Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.
NATUR EMUL OD SOSA INGREDIENTS - to naturalna substancja emulgująca pozyskiwana z błonnika cytrusowego (naturalny składnik, który nie został uznany za dodatek do żywności - nie posiada numeru E). Wykazuje silne właściwości zatrzymujące wilgoć w produktach (podczas gotowania, pieczenia czy mrożenia). Stosowany jest również jako dodatek stabilizujący oraz jak substytut tłuszczu w produktach. Błonnik cytrusowy to lekko żółty proszek, który doskonale rozpuszcza się w cieczach oraz jest częściowo rozpuszczalny w tłuszczu. Jest to składnik w 100% naturalnego pochodzenia przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 0.5-2.0%. Produkt wegański.
Dodatek błonnika cytrusowego do produktów spożywczych:
pozwala na uzyskanie ich lepszej smakowitości - dzięki równomiernemu rozmieszczeniu wilgoci w produkcie,
zmniejsza prawdopodobieństwo tworzenia się kryształków lodu - poprzez wiązanie wolnej wody,
oraz zmniejsza synergię podczas rozmrażania - poprzez wiązanie wolnej wody,
pozwala na przedłużenie świeżości produktów - hamuje migrację wilgoci spowalniając proces wysychania,
wpływa na polepszenie smaku produktów - dzięki większej retencji naturalnych soków podczas gotowania,
korzystnie wpływa na konsystencję produktów (odczucie w ustach),
pozwala na częściowe zastąpienie tłuszczu w produktach, wpływając na poprawę wartości odżywczej produktów,
wykazuje właściwości stabilizujące w produktach i napojach,
wpływa na poprawę lepkości produktów - korzystnie wpływając na teksturę oraz jakość.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci (produkt silnie higroskopijny) oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.
Warunki użycia:
dla optymalnego wykorzystania błonnik cytrusowy wymieszaj bezpośrednio z zimnym lub gorącym płynem (produktem),
przeznaczony do stosowania z różnego rodzaju płynami,
naturalny emulgator wykazuje odporność na ciepło oraz mrożenie,
produkt wegański - doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan (np. majonezu).
Substancje emulgujące - emulsja, to (mniej lub bardziej stabilne) połączenie cząsteczek tłuszczu oraz wody. Emulsje są początkowo niestabilne - kropelki fazy rozproszonej mają tendencję do przegrupowywania się, oddzielając się od fazy rozpraszającej. Aby zapobiec wystąpieniu zjawiska dyspersji - stosuje się substancje emulgujące, które wpływają na stabilne łączenie faz i tworzenie emulsji. Emulgatory wchodzą w warstwę graniczną pomiędzy kropelkami a fazą jednorodną. Substancje emulgujące mają szerokie zastosowanie w produkcji cukierniczej i gastronomicznej (sosy, majonezy, kremy, lody, suflety, biszkopty, ganache, musy i wiele więcej).
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Seria barwników w postaci pudru dostępnych w szerokiej gamie kolorystycznej. Doskonałe do barwienia, dekorowania, malowania, cieniowania oraz tonowania wyrobów cukierniczych i produktów spożywczych.
Włókno cytrusowe w proszku - to w 100% naturalny dodatek o właściwościach emulgujących, stabilizujących oraz wiążących wodę w produktach i wyrobach. Może być stosowany również jako substytut tłuszczu. Doskonale sprawdzi się do przygotowywania produktów przyjaznych dla wegan.