zaskocz Swoich gości absolutnie wyjątkowymi smakami tworząc napoje na bazie kordiałów botanicznych marki Paragon.
Inspirowana naturą nowa generacja wyjątkowo aromatycznych kordiałów, które stanowią doskonałą bazę do drinków i napojów bezalkoholowych. Paragon, to łatwa do dozowania podstawa o perfekcyjnie wyważonym słodko-kwaśnym smaku. Idealnie zrównoważona baza, która nie wymaga dodawania słodyczy i kwasowości. Pozwala na tworzenie zarówno prostych jak i najbardziej wyszukanych kreacji barmańskich.
Paragon, to dwie dopracowane serie smaków! Kolekcja mistyczna, która koncentruje się na trzech roślinach o rzadkim pochodzeniu botanicznym. W kolekcji uchwycono cenne esencje, które oferują prawdziwie mistyczne doznania sensoryczne. Smaki kordiałów w serii, to: Vetiver, Palo Santo i Labdanum. Kolekcja pieprzowa, która została stworzona na bazie trzech odmian pieprzu z Kamerunu, Etiopii i Nepalu. Złożone esencje uzyskano za pomocą różnych technik ekstrakcji. Smaki kordiałów w serii, to: Rue Berry, Timur Berry i White Penja Pepper. Niesamowicie wszechstronna seria słodko-kwaśnych syropów, która doskonale łączy się z wieloma składnikami i alkoholami.
Stworzona przez Monin wyjątkowa gama botanicznych kordiałów o unikalnych i wyrazistych smakach. Paragon wykorzystuje mało znane gatunki roślin z czterech stron świata aby zaoferować smakoszom drinki i napoje o rzadkich i wyjątkowych smakach.
"Aby stworzyć pierwszy rozdział, o pieprzu i jagodach, przemierzyliśmy najodleglejsze zakątki naszej planety w poszukiwaniu mało znanych składników i odmian roślin. Od zachodu Kamerunu po wzgórza Nepalu, narodziły się nasze pierwsze trzy kordiały, inaugurując tym samym naszą encyklopedię wyjątkowych smaków."
Paragon Timur Berry: kordiał botaniczny o unikalnym profilu smakowym łączącym cytrusowe nuty grejpfruta, aromatyczne nuty ziołowe i charakterystyczne nuty drzewne. Złożone nuty pieprzowe z odpowiednim balansem kwasowości. Pochodzenie: Nepal.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O PARAGONIE TIMUR BERRY
Znaczenie metod ekstrakcji w zestawieniu z wiedzą o kwasach.
Aby wydobyć to, co najcenniejsze ze składników obecnych w naszych kolekcjach, kluczowe było połączenie kilku wyrafinowanych technik ekstrakcji celem odtworzenia całego spektrum organoleptycznego poszczególnych surowców. Kluczową rolę w percepcji walorów smakowych odgrywają trzy uzupełniające się kwasy, które wzmacniają i udoskonalają smak tych wyjątkowych produktów. Stosowane metody ekstrakcji: destylacja parowa, destylacja molekularna, parzenie, ekstrakcja rozpuszczalnikowa, nadkrytyczny dwutlenek węgla.
Każda technika ekstrakcji wydobywa określony profil smakowy. Dopiero połączenie różnych technik pozwala uzyskać pełne spektrum smaku poszczególnych składników. Metody ekstrakcji wyjątkowych smaków kordiałów botanicznych: Maceracja: surowiec jest mieszany z wodą i alkoholem przez siedem dni, a następnie filtrowany. Destylacja: mieszanina jest następnie poddawana procesowi destylacji. Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla: dwutlenek węgla jest przekształcany w stan nadkrytyczny, między gazem a cieczą, poprzez umieszczenie go pod ciśnieniem w temperaturze poniżej 40°C. Następnie jest on wykorzystywany do ekstrakcji najbardziej subtelnych smaków surowca i gwarantuje ich precyzyjne odtworzenie. Każda metoda wydobywa określony profil smakowy i wnosi coś nowego, to ich połączenie pozwala uzyskać pełne spektrum smaku.
Baza kordiałów botanicznych: kwas o zagadkowym działaniu, czyli kwas glukonowy, naturalnie występujący w miodzie i wykazujący doskonałe właściwości, które wykorzystywano są w produkcji kordiałów. Kwas glukonowy podtrzymuje pełnię smaków bez wprowadzania niepożądanych nut cytrusowych, zapewniając doskonały i długotrwały efekt odczucia w ustach.
Seria kordiałów botanicznych wytwarzanych na bazie cukru i wody oraz oryginalnych aromatów. Najwyższej jakości syrop barmańskie z dodatkiem kwasów organicznych o wyjątkowych właściwościach. Niesamowicie wszechstronne produkty o doskonale zbilansowanym, słodko-kwaśnym smaku. Wydajne i niesamowicie wszechstronne. Przeznaczone przede wszystkim do łączenia z różnego rodzaju alkoholami, w celu tworzenia oryginalnych drinków. Wzbogacą smak każdego trunku przekształcając klasyczne formy w najbardziej wyszukane koktajle. Paragon będzie także doskonałą bazą orzeźwiającej lemoniady i mrożonych herbat o zaskakującym smaku i oryginalnym aromacie. Zastosujesz je także do rozgrzewających naparów i herbat, a nawet jako podstawę domowej nalewki.
Kordiały botaniczne stosuje się według podstawowych proporcji, które łatwo dostosujesz do Swoich przepisów. Klasyczne dozowanie kordiałów opiera się na ich proporcji w stosunku do całej objętości napoju. Podstawowe proporcje dozowania kordiałów to 1:5 (1 porcja kordiału marki Paragon na 5 porcji napoju bazowego).
Kordiały marki Paragon rozlewane są do stylizowanych butelek z grubego, brązowego szkła z drewnianą nakrętką w formie korka. Opakowanie inspirowane jest pierwotnym stosowaniem kordiałów, jako ziołowej nalewki wzmacniającej, spożywanej w formie lekarstwa. Opakowanie pozwala na efektowną prezentację produktów za barem. Stosowanie gotowych kordiałów, jako bazy do napojów zapewnia powtarzalność przepisów oraz znacznie przyspiesza pracę. Kordiały barmańskie po otwarciu należy przechowywać w temperaturze pokojowej (18-20°C) i zużyć w ciągu 3 miesięcy, licząc od momentu otwarcia.
Składniki: cukier, woda, kwasy: kwas glukonowy, kwas cytrynowy, naturalny aromat białej jagody Timur, naturalny aromat.
Warunki przechowywania produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu: kordiały w fabrycznie zamkniętym opakowaniu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przez bezpośrednim działaniem światła słonecznego. Data produkcji oraz termin przydatności do spożycia znajdują się na opakowaniu.
Warunki przechowywania produktu po otwarciu: po otwarciu kordiały botaniczne należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Optymalna temperatura przechowywania syropów po otwarciu to 18-20°C. Należy zabezpieczyć produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz obcych zapachów. Po każdym użyciu należy szczelnie zatkać butelkę. Kordiał należy zużyć w ciągu 3 miesięcy od momentu otwarcia. Kordiały botaniczne nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych.
Nazwa handlowa | Paragon Timur Berry |
Seria produktowa | Paragon |
Kolekcja | Single Botanic Cordial Pepper Collection |
Rodzaj | kordiał botaniczny |
Profil smakowy | grejpfrut, zioła, drzewo |
Aromat | pieprzowe nuty |
Smak | złożony, zbilansowana kwasowość |
Konsystencja | płynna |
Forma | słodko-kwaśny syrop barmański |
Brix | 55° |
pH | 1.7 |
Ekstrakcja smaku | Alcoholate & Supercritical CO2 |
Pochodzenie | Nepal |
Opakowanie | szklana butelka |
Pojemność | 485 ml |
Przeznaczenie | dodatek smakowy i aromatyczny |
Zastosowanie | drinki i napoje bezalkoholowe |
Dozowanie | 1:5 |
Producent | Monin |
Marka | Paragon |
Importer | SCM |
Dystrybutor | Sempre Group |
Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 1154 kJ / 275 kcal |
Tłuszcz | 0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 60.1 g |
w tym cukry | 60.1 g |
Błonnik | 0.0 g |
Białko | 0.0 g |
Sól | 0.03 g |
Kordiały botaniczne rozlewane są do designerskich szklanych butelek z efektowną nakrętką w formie drewnianego korka. Szklane butelki wysyłamy odpowiednio zabezpieczone, tak żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia produktu podczas transportu. Pojedyncze butelki kordiałów pakujemy w specjalne tuby z zamknięciem, które dodatkowo zabezpieczmy tekturowym wypełnieniem i umieszczamy w kartonie. Do pakowania większej ilości kordiałów stosujemy specjalne "bezpieczne" kartony przeznaczone do wysyłki szklanych butelek. Posiadamy kartony do pakowania 6 oraz 12 sztuk kordiałów w szklanych butelkach. Dokładamy wszelkich starań, żeby wyszukane smaki kordiałów botanicznych dotarły do Ciebie w całości!
Indeks: TALA44
Marka: TALA
Indeks: MONIN196
Marka: MONIN
Indeks: MONIN224
Marka: MONIN
Indeks: STALGAST93
Marka: STALGAST
Indeks: TESCOMA179
Marka: TESCOMA
Niezbędny element wyposażenia w każdej nowoczesnej kuchni i cukierni. Profilowana pęseta ze stali nierdzewnej, doskonała do dekorowania potraw, deserów i wypieków.
Indeks: MONIN366
Marka: BOTANICA SPICES
Indeks: MONIN369
Marka: BOTANICA SPICES
Indeks: LOVENATURE27
Marka: LOVE NATURE
Seria suszonych przypraw dekoracyjnych o wyjątkowym smaku i aromacie. Idealne do dekoracji potraw i napojów oraz wyrobów cukierniczych. Naturalny sposób na efektowną prezentację.
Indeks: MONIN379
Marka: BOTANICA SPICES
Wysokiej jakości suszone kwiaty hibiskusa - naturalny dodatek dekoracyjny do napojów, potraw i wyrobów cukierniczych.
Indeks: LOVENATURE26
Marka: LOVE NATURE
Seria suszonych kwiatów jadalnych o wyjątkowym smaku i aromacie. Idealne do dekoracji cukierniczych oraz jako dodatek do potraw czy napojów. Naturalny sposób na efektowną prezentację Twoich wyrobów.
Indeks: TESCOMA202
Marka: TESCOMA
Bardzo praktyczna pęseta kuchenna z łyżeczką do degustacji (np. sosów, kremów itp.) o długości 17 cm - wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej.
Indeks: STALGAST226
Marka: STALGAST
Bardzo praktyczny zestaw miarek kuchennych w kształcie głębokich łyżek - do odmierzania produktów płynnych i sypkich. Odpowiedniki miar małej łyżeczki kuchennej oraz łyżki stołowej. Idealne do odmierzania aromatów, przypraw i dodatków spożywczych (np. proszku do pieczenia).
Paragon Timur Berry: kordiał botaniczny o unikalnym profilu smakowym łączącym cytrusowe nuty grejpfruta, aromatyczne nuty ziołowe i charakterystyczne nuty drzewne. Złożone nuty pieprzowe z odpowiednim balansem kwasowości. Pochodzenie: Nepal. Odkryj nowe botaniczne smaki z Paragon - ulotka do pobrania w załączniku!