Czerwona masa cukrowa do modelowania:

Profesjonalna masa cukrowa przeznaczona do modelowania figurek, ozdób oraz drobnych elementów. Jest bardzo plastyczna dzięki czemu dobrze sprawdza się podczas wykonywania nawet najdrobniejszych detali. Uplastycznia się pod wpływem ciepła rąk podczas jej wyrabiania. Do rozwałkowywania masy zaleca się stosowanie skrobi ziemniaczanej do posypywania. Masa cukrowa zawiera w swoim składzie tłuszcz kakaowy, co nadaje jej wyjątkową elastyczność przy jednoczesnym zachowaniu struktury. Nie wymaga dodatku CMC.
Masa do modelowania przeznaczona jest do ręcznego formowania dekoracji cukierniczych. Może być stosowania również do odciskania dekoracji z foremek silikonowych. Do modelowania dekoracji z masy cukrowej najlepiej używać jednorazowych rękawiczek. Masa cukrowa jest podatna na formowanie przy użyciu narzędzi i akcesoriów cukierniczych, co pozwala na tworzenie różnorodnych kształtów i wzorów dekoracji. Masę można w łatwy sposób łączyć z barwnikami spożywczymi o konsystencji żelowej oraz barwnikami proszku. Ozdoby z masy cukrowej można również dekorować przy użyciu aerografu lub farbek spożywczych. Dekoracje z masy cukrowej najlepiej umieszczać na wyrobach niedługo przed podaniem.

Główne zalety masy do modelowania od Saracino:

Idealna do tworzenia przestrzennych dekoracji, kształtowania skomplikowanych detali i tworzenia trójwymiarowych figurek.
Trwała i elastyczna, nie kruszy się podczas modelowania i zachowuje idealny kształt po uformowaniu.
Zaawansowana formuła, spełniająca wymagania profesjonalistów.
Idealnie zrównoważony skład, który pozwala na wykonywania najbardziej precyzyjnych dekoracji.
Łatwa do uplastycznienia w dłoniach lub kuchence mikrofalowej.
Masa ma bardzo przyjemny, subtelnie waniliowy aromat.

Jak używać masy do modelowania?

Masa do modelowania to produkt gotowy do użycia. Przed przystąpieniem do formowania dekoracji masę należy rozrobić w dłoniach w celu uplastycznienia. Masa plastyczna przeznaczona jest do ręcznego formowania lub odciskania dekoracji z szablonów. Do formowania dekoracji można stosować również foremki silikonowe. Do ozdabiania figurek z czekolady plastycznej dobrze sprawdzają się pędzelki cukiernicze. Gotowe dekoracje najlepiej przechowywać w lodówce. Wskazówka: aby przyspieszyć proces uplastyczniania masy cukrowej można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, przy ustawieniu maksymalnej mocy 700 W.

Jaki skład ma masa cukrowa do modelowania?

Składniki: cukier (43%), skrobia ziemniaczana, syrop glukozowy, tłuszcze roślinne (shea, palmowy, kakaowy), skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: karboksymetyloceluloza (E466), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), aromat, barwniki: czerwień allura (E129). Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Charakterystyka produktu i informacje szczegółowe:

Nazwa handlowa |
Modelling Paste, Pasta Model |
Rodzaj produktu |
masa cukrowa do modelowania |
Kolor |
czerwony |
Smak |
słodki z lekkim aromatem wanilii |
Materiał |
produkt na bazie cukru |
Masa netto |
1 kg (1000 g) |
Opakowanie |
folia przeznaczona do kontaktu z żywnością |
Przeznaczenie |
produkt gotowy do użycia |
Zastosowanie |
do modelowania dekoracji cukierniczych |
Konsystencja |
plastyczna |
Producent |
Saracino |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
Wyprodukowane we Włoszech |


Jak przechowywać masę do modelowania?

Masę do modelowania należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po otwarciu zabezpieczyć zawartość produktu przed działaniem obcych zapachów, światła słonecznego i wilgoci. Fabryczne opakowanie zabezpiecza produkt przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Po otwarciu produkt należy zabezpieczyć przed wysychaniem po przez szczelne zamknięcie fabrycznego opakowania lub szczelne zawinięcie produktu w folię spożywczą. Masy do modelowania nie trzeba przechowywać w lodówce. Gotowe dekoracje wykonane z masy plastycznej najlepiej przechowywać w warunkach chłodniczych. Ostrzeżenia: chronić produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego. Optymalna temperatura przechowywania 15-20°C. Optymalna wilgotność względna otoczenia 40-50%.

Wartość odżywcza masy do modelowania:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: |
Wartość energetyczna |
1683 kJ / 399 kcal |
Tłuszcz |
9.3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
5.7 g |
Węglowodany |
80.0 g |
w tym cukry |
49.0 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.0 g |


Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
Produkt bezglutenowy. Produkt nie zawiera tłuszczy uwodornionych.



