PECTINE 325NH95 - jest dodatkiem do żywności stosowanym jako środek teksturujący. Wykazuje właściwości zagęszczające i żelujące (w produktach zawierających wapń). Przeznaczona przede wszystkim do produkcji przetworów owocowych. Pektyna ma postać proszku o neutralnym smaku i zapachu. Daje termo-odwracalne żele.

Składniki: pektyna amidowana o niskiej zawartości metoksylu (E440ii) (standaryzowana przez dodanie sacharozy).


Dyspersja i rozpuszczanie:
Aby rozpuścić produkt bez grudek: wstępnie wymieszać pektynę z innymi suchymi składnikami i wsypać preparat do cieczy ciągle mieszając; kontynuować mieszanie, aby uzyskać całkowitą dyspersję. Rozpuszczanie zależy od mediów i procesu: przyspieszone przez obróbkę cieplną (czas, temperatura) i blendowanie (blender, homogenizator). Całkowite rozpuszczenie można uzyskać najszybciej w temperaturze 80-85°C. W formule o wysokiej zawartości wapnia (twarda woda> 80 ppm Ca ++, mleko) rozpuszczanie może być trudniejsze do uzyskania. Wymagany jest dłuższy czas lub dodatek soli sekwestrujących.


Dozowanie - 0.5% do 1.5% zgodne z używana formułą do uzyskania oczekiwanej tekstury.

Właściwości:
-
Pektyna ta może być używana w produktach na bazie wody, mleka oraz owoców.
-
Żelowanie w interakcji z wapniem zachodzi podczas chłodzenia.
-
Ostateczna tekstura jest osiągana po 24 godzinach.
-
Produkt łatwy do rozpuszczenia.





