
Indeks: CHOCOWORLD77
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do batonów Bąbelki 7 x28g 1883CW Chocolate World
Nowoczesna forma na 8 batonów czekolady z półkołami.
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych batonów czekoladowych. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Forma do batonów zaprojektowana i opracowana we współpracy z Kevinem Kugelem. Zobacz jak pracować z formą:
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą. Forma zaprojektowana we współpracy z Kevinem Kugelem.
- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,
- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,
- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
- formę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,
- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe wyroby.
Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych wyrobów czekoladowych. Zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu. Forma do batonów z kawałkami w kształcie półkuli została zaprojektowana i opracowana we współpracy z Kevinem Kugelem.
- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
- możliwość kontrolowania wypełnienia formy (dzięki transparentnej barwie),
- łatwość wyjmowania kształtów z formy,
- możliwość ręcznego i maszynowego formowania.
Profesjonalna forma z poliwęglanu przeznaczona do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
CHARAKTERYSTYKA I WYMIARY FORMY DO CZEKOLADY | |
Nazwa handlowa | CW1854 Kevin Kugel |
Numer katalogowy | CW1854 |
Kształt batonów | wydłużony prostokąt, kawałki w kształcie półkuli |
Tematyka | uniwersalna |
Materiał | poliwęglan |
Wymiary formy | dł. 275 x szer. 135 x wys. 24 mm |
Wymiary batonów | dł. 117.5 mm x szer. 25 mm x wys. 14.5 mm |
Objętość batonów | 32 g |
Ilość batonów na formę | 8 |
Objętość formy | 8 x 32 g = 256 g |
Układ | 1 x 8 |
Przeznaczenie | profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej |
Zastosowanie | klasyczne, dekorowane, nadziewane batony czekoladowe |
Rodzaj | forma do odlewania wyrobów czekoladowych |
Producent | Chocolate World |
Dystrybutor | Sempre Group |
Opakowanie | brak |
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Producent: Chocolate World
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: Wyprodukowano w Belgii
Produkt wykonany z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.
Indeks: CHOCOWORLD77
Marka: CHOCOLATE WORLD
Nowoczesna forma na 8 batonów czekolady z półkołami.
Indeks: CHOCOWORLD102
Marka: CHOCOLATE WORLD
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Trapezowy nóż do czekolady.
Indeks: THERMOHAUSER207
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: THERMOHAUSER462
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: THERMOHAUSER120
Marka: THERMOHAUSER
Solidnie wykonana skrobka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Uniwersalne zastosowanie. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Indeks: THERMOHAUSER337
Marka: THERMOHAUSER
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Indeks: CHOCOWORLD129
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia klasycznych batonów czekoladowych. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie dziesięciu batonów z sześcioma kwadratowymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: CHOCOWORLD151
Marka: CHOCOLATE WORLD
Klasyczny kształt + nowoczesne wnętrze = zaskakujące batony czekoladowe Profesjonalna forma z poliwęglanu do nadziewanych batonów czekoladowych o klasycznym kształcie.
Indeks: CHOCOWORLD155
Marka: CHOCOLATE WORLD
Klasyczny kształt + nowoczesne wnętrze = zaskakujące batony czekoladowe Profesjonalna forma z poliwęglanu do nadziewanych batonów czekoladowych o klasycznym kształcie.
Indeks: HANSBRUNNER112
Marka: HANS BRUNNER
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych batonów czekoladowych. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: DAWN05(1)
Marka: DAWN FOODS
Kawałki czekolady, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju wypieków. Będą idealnym dodatkiem do babeczek, muffinek, brownie, ciasteczek, drożdżówek czy rogalików.
Indeks: LUBECA20
Marka: LUBECA
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Ghany. Kuwertura czekoladowa o wysokiej płynności, idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Zastosujesz ją także jako aromatyczny składnik zabiegów w salonach odnowy biologicznej.
Indeks: FOODCOLOURS88
Marka: FOOD COLOURS
czerwień koszenilowa (E124)
Indeks: MARTELLATO32
Marka: MARTELLATO
Forma 13,8 x 7,2 x 1,1 każda po 80 gram.
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych batonów czekoladowych. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Forma do batonów zaprojektowana i opracowana we współpracy z Kevinem Kugelem. Zobacz jak pracować z formą: