Cukrowe dekorki - to seria spożywczych posypek dekoracyjnych w formie konfetti. W serii dostępnych jest wiele wzorów, kształtów, kolorów i mieszanek, które pozwalają na dobór odpowiedniej dekoracji na każdą okazję.
Posypki wytwarzane są na bazie cukru oraz skrobi, co zapewnia im długi termin przydatności do spożycia oraz uniwersalny słodki smak (masy cukrowej), który nie wpływa na zmianę smaku dekorowanych wyrobów. Do nadawania koloru posypkom używane są wyłącznie barwniki całkowicie bezpieczne do spożycia. Charakteryzują się twardą i chrupiącą konsystencją.
Posypki mają zdolność do pochłaniania wilgoci, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Barwniki spożywcze zastosowane w posypkach są wrażliwe na działanie światła słonecznego, które może powodować ich blaknięcie. Dlatego dla zachowania barwy i konsystencji posypek bardzo istotne są warunki ich przechowywania.
Posypka cukrowa jest uniwersalna w zastosowaniu, doskonale sprawdzi się na każdą okazje. Będzie idealna do dekoracji: ciasteczek, pierniczków, babeczek, muffinek, tortów, deserów, wypieków, cake pops, pralin, trufli, czekolady, lodów oraz wielu innych słodkich wyrobów (a zwłaszcza tych z kremami i polewami).
Podczas dodawania kolorowych posypek jako składnik ciasta (masy) barwniki mogą przenikać w znacznym stopniu do wypieków (np. do biszkoptu czy ciasta kruchego). Posypki wykazują ograniczoną stabilność kolorów podczas dekorowania wyrobów mrożonych (w tym lodów).

Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, woda, substancja glazurująca: szelak (E904), barwniki: kurkumina (E100), koszenila (E120), błękit brylantowy FCF (E133).

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego (które może powodować blaknięcie koloru) i obcych zapachów.

KOLOR I WZÓR KONFETTI CUKROWEGO >>>

.png)


WAROŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1663/391 kJ/kcal |
Tłuszcz |
< 0.01 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
< 0.01 g |
Węglowodany |
97.6 g |
w tym cukry |
96.0 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.025 g |

Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).





