Dzbanek wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej przeznaczony do podgrzewania i spieniania mleka przy użyciu dyszy (steamera) w ekspresach ciśnieniowych (oraz niektórych ekspresach automatycznych). Ergonomiczny kształt i profilowanie przeznaczone do nalewania sprawiają, że dzbanek jest bardzo wygodny w użyciu. Stal nierdzewna jest doskonałym przewodnikiem ciepła, co pozwala na kontrolowanie temperatury spienianego mleka. Starannie wykonany z myślą o profesjonalnych baristach oraz amatorach mlecznych kaw. Pozwala na perfekcyjne przygotowanie mleka do tworzenia Latte Art (sztuka tworzenia wzorów i rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso). Dzbanek można wykorzystywać również do przygotowywania oraz podgrzewania gorącej czekolady oraz innych napojów na bazie mleka.

Dzbanek o pojemności 350 ml pozwala na spienienie około 150-200 ml mleka (mleko podczas spieniania znacznie zwiększa swoją objętość) i jego bezpieczne wygładzenie (rozmieszanie) - doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania małego cappuccino czy espresso z mleczną pianką.

Spienianie mleka to kluczowy element podczas przygotowywania mlecznych kaw, takich jak Latte czy Cappuccino!

Prawidłowo spienione mleko musi mieć odpowiednią teksturę - gładką, kremową i lekką, bez obecności pęcherzyków powietrza oraz odpowiedniej gęstości (mleczna pianka nie może być zbyt luźna ani zbyt ciężka). Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura mleka - idealna to 60°C (najważniejsze, żeby temperatura nie przekraczała 70°C) - zbyt mocno podgrzane mleko traci swoje walory smakowe, z których najważniejsze to odczucie przyjemnej (mlecznej) słodyczy bez wyczuwalnego smaku tłustego.

Jak prawidłowo spienić mleko?
-
dzbanek powinien być napełniony mlekiem do około połowy swojej objętości
-
(najlepiej zimnym mlekiem o zawartości tłuszczu 3.2%)
-
przed przystąpieniem do pienienia mleka należy upuścić zgromadzoną w dyszy ekspresu wodę
-
(wystarczy na chwilę odkręcić zawór sterujący dyszą)
-
dyszę lekko zanurzamy pod powierzchnię mleka i odkręcamy zawór sterujący dyszą
-
(średnia głębokość zanurzenia dyszy to około 1 cm)
-
trzymając dzbanek za uchwyt oraz obejmując dłonią od spodu (w celu kontroli temperatury)
-
wraz z unoszeniem się poziomu mleka obniżamy dzbanek do momentu perfekcyjnego spienienia.
-
po zakończeniu spieniania dyszę (za każdym razem) wycieramy wilgotną ściereczką
-
oraz odkręcamy zawór w celu wypuszczenia z dyszy resztek mleka.
-
spienione mleko należy odpowiednio wygładzić
-
(okrężnymi ruchami dzbanka wykonywanymi na powierzchni blatu roboczego)
-
w przypadku obecności pęcherzyków powietrza należy je usunąć po przez uderzenie dzbankiem o blat roboczy
-
tak przygotowane mleko jest gotowe do tworzenia artystycznych kaw z wzorami mlecznymi
