
Indeks: EUROVANILLE02
Marka: EUROVANILLE
100g PERŁY WANILIOWE BOURBON nasiona wanilii Bourbon Eurovanille
262,00 zł / 100 g
Organiczny ekstrakt waniliowy na bazie syropu z cukru inwertowanego z ziarnami wanilii Bourbon. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru. Idealny do wyrobów cukierniczych na bazie mleka.
Elegancka buteleczka z ciemnego szkła kryje w sobie naturalny aromat waniliowy z ziarenkami organicznej wanilii Bourbon. Organiczny ekstrakt wytwarzany jest na bazie syropu z cukru inwertowanego i wanilii gatunku Planifolia z Madagaskaru. Charakteryzuje się naturalnym i intensywnym smakiem waniliowym z nutami aromatycznymi owoców i winogron. Obecność nasion wanilii intensyfikuje naturalny słodki smak i aromat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek smakowy i aromatyczny do wyrobów cukierniczych, lodów, kremów, ganache, ciast i wypieków. Ekstrakt nie zawiera dodatków, takich jak barwniki czy konserwanty. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.
Składniki: syrop z cukru inwertowanego, koncentrat wanilii Bourbon (2.9%), nasiona wanilii (0.6%) - produkty z rolnictwa ekologicznego.
Warunki przechowywania: ekstrakt waniliowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC VANILLA EXTRACT WITH SEEDS:
organiczny ekstrakt ze strąków wanilii Bourbon
naturalny aromat waniliowy z nasionami wanilii
wanilia gatunku Planifolia z Madagaskaru
profil sensoryczny z nutami owoców i winogron
zapakowany z buteleczkę z ciemnego szkła z aluminiową nakrętką
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw
KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.
ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) | ||
PRODUKT EUROVANILLE |
APLIKACJE - ZASTOSOWANIE |
REKOMENDOWANE DOZOWANIE NA 1 LITR LUB 1 KILOGRAM |
EKSTRAKT WANILIOWY BOURBON (VANILLA EXTRACT - 400) |
LODY KREMY, DESERY GANACHE, WYROBY CUKIERNICZE CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA |
6 GRAM 6 GRAM 8 GRAM 10 GRAM |
EKSTRAKT WANILIOWY BOURBON (VANILLA EXTRACT - 200) |
LODY KREMY, DESERY GANACHE, WYROBY CUKIERNICZE CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA |
12 GRAM 12 GRAM 15 GRAM 20 GRAM |
Indeks: EUROVANILLE02
Marka: EUROVANILLE
Indeks: EUROVANILLE07
Marka: EUROVANILLE
Organiczne laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru o długości od 16 do 20 centymetrów.
Indeks: EUROVANILLE13
Marka: EUROVANILLE
Organiczne laski wanilii zapakowane w wygodną szklaną tubkę z korkiem - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru.
Indeks: PJ415
Marka: PEJOT
SWEETOLINA™ - cukrowa plastelina w 20 jadalnych kolorach - bezpieczna dla dzieci alternatywa klasycznej plasteliny. Idealna do formowania figurek i innych ozdób, którymi śmiało można dekorować domowe wypieki.
Indeks: MODECOR647
Marka: MODECOR
Rozpuszczalny w tłuszczu barwnik do barwienia produktów spożywczych oraz do stosowania na powierzchnię. Nie zawiera bieli tytanowej oraz związków azowych. Produkt bezglutenowy.
Indeks: ROSEDECOR394/3
Marka: ROSE DECOR
Seria dwukolorowych, cieniowanych świeczek na tort w kształcie cyfr. Doskonałe wykończenie tortu idealna na każdą okazję. Świeczki posiadają pasy w kolorze białym i różowym.
Indeks: KERRY56
Marka: RAVIFRUIT PULPY KERRY
Przecier z owoców mandarynki (90%) z dodatkiem cukru (10%).
Organiczny ekstrakt waniliowy na bazie syropu z cukru inwertowanego z ziarnami wanilii Bourbon. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru. Idealny do wyrobów cukierniczych na bazie mleka.