
Indeks: EWALD01
Marka: EWALD-GELATINE GMBH
1 kg ŻELATYNA W LISTKACH SILVER EWALD-GELATINE żelatyna wieprzowa w formie arkuszy
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.
135,00 zł / 1 kg
Żelatyna rybna w proszku o mocy żelowania 200 BLOOM.
Żelatyna jest białkiem zwierzęcym produkowanym z kolagenu. Wytwarzana jest w procesie hydrolizy (skór zwierzęcych, kości i tkanki łącznej), która pozwala na rozerwanie wiązań pomiędzy cząsteczkami kolagenu. W dalszych procesach - poprzez izolację cząsteczek kolagenu, sterylizację oraz suszenie - otrzymywana jest żelatyna.
Bloom - to stopień określający moc żelowania; im wyższy stopień, tym większa moc żelowania, a co za tym idzie bardziej stabilna i zwarta struktura żelowanego produktu.
Proces rozpuszczania żelatyny: przed dodaniem żelatyny do produktu należy ją odpowiednio przygotować - rozpuścić (pozostawić do napęcznienia) w zimnej wodzie (o temperaturze około 20°C) z zastosowaniem proporcji 1:5 (1 porcja żelatyny na 5 porcji zimnej wody); mieszankę żelatyny z wodą należy pozostawić na około 10-20 minut; napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę można rozpuścić w kuchence mikrofalowej (stosując stopniowe podgrzewanie i mieszanie) lub poprzez dodanie jej bezpośrednio do gorącego produktu.
Podczas rozpuszczania żelatyny należy pamiętać, że proces gotowania może osłabić jej właściwości żelujące (produktu z dodatkiem żelatyny nie należy zbyt długo podgrzewać lub gotować).
Masa żelatynowa - to napęczniała w zimnej wodzie żelatyna - wymieszana w proporcjach - 1 porcja żelatyny na 5 porcji wody (masę żelatynową można przygotować w większej ilości i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym opakowaniu w warunkach chłodniczych).
WIĘCEJ PRZYDATNYCH INFORMACJI NA TEMAT STOSOWANIA ŻELATYNY ZNAJDZIESZ NA AKADEMIATORTU
Składniki: żelatyna rybna w proszku o mocy 200 bloom.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci.
Indeks: EWALD01
Marka: EWALD-GELATINE GMBH
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie listków.
Indeks: RÓŻNE224
Marka: SEMPRE
Żelatyna spożywcza pozyskiwana z kolagenu pochodzenia wieprzowego w formie drobnych granulek.
Indeks: SOSA268
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: LOUISFRANCOIS05
Marka: LOUIS FRANCOIS
Pektyna przeznaczona przede wszystkim do stosowania podczas produkcji lustrzanych glazur z miąższem owocowym.
Indeks: SILIKOMART554
Marka: SILIKOMART
Seria nowoczesnych form silikonowych do tworzenia deserów w wersji mini. Idealnie sprawdzą się podczas tworzenia monoporcji na różnego rodzaju przyjęcia i uroczystości.
Indeks: CALLEBAUT04
Marka: CALLEBAUT
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: BARIMA124
Marka: BARBARA LUIJCKX
Żelatyna rybna w proszku o mocy żelowania 200 BLOOM.