
Indeks: SOSA225
Marka: Sosa Ingredients
0.5 kg AGAR-AGAR EN POLVO 37872 SOSA INGREDIENTS naturalna substancja żelująca z krasnorostów
53,60 zł / 100 g
AGAR-AGAR - to substancja węglowodanowa pozyskiwana z alg morskich (krasnorostów) o właściwościach żelujących i zagęszczających. Agar-agar jako naturalny dodatek spożywczy (E406) ma postać drobnego proszku o naturalnie białej barwie oraz neutralnym smaku i zapachu. Przeznaczony jest do stosowania w produktach o płynnej konsystencji. Wykazuje słabsze właściwości żelujące w produktach o wyższej kwasowości (w środowisku kwaśnym). Pozwala na tworzenie termo-odwracalnych galaretek - produkty można wielokrotnie podgrzewać i ponownie żelować. Produkty z dodatkiem agaru nie nadają się do mrożenia. Agar należy dodawać do produktu na zimno, po dokładnym wymieszaniu z produktem podgrzać do temperatury 90°C, a następnie pozostawić do ostudzenia. Produkty z dodatkiem agaru nie wymagają chłodzenia podczas procesu żelowania (punkt żelowania agaru to 60°C). Galaretki wytwarzane z dodatkiem agaru charakteryzują się mało elastyczną strukturą. Jest to naturalna substancja żelująca odpowiednia do spożycia przez wegan i wegetarian. Stosowany jest przede wszystkim do produkcji galaretek oraz zagęszczania produktów. Idealnie sprawdzi się do produktów wytwarzanych wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego - roślinny zamiennik żelatyny.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
WŁAŚCIWOŚCI | ŻELUJĄCE |
ZASTOSOWANIE | WYMIASZAĆ Z PŁYNEM, ZAGOTOWAĆ, OSTUDZIĆ |
PRZEZNACZENIE | WSZYSTKIE PRODUKTY O PŁYNNEJ KONSYSTENCJI |
OGRZEWANIE | ODPORNY NA PODGRZEWANIE (90°C) |
MROŻENIE | NIE ODPORNY NA MROŻENIE |
TERMOODWRACALNOŚĆ | TAK - MOŻLIWOŚĆ WIELOKROTNEGO PODGRZEWANIA I ŻELOWANIA |
ŚRODOWISKO | SŁABSZE WŁAŚCIWOŚCI ŻELUJĄCE W ŚRODOWISKU KWAŚNYM |
STRUKTURA | MAŁO ELASTYCZNA |
ZASTOSOWANIE | JAKO SUBSTANCJA ŻELUJĄCA I ZAGĘSZCZAJĄCA |
TEMPERATURA ŻELOWANIA | 60°C |
Składniki: substancja żelująca: agar-agar (E406).
Sposób użycia:
agar agar należy dokładnie wymieszać z płynnym produktem na zimno;
podgrzać produkt z dodatkiem agaru do 90°C;
pozostawić do ostudzenia; temperatura żelowania - 60°C.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 713/178 kJ/kcal |
Tłuszcz | 0.2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
Węglowodany | 0.2 g |
w tym cukry | 0.2 g |
Białko | 1.3 g |
Sól | 0.7 g |
Warunki przechowywania/składowania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (oryginalnym) opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; do dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych narzędzi; produkt zapakowany jest w nieprzezroczysty (czarny) słoik z tworzywa z nakrętką, który zapewnia ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie; przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; optymalna temperatura przechowywania to 15-20°C.
Indeks: SOSA225
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: MONIN66
Marka: MONIN
Indeks: DOROSIOWE15
Marka: DOROSIOWE RANTY
Gruba i wysoka folia rantowa wykonana z materiałów biodegradowalnych - przeznaczona do stosowania podczas przygotowywania deserów na zimno.
Indeks: CALLEBAUT114
Marka: CALLEBAUT
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: FOODCOLOURS88(1)
Marka: FOOD COLOURS