

Hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - to naturalny dodatek do żywności o właściwościach żelujących i zagęszczających. Wykazuje również zdolność do wychwytywania i utrzymywania wilgoci w produktach. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju galaretek, past oraz dżemów.
GOMA KAPPA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to hydrokoloid o właściwościach żelujących pozyskiwany z czerwonych alg morskich. Wykazuje również właściwości wychwytujące i utrzymujące wilgoć w produktach. Dodatek substancji do produktów pozwala na uzyskanie jędrnego i zarazem kruchego żelu. Guma kappa bardzo szybko żeluje w temperaturze 60°C (podobnie jak żelatyna) i wykazuje zróżnicowane reakcje na działanie wapnia oraz kwasów zawartych w produktach spożywczych. Jest to naturalny dodatek spożywczy przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 1-10 g/kg (przy większych proporcjach - powyżej 10 g/kg może dawać twardy i bardzo kruchy (nieprzyjemny) żel). Podczas pracy z hyrdokoloidem pozyskiwanym z alg - należy rozpuścić go w temperaturze pokojowej oraz doprowadzić do wrzenia - w celu późniejszego żelowania. Wykazuje on wiele synergii z innymi substancjami żelującymi (na przykład - połączenie gumy konjac z gumą kappa - pozwala na uzyskanie termoplastycznego żelu).
Składniki: substancja zagęszczająca: guma kappa - karagen (E407).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
Warunki użycia:
substancję żelującą w postaci proszku należy dodawać bezpośrednio do produktów oraz podgrzać - doprowadzić do wrzenia,
hydrokoloid wykazuje zaczyna żelować w temperaturze 60°C (proces zachodzi szybko),
dla optymalnego wykorzystania dodatek należy mieszać z produktem podczas podgrzewania,
przeznaczony jest do stosowania w różnego rodzaju płynach,
nierozpuszczalny w zimnej wodzie,
nierozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych oraz olejach roślinnych,
dobrze rozpuszczalny w ciepłej wodzie (80-90°C),
nie nadaje się do mrożenia,
wykazuje synergistyczne działanie z innymi substancjami żelującymi.
FILM INSTRUKTAŻOWY
PRZYKŁADOWE PRZEPISY:
Indeks: SOSA69
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA68
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA73
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA86
Marka: Sosa Ingredients
Naturalna substacja E-417 zagęszczająca do wyrobów cukierniczych.
Indeks: SOSA216
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA266
Marka: Sosa Ingredients
Zagęszcza i stabilizuje, dubrze rozpuszcza się w wodzie.
Indeks: SILIKOMART555
Marka: SILIKOMART
Uniwersalna w zastosowaniu neutralna glazura lustrzana. Przeznaczona do stosowania na powierzchnię różnego rodzaju deserów oraz zabezpieczania świeżych owoców. Jest gotowa do użycia, wymaga jedynie upłynnienia przed nałożeniem na produkt.
Indeks: FOODCOLOURS293
Indeks: KERRY57
Marka: RAVIFRUIT PULPY KERRY
Indeks: FOODCOLOURS34
Marka: DEKORPOL
Hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - to naturalny dodatek do żywności o właściwościach żelujących i zagęszczających. Wykazuje również zdolność do wychwytywania i utrzymywania wilgoci w produktach. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju galaretek, past oraz dżemów.