

Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.
LECITINA DE SOJA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z ziaren soi (dodatek do żywności oznaczona numerem E322). Główną funkcją lecytyny jest emulgowanie (na przykład - lecytyna zawarta w żółtku jaja pozwala nam uzyskać majonez, który jest emulsja wody w oleju). Lecytyna jest powszechnie stosowana na całym świecie jako substancja emulgująca w przemyśle czekoladowym. Wykazuje również właściwości napowietrzające oraz spieniające (ułatwia wprowadzanie powietrza do produktów). Lecytyna łatwo ulega dyspersji zarówno w gorących jak i zimnych produktach. Dodatek można stosować w produktach kwaśnych, słodkich oraz słonych. Lecytyna wykazuje najlepsze działanie w tłuszczach podgrzana do temperatury około 60°C. Lecytynę należy ostrożnie dozować, przedozowanie dodatku może spowodować znaczne pogorszenie barwy, smaku oraz jakości produktu końcowego.
Składniki: emulgator: lecytyna sojowa (E322).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
Warunki użycia:
lecytyna sojowa pozwala na tworzenie stabilnych emulsji oraz napowietrzonych pianek (na bazie tłuszczu lub wody),
pozwala na stabilizowanie różnego rodzaju mieszanek (uniwersalna w zastosowaniu),
w celu optymalnego wykorzystania dodatek należy wymieszać na gorąco z płynem (produktem),
przeznaczona jest do stosowania we wszystkich rodzajach płynów,
produkty z dodatkiem lecytyny sojowej można mrozić bez wpływu na ich strukturę i konsystencję.
Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).
FILM INSTRUKTAŻOWY
PRZYKŁADOWE PRZEPISY:
Indeks: SOSA277
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA447
Marka: Sosa Ingredients
Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.
Indeks: SOSA364
Marka: Sosa Ingredients
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.
Indeks: SOSA364
Marka: Sosa Ingredients
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.
Indeks: BALDINI16
Marka: BALDINI
Seria naturalnych aromatów spożywczych wytwarzanych z czystych olejków eterycznych (w procesie destylacji parą wodną). Przeznaczone do aromatyzowania i przyprawiania żywności oraz napojów. Certyfikowany produkt ekologiczny - BIO.
Indeks: MONIN37
Marka: MONIN
Wyjątkowy aromat, subtelny smak i delikatna różowa barwa. To właśnie romantyczny syrop różany, z którym pysznie wyrazisz piękne uczucia! Elegancki dodatek do klasycznych herbat i białego wina, także tego z bąbelkami! Tego smaku nie może zabraknąć w Twojej Kawiarni! Sprawdź jakie daje możliwości!
Indeks: LOUISFRANCOIS07
Marka: LOUIS FRANCOIS
Pektyna przeznaczona przede wszystkim do produkcji przetworów owocowych.
Lecytyna pozyskiwana z ziaren soi - to naturalny dodatek spożywczy o właściwościach emulgujących. Pozwala na równomierne rozprowadzanie powietrza w produktach. Doskonale sprawdzi się do tworzenia deserów w formie pianek.