
Indeks: SOSA310
Marka: Sosa Ingredients
500g PECTINA JAUNE pektyna żółta (HM) z solami opóźniającymi 58030017 Sosa
33,00 zł / 100 g
Pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu wykazująca właściwości zagęszczające i żelujące w obecności wapnia. Przeznaczona przede wszystkim do stosowania w przetworach owocowych (zawierających wapń) oraz mlecznych. Dozowanie zależne jest od oczekiwanego efektu technologicznego.
Substancje pektynowe to naturalne składniki roślin i owoców, duże ilości substancji pektynowych znajdują się przede wszystkim w porzeczkach, agreście, owocach cytrusowych oraz jabłkach. Pektyna to uzyskiwana w warunkach przemysłowych preparat zawierający wyizolowane z surowca roślinnego rozpuszczalne w wodzie substancje pektynowe. Preparaty pektynowe stosowane są jako dodatki do żywności, ponieważ w odpowiednich warunkach posiadają zdolność tworzenia żeli. Pektyna jako substancja pochodzenia roślinnego jest najlepszym środkiem żelującym do produkcji dżemów i galaretek owocowych.
Pectina 325 NH 95 to pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu (AML) z dodatkiem dekstrozy, która wykazuje właściwości zelujące w obecności wapnia. Jest to substancja zagęszczająca oraz środek żelujący pochodzenia roślinnego przeznaczona przede wszystkim do wytwarzania produktów na bazie owoców oraz produktów mlecznych (zawierających wapń). Jej dodatek procentowy, zależnie od oczekiwanego efektu technologicznego to od 0.5% do 1.5% (zależnie od receptury i oczekiwanej tekstury produktu końcowego). Polecana przede wszystkim do produkcji przetworów owocowych (dżemy owocowe niskosłodzone lub z dodatkiem wapnia, żele owocowe niskosłodzone lub z dodatkiem wapnia). Pektynę należy dodawać do masy (w obecności wapnia) intensywnie mieszając i doprowadzić do wrzenia. Pektyna daje termoodwracalne w temperaturze od 40°C do 60°C żele.
Składniki: substancja zagęszczająca: pektyna nisko metoksyloamidowana (E440ii), dekstroza; produkt nie zawiera alergenów; produkt wegański.
DOZOWANIE | ||
OGÓLNE | MARMOLADY I DŻEMY | GALARETKI I MUSY |
0.5% - 1.5% | 0.5% - 1.0% | 1.0% - 1.5% |
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, obcych zapachów oraz wilgoci.
Indeks: SOSA310
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA470
Marka: Sosa Ingredients
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Indeks: KERRY55
Marka: RAVIFRUIT PULPY KERRY
Indeks: SEMPRE467
Marka: SEMPRE
Czysta pasta z prażonych i mielonych pistacji do produkcji lodów rzemieślniczych i stosowania w cukiernictwie. Bez dodatku aromatów i barwników - naturalny smak orzechów.
Pektyna o niskiej zawartości metoksyloamidu wykazująca właściwości zagęszczające i żelujące w obecności wapnia. Przeznaczona przede wszystkim do stosowania w przetworach owocowych (zawierających wapń) oraz mlecznych. Dozowanie zależne jest od oczekiwanego efektu technologicznego.