

Stalowa forma z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem - idealna do słodkich babeczek i wytrawnych wypieków śniadaniowych.
Muffin to flagowe ciastko (w krajach anglojęzycznych) w kształcie wysokiej babeczki. Podstawowymi składnikami ciasta na muffiny są mąka pszenna, cukier, jaja, olej roślinny lub rozpuszczone masło, mleko oraz aromat waniliowy. Babeczki zwykle wypiekane są z różnymi dodatkami - zarówno słodkimi (bakaliami, czekoladą, owocami) jak i wytrawnymi (warzywami, serem czy mięsem). Muffiny są stosunkowo proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne, pozwalają na różnego rodzaju połączeń smakowych.
Forma została wykonana ze stali i pokryta specjalną powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem wypieków. Zastosowanie powłoki zapewnia bezpieczne wyjmowanie wypieków oraz znacznie ułatwia czyszczenie formy. Ma wyjątkowo wytrzymałą konstrukcje, jest odporna na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. Materiał oraz konstrukcja formy zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, co gwarantuje jednolity stopień wypieczenia oraz zarumienienia.
Forma nadaje się do mycia w zmywarce, jednak nie można stosować do mycia tabletek myjących - skoncentrowane środki czyszczące mogą naruszyć powłokę zabezpieczającą. Producent zaleca mycie ręczne formy pod bieżącą ciepła wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń oraz dokładne jej osuszanie (ręcznikiem papierowym) po każdym myciu. Formę należy dokładnie umyć i osuszyć przed pierwszym użyciem. Należy unikać stosowania gąbek z warstwą ścierną czy drucianych, zalecane jest czyszczenie miękką stroną gąbki do zmywania. W kontakcie z formą nie należy używać ostrych lub wyposażonych w ząbki metalowych narzędzi - mogą one znacząco naruszyć powłokę zabezpieczającą. Zaleca się stosowanie przyborów kuchennych wykonanych z tworzywa, drewna lub silikonu.
Forma doskonale sprawdzi się do przygotowywania słodkich babeczek na różnego rodzaju okazje i przyjęcia oraz do wypieku wytrawnych muffinów idealnych na późne śniadanie. Do pieczenia w formie doskonale sprawdzą się papierowe papilotki w kształcie tulipanów oraz klasyczne foremki papierowe, które ułatwią wyjmowanie babeczek oraz będą pełnić rolę dekoracyjną. Podczas pieczenia wgłębienia na muffiny należy wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i piec zgodnie ze wskazówkami wybranego przepisu. Ważne, aby przed wyjęciem wypieków z formy pozostawić je do wystudzenia na około 15 minut. Dodatkowo producent zapewnia, że przy właściwym użytkowaniu oraz odpowiednim sposobie konserwacji forma będzie nam służyć bez zarzutu przez minimum 3 lata.
Indeks: PAPILART18
Marka: NOVACART
Dekoracyjne papilotki w kształcie tulipanów do wypieku klasycznych muffinek. Zestaw papierowych papilotek w kolorze brązowym. Jednorazowe foremki do wypieku domowych babeczek.
Indeks: DOROSIOWE01
Marka: DOROSIOWE RANTY
Okrągły rant ze stali nierdzewnej z możliwością regulacji średnicy. Doskonała alternatywa dla klasycznych form i tortownic. Sprawdzi się w profesjonalnej pracowni, jak i zaciszu domowej kuchni.
Indeks: TALA98
Marka: TALA
Indeks: SILIKOMART51
Marka: SILIKOMART
Truffles od Silikomart, uniwersalna forma silikonowa w kształcie kuli! Klasyczna forma silikonowa do trójwymiarowych monoporcji, wypieków i deserów mrożonych. Dopracowany, trójwymiarowy kształt kuli! Uniwersalne zastosowanie i łatwość użycia gwarantują zawsze doskonały efekt, niezależnie od tego jaką formę deseru przygotujesz. Truffles 20 od Silikomart to...
Indeks: SILIKOMART456
Marka: SILIKOMART
Kit Tarte Ring Amore, to zestaw do tworzenia nowoczesnych tartaletek w kształcie serca. Zestaw 8 perforowanych rantów do wypieku ciasta kruchego o wymiarach dł. 80 mm x szer. 70 mm x wys. 20 mm + forma silikonowa do dekoracji w kształcie serca o wymiarach dł. 65 mm x szer. 55 mm x wys. 15 mm. Zestaw pozwala na jednorazowe przygotowanie 8 walentynkowych...
Stalowa forma z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem - idealna do słodkich babeczek i wytrawnych wypieków śniadaniowych.