• Nowy
CW1847 Lens Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - Cukieteria.pl
  • CW1847 Lens Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - Cukieteria.pl
  • CW1847 Lens Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - Cukieteria.pl
  • CW1847 Lens Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - Cukieteria.pl
  • CW1847 Lens Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - Cukieteria.pl

CW1847 Lens Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - soczewka - śr. 35 x wys. 9 mm

CHOCOWORLD203

Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin i czekoladek stworzona we współpracy z Frank Haasnoot. Inspirowana soczewką oka i jej zastosowaniem w obiektywach. Idealnie sprawdzi się do tworzenia nadziewanych i dekorowanych czekoladek. Podwójny model pozwala na tworzenie wypukłych i trójwymiarowych pralin. Zobacz jak pracować z formą:

105,00 zł
Brutto

105,00 zł / 1 szt.

Ilość
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

favorite_border favorite
Opis

Forma do pralin w kształcie soczewki!

Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.

Jak czyścić formy do czekolady?

Formy do czekolady wykonane z poliwęglanu można czyścić ręcznie lub bezpiecznie myć w zmywarce. Do czyszczenia form nie należy stosować silnych detergentów, wystarczy klasyczny płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Po każdym myciu formy należy dokładnie wytrzeć do sucha ściereczką wykonaną z mikrofibry. Taki proces czyszczenia zapewnia najlepsze wykorzystanie właściwości materiału podczas tworzenia wyrobów czekoladowych.

Sposób wypełniania form do czekolady:

- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,

- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,

- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,

- formę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,

- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe wyroby.

Seria form do pralin Dubbel Model:

Seria form do tworzenia płaskich lub przestrzennych czekoladek. Pozwalają na tworzenie pojedynczego oraz podwójnego wzoru. Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.

Zalety korzystania z form z poliwęglanu:

- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,

- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,

- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,

- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,

- możliwość kontrolowania wypełnienia formy (dzięki transparentnej barwie),

- łatwość wyjmowania kształtów z formy,

- możliwość ręcznego i maszynowego formowania.

Forma do pralin, szczegóły i charakterystyka produktu:

Profesjonalna forma z poliwęglanu przeznaczona do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady. Stworzona we współpracy z Frank Haasnoot, inspirowana soczewką oka i działaniem obiektywu. Forma z serii "dubbel model" do worzenia wypukłych czekoladek lub trójwymiarowych pralin w kształcie soczewki. Forma pozwala na produkcję czekoladek 2D oraz 3D. Z formą można jednorazowo przygotować 21 wypukłych czekoladek o wadze 6 gramów.

CHARAKTERYSTYKA I WYMIARY FORMY DO CZEKOLADY
Nazwa handlowa CW1847 Lens - Frank Haasnoot
Numer katalogowy CW1847
Kształt pralin wypukły / trójwymiarowy
Wzór soczewka, obiektyw, dysk
Tematyka uniwersalna
Seria Dubbel Model
Materiał poliwęglan
Wymiary formy dł. 275 x szer. 135 x wys. 24 mm
Wymiary pralin dł. 35 mm x szer. 35 mm x wys. 9 mm
Objętość pralin 6 g
Ilość pralin na formę 21
Objętość formy 21 x 6 g = 126 g
Układ 3 x 7
Przeznaczenie profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej
Zastosowanie klasyczne, dekorowane, nadziewane praliny czekoladowe
Rodzaj forma do odlewania wyrobów czekoladowych
Producent Chocolate World
Dystrybutor Sempre Group

Wybór odpowiedniej płynności czekolady:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.

Proces temperowania czekolady:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

Produkcja wyrobów czekoladowych z nadzieniem:

Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Chocolate World

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: Wyprodukowano w Belgii

Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Wykonany z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością.

Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.

Szczegóły produktu
CHOCOWORLD203
9 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: CHOCOWORLD61

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW1904 Praline Drop Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - kropla

favorite_border favorite

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Zobacz jak pracować z formą:

Cena 105,00 zł
Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: CHOCOWORLD60

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW1903 Praline Curve Frank Haasnoot - Chocolate World - forma z poliwęglanu do pralin - dł. 45.5 mm

favorite_border favorite

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Zobacz jak pracować z formą:

Cena 102,00 zł
Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA133

Marka: LUBECA

op. 5 kg Ciemna czekolada o zaw. 55% kakao - Ivory Coast Lubeca - kuwertura czekoladowa w kaletkach - nr. kat. 721

favorite_border favorite

Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.

Cena 525,00 zł

105,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA134

Marka: LUBECA

op. 5 kg Ciemna czekolada o zaw. 60% kakao - Ghana Lubeca - kuwertura czekoladowa w kaletkach - nr. kat. 727

favorite_border favorite

Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Ghany. Kuwertura czekoladowa o wysokiej płynności, idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Zastosujesz ją także jako aromatyczny składnik zabiegów w salonach odnowy biologicznej.

Cena 590,00 zł

118,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA135

Marka: LUBECA

op. 5 kg Biała czekolada o zaw. 33% kakao - Lubeca - czekolada cukiernicza w kaletkach - nr. kat. 776

favorite_border favorite

Kremowa biała czekolada o zrównoważonej słodyczy i wysokiej płynności. Idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Biała czekolada łatwo łączy się z barwnikami spożywczymi rozpuszczalnymi w tłuszczu, co pozwala na tworzenie kolorowych pralin i dekoracji czekoladowych.

Cena 500,00 zł

100,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA87

Marka: LUBECA

op. 2.5 kg Ciemna czekolada o zaw. 55% kakao - Ivory Coast Lubeca - kuwertura czekoladowa w bloku - nr. kat. 721 015

favorite_border favorite

Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję. Ciemna czekolada wytwarzana w formie bloku, czyli dużej...

Cena 271,50 zł

108,60 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: LUBECA136

Marka: LUBECA

op. 5 kg Mleczna czekolada o zaw. 35% kakao - Ivory Coast Lubeca - kuwertura czekoladowa w kaletkach - nr. kat. 771

favorite_border favorite

Zrównoważona mleczna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o optymalnej płynności i uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie.

Cena 550,00 zł

110,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU