

600g GOMA KONJAC substancja zagęszczająca i stabilizująca 58050060 Sosa:
Opis: środek zagęszczający, środek żelujący, substancja stabilizująca.
Należy rozpuszczać w zimnej wodzie stopniowo ogrzewając.
Guma konjac nie rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych.
Proszek o barwie białej do kremowej do jasnobrązowej.
Rozpuszczalność: Dysperguje w gorącej lub zimnej wodzie, tworząc bardzo lepki roztwór o pH między 4,0 a 7,0.
Tworzenie żelu: Dodaj 5 ml 4% roztworu boranu sodu do 1% roztworu próbki w probówce i energicznie wstrząśnij. Tworzy się żel.
Powstawanie żelu stabilnego termicznie: Przygotować 2% roztwór próbki, ogrzewając ją we wrzącej łaźni wodnej przez 30 minut,
z ciągłym mieszaniem, a następnie ochłodzić roztwór do temperatury pokojowej. Dla każdego g próbki użytej do przygotowania
30 g 2% roztworu, dodać 1 ml 10% roztworu węglanu potasu do całkowicie uwodnionej próbki w temperaturze otoczenia.
Ogrzewać mieszaninę w łaźni wodnej do 85 ° C i utrzymywać przez 2 godziny bez mieszania. W tych warunkach powstaje żel stabilny termicznie.
Składniki: guma konjac (siarczyny) E425i.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 600 g
Dozowanie: 0,5-5 g/kg
Kod produktu: 58050060