
Indeks: SOSA441
Marka: Sosa Ingredients
500g GLUCONOLACTAT Glukonian wapnia i Mleczan wapnia 58050033 Sosa
21,80 zł / 100 g
750g ALGINAT Alginian sodu 58050016 Sosa:
Składnik do procesu sferyfikacji i odwróconej sferyfikacji, czyli techniki, która pozwala na uzyskanie kuleczek kawioru z różnego rodzaju
esencji smakowych, na przykład soku warzywnego lub owocowego.
Dzięki technikom sferyfikacji można uzyskać sfery różnej wielkości: kawior, jaja, gnocchi, ravioli.
Opis: aginian sodu jest pozbawiony smaku, zapachu i barwy. Jest dodatkiem otrzymywanym z różnych rodzajów alg.
W obecności wapnia wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie
charakterystycznej błonki otaczającej sferę.
Opakowanie: 750 g
Kod produktu: 58050016
Dozowanie: 5 g/kg
Informacje dodatkowe:
Sferyfikacja podstawowa - służy do wytwarzania kuleczek kawioru z cienką błonką, która łatwo pęka w ustach.
Polega na dodaniu do płynnej esencji smakowej (soku warzywnego, owocowego) alginianu sodu, a następnie wlaniu
przygotowanego płynu (kropelka po kropelce) do kąpieli wapniowej, składającej się z wody i chlorku wapnia.
Ta technika lepiej sprawdza się w przypadku produktów o niskiej zawartości wapnia lub wysokim pH.
Sferyfikacja odwrócona - jest bardziej uniwersalną techniką, umożliwia utworzenie kuleczek kawioru z różnego rodzaju produktów.
W tej technice do płynu, z którego chcemy przygotować kawior dodajemy mleczan wapnia oraz glukonian wapnia, a następnie
wlewamy przygotowany płyn do kąpieli alginowej (wody z dodatkiem alginianu). Ta technika lepiej sprawdza się przy wytwarzaniu kawioru
z napojów zawierających alkohol, o wysokiej zawartości wapnia lub niskim pH.
Składniki potrzebne do procesu sferyfikacji:
- alginian sodu - pozbawiony smaku, zapachu i barwy, dodatek otrzymywany z wodorostów; w obecności wapnia
wiąże substancję poddawaną procesowi sferyfikacji i pozwala na uzyskanie charakterystycznej błonki otaczającej sferę.
- mleczan wapnia - krystaliczna sól o białym zabarwieniu; podnosi zawartość wapnia.
- glukonolaktat - składnik odwróconej sferyfikacji, bezwonne połączenie dwóch soli glukonianiu i mlecznu wapnia.
- chlorek wapnia - substancja stabilizująca proces sferyfikacji.
Indeks: SOSA441
Marka: Sosa Ingredients