1 kg CREMOR TARTAR dwuwinian potasu substancje emulgująca i stabilizująca 59000023 Sosa:
Winian potasu (E366) to substancja wykazująca właściwości emulgujące, stabilizujące, przeciwutleniające, regulujące kwasowość, zapobiegające krystalizacji cukru.
Opis: winian potasu (E366), to sól potasowa kwasu winowego występującego w owocach (głównie winogronach);
otrzymywany jest z produktów ubocznych powstałych podczas procesu produkcji wina; na liście dodatków do żywności oznaczony jest jako E366;
jest to substancja wykazująca działanie stabilizujące, emulgujące, zapobiegające krystalizacji cukru, a także przeciwutleniające oraz regulujące kwasowość produktów;
stosowany jest przede wszystkim jako substancja stabilizująca oraz zwiększająca objętość białka jaj; ważną jego funkcją jest zapobieganie krystalizacji cukru,
co wykorzystywane jest podczas przygotowywania bezy oraz sufletów; Cremor Tartar w połączeniu z sodą oczyszczoną stosowany jest jako zamiennik proszku do pieczenia*;
pozwala na uzyskanie kremowej i gładkiej konsystencji deserów, lukru; stosowany jako substancja nadająca puszystość wypieków cukierniczych;
występuje w postaci drobnego, białego, krystalicznego proszku.
Składniki: winian monopotasowy (E366i).
Sposób użycia: dodawać bezpośrednio do masy (na zimno) i dokładnie wymieszać.
Zastosowanie:
- w połączeniu z sodą oczyszczoną wpływa na zwiększenie objętości mas cukierniczych,
- stabilizuje ubite białka jaj oraz śmietanę,
- zapobiega krystalizacji cukru np. podczas przygotowywania karmelu,
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Opakowanie: 1 kg
Dozowanie: 1-3 g/kg
Kod produktu: 59000023
Producent: Sosa Ingredients
* w celu przygotowania zamiennika proszku do pieczenia należy wymieszać 2 łyżeczki Cremor Tartar z 1 łyżeczką sody oczyszczonej (ilość na 3 kg mąki).