
Indeks: MODECOR407/4
Marka: MODECOR
∅ 35 cm PODKŁAD SREBRNY MODECOR 30619H metalizowany pakowany pojedynczo wysokość ok. 12 mm
15,00 zł / 1 szt.
Zaschnięta masa cukrowa lub zbyt gęste barwniki żelowe? Gliceryna spożywcza w płynie rozwiązuje tak podstawowe problemy i pozwala na ponowne wykorzystanie produktów takich jak masa cukrowa czy barwniki spożywcze o konsystencji żelowej.
Gliceryna to lekko słodka, bezbarwna substancja, która nie posiada zapachu, a w temperaturze otoczenia ma postać gęstej cieczy. Gliceryna spożywcza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla różnego rodzaju substancji. Dodatkowo jest silnie higroskopijna (ma zdolność do pochłaniania cząsteczek wody) - wykazuje zdolność do wiązania cząsteczek wody. Gliceryna umieszczona jest na liście dodatków do żywności (dopuszczonych i bezpiecznych do stosowania w państwach Unii Europejskiej) w grupie emulgatorów, środków spulchniających i zelujących i oznaczona symbolem E422.
W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest przede wszystkim do utrzymywania odpowiedniej wilgotności produktów (zwłaszcza wyrobów cukierniczych oraz pieczywa). Ponadto dzięki właściwościom wiązania wody ogranicza rozwój drobnoustrojów (chorobotwórczych) w produktach - stosowana jest jako substancja konserwująca. Dodawana jest do produktów również w celu regulowania ich gęstości. Stanowi doskonały rozpuszczalnik dla różnego rodzaju substancji oleistych (stosowana jest na przykład w aromatach spożywczych).
Wskazówki od producenta: gliceryna spożywcza - to produkt w postaci gęstego płynu - dodana do masy cukrowej pozwala na zachowanie odpowiedniej wilgotności oraz elastyczności, a także przywrócenie sprężystości masy po jej wyschnięciu; dodana do lukru ułatwia jego modelowanie; doskonale sprawdzi się również do odnawiania wyschniętych barwników żelowych - pozwoli na przywrócenie ich pierwotnej struktury; gliceryna może być stosowana również jako zastępnik alkoholu podczas nasączania ciast (np. biszkoptów).
Składniki: gliceryna (E422) (99%).
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.
FUNKCJE GLICERYNY DODAWANEJ DO PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH |
nośnik (substancja nośna) dla innych substancji |
substancja stabilizująca |
substancja emulgująca |
substancja utrzymująca wilgoć |
plastyfikator (zwiększanie elastyczności i plastyczności) |
substancja do stosowania na powierzchnię (tworzenie powłok, zabezpieczanie powierzchni produktów) |
rozpuszczalnik (pozwala na rozpuszczanie innych substancji) |
substancja konserwująca (pozwala na przedłużenie trwałości produktów) |
WŁAŚCIWOŚCI FIZYKOCHEMICZNE |
bezbarwna, bez zapachu, lekko słodki smak |
ma postać gęstej cieczy (w temperaturze pokojowej/otoczenia) |
wykazuje silne właściwości higroskopijne (zdolność do pochłaniania/wiązania wody) |
dobrze wiąże (łączy) się z wodą, tłuszczem i alkoholem |
Indeks: MODECOR407/4
Marka: MODECOR
Indeks: CACAOBARRY16
Marka: CACAO BARRY
Kakao o standardowej zawartości tłuszczu o uniwersalnym zastosowaniu do wyrobów cukierniczych.
Indeks: SEMPRE216/7
Marka: SWEET DECOR
Błyszcząca posypka cukrowa do dekoracji tortów, babeczek, deserów i czego tylko zamarzysz! Perłowe kuleczki cukrowe o średnicy 4-6 mm. Gotowa do użycia posypka dekoracyjna. Uwaga! Rzeczywiste kolory posypek cukrowych mogą nieznacznie różnić się od wizualizacji ujętej na zdjęciach katalogowych produktu.
Zaschnięta masa cukrowa lub zbyt gęste barwniki żelowe? Gliceryna spożywcza w płynie rozwiązuje tak podstawowe problemy i pozwala na ponowne wykorzystanie produktów takich jak masa cukrowa czy barwniki spożywcze o konsystencji żelowej.