
15,00 zł / 1 kg
Naturalna substancja zagęszczająca i żelująca pochodzenia roślinnego - pozyskiwana z czerwonych wodorostów.
Agar-agar to naturalna substancja o właściwościach żelujących, zagęszczających i stabilizujących. Pozyskiwana z czerwonych wodorostów, przeznaczona do stosowania w żywności. Jako dodatek spożywczy oznaczana jest symbolem E406. Produkty z dodatkiem agaru należy doprowadzić do wrzenia, a następnie umieścić w warunkach chłodniczych w celu stężenia. Dozowanie jest zależne od rodzaju produktu i wynosi od 5 do 40 gramów na kilogram produktu. Możliwości zastosowania agaru - żywność, biotechnologia, farmacja, chemia, produkty stomatologiczne, kosmetyki. Właściwości agaru - wysoce hydrofilowa cząsteczka, która wykazuje tendencję do tworzenia grudek; pozwala na uzyskanie elastycznego żelu.
DOZOWANIE | |
kremy niskotłuszczowe | 0.5-1 g/kg |
aromatyzowane napoje mleczne | 1-2 g/kg |
lekkie kremy o długim okresie przydatności do spożycia | 2-5 g/kg |
produkty mleczne, sosy, zupy | 5-10 g/kg |
ciasta, ciastka, lody, mieszanki deserów instant | 5-10 g/kg |
produkty na bazie ryb | 5-10 g/kg |
produkty o niskiej zawartości tłuszczu | 5-10 g/kg |
wyroby cukiernicze | 10-20 g/kg |
produkty dietetyczne | 20-40 g/kg |
Składniki: agar agar (E406).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci.
Indeks: SILIKOMART346
Marka: SILIKOMART
Indeks: SILIKOMART252
Marka: SILIKOMART
Indeks: SOSA161
Marka: Sosa Ingredients
Naturalna substancja zagęszczająca i żelująca pochodzenia roślinnego - pozyskiwana z czerwonych wodorostów.