Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.
Lecytyna sojowa to dodatek do żywności (E322) - substancja pozyskiwana z ziaren soi - stosowana głównie dodatek emulgujący - korzystnie wpływający na konsystencję produktów. Lecytyna sojowa nie rozpuszcza się w wodzie, w kontakcie z wodą pęcznieje. Wykazuje zdolność do zmniejszania napięcia powierzchniowego. Działając jak emulgator umożliwia tworzenie różnych typów emulsji jednocześnie stabilizując produkt oraz poprawiając jego konsystencję. W gastronomii stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do sosów i kremów - pozwala na uzyskanie puszystej i lekkiej konsystencji. Do czekolady dodawana jest w celu poprawy płynności oraz trwałości masy czekoladowej. Jest szeroko stosowanym dodatkiem w różnych sektorach przemysłu spożywczego (oraz kosmetycznego).
Zależnie od zastosowania lecytyna sojowa wykazuje w produkcie działanie:
stabilizujące emulsje
przeciwutleniające
regulujące lepkość
regulujące płynność
Warunki użycia - zastosowanie lecytyny sojowej nie wymaga specjalnych warunków środowiskowych, można rozpuszczać ją zarówno na zimno jak i na gorąco. Po dodaniu do produktu należy ją dokładnie wymieszać - najlepiej przy użyciu miksera.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła, wilgoci oraz obcych zapachów.
FILMY INSTUKTAŻOWE
Szczegóły produktu
SOSA447
7 Przedmioty
Opis
NAZWA HANDLOWA
LECITINA DE SOJA LIQUIDA
MASA NETTO
1 kg (1000 g)
OPAKOWANIE
POJEMNIK Z ZAMKNIĘCIEM
RODZAJ
LECYTYNA SOJOWA W PŁYNIE
FORMA
PŁYNNA
PRZEZNACZENIE
EMULGATOR
ZASTOSOWANIE
DODATEK SPOŻYWCZY
DOZOWANIE
2-8 g/l
KOD PRODUKTU
39422
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MEJSCU
SOSA447
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.
Gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w gęstych masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia czekolady i mas cukierniczych o wysokiej zawartości tłuszczu.
Uniwersalny w zastosowaniu dodatek spożywczy pozwalający na uzyskiwanie puszystej konsystencji różnego rodzaju wyrobów (musów, kremów, sosów, emulsji, pianek itp.). Płynna konsystencja dodatkowo ułatwia proces łączenia z innymi płynnymi składnikami i produktami.