
20,00 zł / 1 kg
500g GUMA GUAR 5000-500CPS E412 substancja zagęszczająca Republika Smaku:
Naturalna substancja zagęszczająca, żelująca, stabilizująca oraz stosowana jako nośnik;
wiąże wodę, podwyższa lepkość; posiada zdolność tworzenia rozcieńczonych roztworów o bardzo wysokiej lepkości;
dodawana jest w celu ułatwienia żelowania czy zagęszczania na przykład lodów, żelek, puddingów;
dodatkowo stabilizuje wilgotność ciasta w procesie zamrażania i rozmrażania.
Opis: guma guar to substancja wykazująca właściwości zagęszczające i stabilizujące.
Występuje w postaci proszku (barwy białej, bez smaku i zapachu), który dobrze rozpuszcza się w wodzie. Daje lepkie roztwory.
Pozyskiwana jest z rośliny strączkowej (Cyamopsis tetragonoloba) i zbudowana jest w większości z polisacharydów.
Najsilniejsze właściwości zagęszczające wykazuje w temperaturze od 25 do 40°C. Stabilna podczas zamrażania.
Roztwory z dodatkiem gumy guar są stabilne w szerokim zakresie pH (1,0-10,5).
Dodatek cukru osłabia właściwości zagęszczające, natomiast dodatek soli zwiększa lepkość roztworu z dodatkiem gumy guar.
Składniki: guma guar (E412).
Sposób użycia: dokładnie wymieszać z płynem w temperaturze pokojowej, powoli podgrzewać, doprowadzić do wrzenia, a następnie schłodzić.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 500 g
Dozowanie: 2-10 g/kg
Producent: Republika Smaku
Indeks: RÓŻNE97
Idealny do pączków na tłusty czwartek
Indeks: MASTERMARTINI58
Marka: Master Martini
Niezawodny roślinny krem o słodkim, lekko waniliowym smaku przeznaczony do ubijania. Będzie idealną bazą różnego rodzaju kremów i deserów, a także dodatkiem stabilizującym do śmietanki.
Indeks: MASTERMARTINI159
Marka: Master Martini
Indeks: SOSA470
Marka: Sosa Ingredients
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.