

Emulgator pozyskiwany z uwodornionego oleju palmowego - monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - dodatek spożywczy w postaci drobnych płatków (wiórków).
GLICEMUL - to emulgator pozyskiwany z uwodornionego oleju palmowego - monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - służy do integracji środowiska wodnego ze środowiskiem tłuszczowym. Dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących w postaci drobnych płatków (wiórków) białej barwy i neutralnym smaku. Wykazuje powinowactwo do tłuszczu, nie rozpuszcza się w wodzie. Przeznaczony do rozpuszczania w środowisku (podłożu) tłuszczowym na gorąco - w temperaturze 60°C. Zalecane dozowanie to od 30 do 60 g/kg (w zależności od zastosowania).
EMULGATORY - emulsja to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu z cząsteczkami wody. Emulsja jest z natury niestabilna i wykazuje skłonność do rozwarstwiania (oddzielania się fazy wodnej od fazy tłuszczowej) - nazywane jest to zjawiskiem dyspersji. Aby zapobiec zjawisku dyspersji stosuje się substancje emulgujące, które umiejscawiają się w warstwie granicznej pomiędzy fazami (wodą i tłuszczową) i pozwalają na tworzenie stabilnych emulsji. Substancje emulgujące stosowane są między innymi do - sosów, majonezów, kremów, lodów, sufletów, biszkoptów, ganache, musów itd.
Składniki: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471).
Alergeny: może zawierać śladowe ilości jaj, orzechów arachidowych, soi, mleka, pozostałych orzechów (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje, orzechy makadamia), selera, gorczycy, sezamu, siarczynów oraz ich pochodnych.
Charakterystyka produktu i sposób użycia:
zwiększa temperaturę topnienia tłuszczów
stabilizator do margaryn
pozwala na tworzenie opracowań o konsystencji emulsji
zapobiega twardnieniu ciasta
poprawia smarowność masła orzechowego
rozpuszczalny w tłuszczach
nierozpuszczalny w wodzie
termo-odwracalny
rozpuszczalny na gorąco (60°C)
działa na zimno
Warunki przechowywania i ważne informacje: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym (najlepiej fabrycznym) opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci; optymalna temperatura przechowywania to 15-25°C; do nakładania i dozowania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu szczelnie zamknąć opakowanie; termin przydatności produktu w szczelnie zamkniętym fabrycznym opakowaniu to 24 miesiące od daty produkcji.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 3766/900 kJ/kcal |
Tłuszcz | 100.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 100.0 g |
Węglowodany | 0.0 g |
w tym cukry | 0.0 g |
Błonnik | 0.0 g |
Białko | 0.0 g |
Sól | 0.0 g |
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA64
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA496
Marka: Sosa Ingredients
Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.
Indeks: SOSA339
Marka: Sosa Ingredients
Dodatek spożywczy pozwalający na tworzenie stabilnych emulsji odpornych na zmiany temperatury - stosowany przede wszystkich do wypieku chleba oraz w produkcji lodów i kremów cukierniczych.
Indeks: SOSA505
Marka: Sosa Ingredients
Białka mleka w proszku z dodatkiem lecytyny słonecznikowej - przeznaczone do stosowania w ganache (z białej, mlecznej i ciemnej czekolady) w celu uzyskania doskonałej struktury i konsystencji.
Indeks: CALLEBAUT96
Marka: CALLEBAUT
Ciemna belgijska czekolada o wysokiej zawartości masła kakaowego oraz wysokiej płynności - do stosowania w fontannach czekoladowych. Intensywny smak ciemnej czekolady o zrównoważonej słodyczy. (produkt konfekcjonowany)
Indeks: THERMOHAUSER78
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: TRUCILLO01
Marka: TRUCILLO
Kawa ziarnista - 100% Arabica - o słodkim i wyrafinowanym smaku z nutami kwiatów i owoców. Przeznaczona do użytku profesjonalnego oraz na użytek domowy.
Indeks: SOSA466
Marka: Sosa Ingredients
Naturalny ekstrakt w proszku pozwala cieszyć się skoncentrowanym smakiem i żywym kolorem buraków o każdej porze roku! Naturalny dodatek do żywności nadający barwę, smak i aromat.
Emulgator pozyskiwany z uwodornionego oleju palmowego - monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - dodatek spożywczy w postaci drobnych płatków (wiórków).