• Nowy
Decor Soneva - DK-1007-PC Hans Brunner - forma do ażurków czekoladowych - Cukieteria.pl
  • Decor Soneva - DK-1007-PC Hans Brunner - forma do ażurków czekoladowych - Cukieteria.pl

Decor Soneva - DK-1007-PC Hans Brunner - forma z poliwęglanu do dekoracji z czekolady - ażurki

HANSBRUNNER162

Seria form do tworzenia subtelnych elementów dekoracyjnych z czekolady. Wzory tworzone po przez termiczne formowanie poliwęglanu. Formy do użytku profesjonalnego. Decor Soneva, to profesjonalna forma z poliwęglanu, która pozwala na jednorazowe przygotowanie 21 ażurowych dekoracji o wymiarach: dł. 40  x szer. 25 x wys. 2.2 mm i wadze około 1 grama.

86,00 zł
Brutto

86,00 zł / 1 szt.

Ilość
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Opis

Forma do ażurowych dekoracji czekoladowych!

Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Poliwęglan wykazuje odporność na krótkotrwałe działanie skrajnych temperatur w przybliżonym zakresie od (-) 30°C do (+) 120°C. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna lub półtransparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą. Formy do tworzenia subtelnych dekoracji z czekolady wykonane zostały w procesie termicznego formowania poliwęglanu o grubości około 1 mm. Pozwalają na tworzenie szczegółowych wzorów oraz drobnych elementów dekoracyjnych. 

Jak czyścić formy do czekolady?

Formy do czekolady wykonane z poliwęglanu można czyścić ręcznie lub bezpiecznie myć w zmywarce. Do czyszczenia form nie należy stosować silnych detergentów, wystarczy klasyczny płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Po każdym myciu formy należy dokładnie wytrzeć do sucha ściereczką wykonaną z mikrofibry. Taki proces czyszczenia zapewnia najlepsze wykorzystanie właściwości materiału podczas tworzenia wyrobów czekoladowych.

Sposób wypełniania form podczas tworzenia ażurków czekoladowych:

- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,

- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zdejmujemy przy użyciu szpachelki,

- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe dekoracje czekoladowe.

Zalety korzystania z form z poliwęglanu:

- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,

- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne

- odporność materiału na szeroki zakres temperatur,

- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,

- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,

- możliwość kontrolowania wypełnienia formy (dzięki transparentnej barwie),

- łatwość wyjmowania kształtów z formy,

- możliwość ręcznego i maszynowego formowania,

- możliwość mycia w zmywarce.

Forma do ażurków czekoladowych, szczegóły i charakterystyka produktu:

- forma z termoformowanego poliwęglanu do tworzenia ażurowych dekoracji czekoladowych,

- forma pozwala na jednorazowe przygotowanie 21 elementów dekoracyjnych,

- przybliżona waga jednej dekoracji z czekolady to około 1 grama,

- forma przeznaczona do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.

Nazwa handlowa Decor Soneva
Numer katalogowy DK-1007-PC
Kształt formy prostokąt
Kształt dekoracji płaski
Wzór ażurki
Tematyka uniwersalna
Materiał termoformowany poliwęglan
Grubość materiału około 1 mm
Barwa materiału półtransparentna
Wymiary formy dł. 275 mm x szer. 175 mm
Wymiary dekoracji dł. 40 mm x szer. 25 mm x wys. 2.2 mm
Gramatura dekoracji 1 g
Ilość dekoracji na formę 21
Objętość formy 21 x 1 g = 21 g
Układ 3 x 7
Przeznaczenie profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej
Zastosowanie do ażurków czekoladowych
Rodzaj forma do dekoracji z czekolady
Producent Hans Brunner
Dystrybutor Sempre Group
Kraj produkcji wyprodukowano w Niemczech

Wybór odpowiedniej płynności czekolady:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.

Proces temperowania czekolady:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

Produkcja wyrobów czekoladowych z nadzieniem:

Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.

Można bezpiecznie myć w zmywarce.

Po każdym myciu dokładnie wytrzeć do sucha.

Producent: Hans Brunner GmbH

Dystrybutor: Sempre Group Sp. z o.o.

Kraj produkcji: wyprodukowano w Niemczech

Szczegóły produktu
HANSBRUNNER162
3 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: THERMOHAUSER210

Marka: THERMOHAUSER

Stalowa szpachla cukiernicza z niebieskim uchwytem z tworzywa - dł. 24.5 x szer. 15 cm - nr. kat. 68705 Thermohauser

Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.

Cena 40,50 zł

40,50 zł / 1 szt.

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: CHOCOWORLD102

Marka: CHOCOLATE WORLD

Trapezowa szpachla cukiernicza z uchwytem z tworzywa - dł. 24 x szer. 18 cm - nr. kat. M1185 Chocolate World

Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Trapezowy nóż do czekolady.

Cena 169,00 zł

169,00 zł / 1 szt.

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: HANSBRUNNER160

Marka: HANS BRUNNER

Decor Soneva - DK-1006-PC Hans Brunner - forma z poliwęglanu do dekoracji z czekolady - ażurki

Seria form do tworzenia subtelnych elementów dekoracyjnych z czekolady. Wzory tworzone po przez termiczne formowanie poliwęglanu. Formy do użytku profesjonalnego. Decor Soneva, to profesjonalna forma z poliwęglanu, która pozwala na jednorazowe przygotowanie 21 ażurowych dekoracji o wymiarach: dł. 40  x szer. 24 x wys. 2.1 mm i wadze około 1 grama.

Cena 86,00 zł

86,00 zł / 1 szt.

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU