- Nowy

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Zobacz jak pracować z formą:
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,
- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,
- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
- formę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,
- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe wyroby.
Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych wyrobów czekoladowych. Zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.
- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
- możliwość kontrolowania wypełnienia formy (dzięki transparentnej barwie),
- łatwość wyjmowania kształtów z formy,
- możliwość ręcznego i maszynowego formowania.
Profesjonalna forma z poliwęglanu przeznaczona do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.
CHARAKTERYSTYKA I WYMIARY FORMY DO CZEKOLADY | |
Nazwa handlowa | CW12138 Pralinowe Serca Zaręczynowe |
Numer katalogowy | CW12138 |
Kształt pralin | stożkowy, okrągły |
Wzór | serca zaręczynowe |
Tematyka | walentynki, zaręczyny, ślub, wesele |
Materiał | poliwęglan |
Wymiary formy | dł. 275 x szer. 135 x wys. 24 mm |
Wymiary pralin | dł. 28 mm x szer. 28 mm x wys. 19 mm |
Objętość pralin | 12.5 g |
Ilość pralin na formę | 21 |
Objętość formy | 21 x 12.5 g = 262.5 g |
Układ | 3 x 7 |
Przeznaczenie | profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej |
Zastosowanie | klasyczne, dekorowane, nadziewane praliny czekoladowe |
Rodzaj | forma do odlewania wyrobów czekoladowych |
Producent | Chocolate World |
Dystrybutor | Sempre Group |
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Producent: Chocolate World
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: Wyprodukowano w Belgii
Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Wykonany z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością.
Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.
Indeks: CALLEBAUT04
Marka: CALLEBAUT
Uniwersalna ciemna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami kakao oraz owocowymi nutami. Optymalna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: LUBECA60
Marka: LUBECA
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.
Indeks: NOVACART33/PERG
Marka: NOVACART
Indeks: THERMOHAUSER210
Marka: THERMOHAUSER
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Indeks: CALLEBAUT43
Marka: CALLEBAUT
Indeks: TESCOMA132
Marka: TESCOMA
Cyfrowy termometr spożywczy w kolorze czerwonym pozwalający na odczyt temperatury w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita. Idealnie sprawdzi się do kontroli temperatury podczas przygotowywania potraw oraz napojów.
Indeks: TESCOMA131
Marka: TESCOMA
Cyfrowy termometr spożywczy w kolorze czerwonym pozwalający na odczyt temperatury w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita. Idealnie sprawdzi się do kontroli temperatury podczas przygotowywania potraw oraz napojów.
Indeks: THERMOHAUSER191
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: SILIKOMART444
Marka: SILIKOMART
Indeks: PAVONI112
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: THERMOHAUSER464
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: SWEETDECOR232
Marka: SWEET DECOR
Indeks: NOVACART30/MAR
Marka: NOVACART
Indeks: PAVONI322
Marka: PAVONI ITALIA
Seria eleganckich, wyrafinowanych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: CALLEBAUT120
Marka: CALLEBAUT
Indeks: CALLEBAUT121
Marka: CALLEBAUT
Indeks: PAVONI197(1)
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: PAVONI352
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: PAVONI356
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: ICB14
Marka: ICB TECNOLOGIE
Analogowe urządzenie do topienia i podgrzewania polew czekolady o pojemności 4 litrów (dwa pojemniki). Bezwodny system ogrzewania zapewniający równomierne rozprowadzanie temperatury.
Indeks: CACAOBARRY18
Marka: CACAO BARRY
Nadzienie karmelowe z herbatnikami.
Indeks: MODECOR1196
Marka: MODECOR
Folia transferowa do przenoszenia dekoracyjnych wzorów na powierzchnię czekolady. Idealna do tworzenia elementów dekoracyjnych z czekolady oraz ozdabiania gotowych wyrobów czekoladowych (np. pralin lub tabliczek czekolady).
Indeks: BONUS47
Marka: BONUS
Naturalne orzechy pistacjowe w całości - nie poddawane procesowi prażenia (surowe). Produkt bez dodatku soli.
Indeks: BARIMA339
Marka: BARBARA LUIJCKX
Krokant z orzecha laskowego, czyli chrupiąca i aromatyczna posypka orzechowa. Prażone i drobno siekane orzechy laskowe w karmelu. Dodatek dekoracyjny, smakowy i teksturalny do lodów i wyrobów cukierniczych.
Indeks: PAVONI280
Marka: PAVONI ITALIA
Minitemper, to kompaktowe urządzenie do temperowania czekolady. Stołowa temperówka o pojemności 5 litrów pozwala na jednorazowe zatemperowanie nawet 3 kilogramów czekolady. Kompaktowa i łatwa w obsłudze.
Indeks: VALRHONA38
Marka: VALRHONA
Cudownie zrównoważona ciemna czekolada o łagodnym smaku. Subtelna gorycz i przyjemne nuty prażonych orzechów. Wzorcowa czekolada z mieszanki najlepszych odmian kakao. Czekolada o średniej płynności. Przeznaczona przede wszystkim do tworzenia aromatycznych lodów i sorbetów o intensywnym smaku czekolady!
Indeks: COMPRITAL21
Marka: COMPRITAL
Produkt do lodów i cukiernictwa na bazie jogurtu naturalnego w proszku. Wyraźny i trwały smak jogurtu naturalnego z przyjemną kwaśną nutą. Idealny do lodów i deserów jogurtowych.
Indeks: COMPRITAL150
Marka: GIUBILEO EXPERIENCE
Aromatyczna mieszanka do lodów na bazie serka mascarpone w proszku - pozwala na produkcję kremowych lodów o charakterystycznym smaku.
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Zobacz jak pracować z formą: