Forma silikonowa do wkładów smakowych do lodów!

Seria form silikonowych przeznaczonych do dekorowania lodów w kuwetach. Oryginalna i efektowna prezentacja lodów w witrynie. Nowoczesny i bardzo efektowny sposób prezentacji lodów w witrynach serią form silikonowych KIT GEL od Silikomart Professional. Formy zostały stworzone do dekorowania lodów prezentowanych w szerokich kuwetach. Stosowanie form pozwala na tworzenie dekoracji wewnątrz i na powierzchni lodów. Do dekoracji można stosować kremy do smarowania, masy cukiernicze oraz lody i semifreddo. Taca silikonowa dodatkowo daje możliwość tworzenia warstwowych deserów lodowych oraz urozmaicania smaków poprzez ich przekładanie.
Formy zostały wykonane z odpornego i elastycznego silikonu, który wykazuje odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 60°C do (+) 230°C. Szeroki zakres temperatur czyni formy uniwersalnymi w zastosowaniu. Dają możliwość chłodzenia, mrożenia, szokowego zamrażania oraz pieczenia. Materiał jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością oraz łatwy do utrzymania w czystości dzięki możliwości mycia w zmywarce.
Dzięki możliwości mycia w zmywarce formy silikonowe łatwo utrzymać w czystości, co pozwala na zachowanie wymogów sanitarnych. Aby nie uszkodzić formy nie należy stosować ostrych narzędzi kuchennych oraz przechowywać formy z daleka od źródła otwartego ognia. Przed pierwszym użyciem formę należy dokładnie umyć. Nie stosować silnych i drażniących środków chemicznych. Forma silikonowa nadaje się do stosowania w: piekarnikach i piecach, lodówce, zamrażarce, szokówce, kuchence mikrofalowej oraz zmywarce.
Platynowy silikon - platyna znajdująca się w surowcu sprawia, że formy oraz maty silikonowe, to produkty najwyższej jakości. Materiał jest całkowicie bezpieczny w kontakcie z żywnością (nawet w bardzo wysokich temperaturach), nietoksyczny, bezwonny i nie posiada smaku. Produkty silikonowe zapewniają najwyższą wydajność. Są innowacyjne, elastyczne i nieprzywierające, doskonale odwzorowują każdy szczegół form. Pozwalają tworzyć niesamowite przepisy w najbardziej wyszukanych kształtach.

Możliwości zastosowania maty silikonowej:

- do dekoracji lodów w witrynie,
- do tworzenia przekładanych deserów lodowych,
- do tworzenia smakowego wypełnienia,
- do urozmaicania smaków lodów,
- do dekorowania tortów i deserów mrożonych,
- do wypieków i deserów.

Mata silikonowa z rantem:

Tapis Gel Silikomart, to forma silikonowa w formie praktycznej maty z rantem. Przeznaczona do tworzenia wkładów smakowych do kuwet z lodami. Kształt i wymiary formy zostały idealnie dopasowane do szerokich kuwet przeznaczonych do serwowania lodów w witrynach. Mata ma kształt prostokąta z zaokrąglonymi brzegami i rantem o wysokości jednego centymetra.

Szczegółowe wymiary formy silikonowej:

Wymiary |
dł. 320 mm x szer. 220 mmx wys. 10 mm |
Pojemność |
693 ml |
Długość |
320 mm |
Szerokość |
220 mm |
Wysokość |
10 mm |


Forma silikonowa, specyfikacja produktu:

Nazwa handlowa |
TAPIS GEL02 |
Numer katalogowy |
70.035.87.0065 |
Kształt |
prostokąt, zaokrąglone brzegi |
Forma |
mata silikonowa z rantem |
Rodzaj |
forma silikonowa do insertów |
Seria |
do produkcji lodów |
Materiał |
silikon |
Kolor |
biały |
Przeznaczenie |
do kontaktu z żywnością |
Zastosowanie |
do wkładów smakowych i dekoracji |
Odporność na temperatury |
od (-) 60°C do (+) 230°C |
Pieczenie |
tak |
Mrożenie |
tak |
Mycie w zmywarce |
tak |
Kuchenka mikrofalowa |
tak |
Produkt |
do użytku profesjonalnego |
Producent |
Silikomart |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
Wyprodukowano we Włoszech |


Zastosowanie form silikonowych:

Formy silikonowe przeznaczone są do użytku profesjonalnego w gastronomii i cukiernictwie. Z uwagi na szeroki zakres odporności na temperatury formy charakteryzuje uniwersalność zastosowania. Formy nadają się do pieczenia, chłodzenia i szybkiego schładzania, mrożenia i szokowego zamrażania oraz użytkowania w kuchence mikrofalowej. Użycie form silikonowych w kuchence mikrofalowej zależy od ich wymiarów. Formy stosowane są przede wszystkim do tworzenia nowoczesnych deserów mrożonych, tortów musowych oraz wypieków. Ich wykorzystanie zależy od kreatywności i umiejętności cukiernika.

Zalety stosowania form silikonowych w cukiernictwie:

Wykonane z nietoksycznego, bezwonnego materiału, który nie wpływa na smak wyrobów.
Elastyczny materiał zapewnia łatwość użytkowania i przechowywania.
Formy są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Uniwersalne zastosowanie w gastronomii i cukiernictwie.
Szeroki zakres odporności na temperatury od (-) 60°C do (+) 230°C.
Materiał jest odporny na zmiany temperatury.
Możliwość korzystania ze schładzarki szokowej.
Możliwość użytkowania w kuchence mikrofalowej.
Formy są łatwe do utrzymania w czystości.
Formy można bezpiecznie myć w zmywarce.


Ostrzeżenia:

Nie używaj ostrych narzędzi podczas pracy z formą.
Formy można bezpiecznie myć w zmywarce. Nie stosuj do mycia agresywnych detergentów.
Nie umieszczaj form na bezpośrednich źródłach ciepła (ogniu, grillu, szkle ceramicznym lub płycie elektrycznej).
Zastosowanie odpowiednich środków ostrożności gwarantuje długoletnie i komfortowe korzystanie z form!

Informacje dodatkowe:

Wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością.
Możliwość chłodzenia, mrożenia oraz sokowego zamrażania do temperatury (-) 60°C.
Przeznaczone do stosowania w profesjonalnych lodówkach gastronomicznych.
Możliwość pieczenia w piecach i piekarnikach w temperaturach do (+) 230°C.
Przeznaczone do stosowania w profesjonalnych piecach gastronomicznych.
Możliwość wielokrotnego i bezpiecznego mycia w zmywarce.
Możliwość stosowania w kuchence mikrofalowej, w zależności od wymiarów formy.
Nie używać ostrych narzędzi i przyborów podczas pracy z formą.
Trzymać z dala od otwartego ognia oraz innych źródeł zapłonu.