![forma z poliwęglanu do pralin w kształcie diamentów forma z poliwęglanu do pralin w kształcie diamentów](https://www.cukieteria.pl/47490-large_default/pc5027-pavoni-diamenty-forma-z-poliweglanu-do-pralin-w-ksztalcie-diamentow-sr-25-x-h-14-mm.jpg)
Indeks: CHOCOWORLD22
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Diamenty śr. 31mm 1024CW Chocolate World
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Diamentów
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych pralin czekoladowych. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą (o właściwej temperaturze i płynności),
czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru,
pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
ostrożnie wyjmujemy gotowe praliny.
Formy doskonale sprawdzają się do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin czekoladowych - zależnie od skomplikowania i gramatury kształtu.
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
możliwość kontrolowania wypełnienia formy dzięki transparentnej barwie,
łatwość wyjmowania kształtów z formy.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
Numer katalogowy | PC5027FR |
Kształt formy | prostokątny |
Kształt pralin | diamenty |
Wzór | trójwymiarowy |
Materiał | poliwęglan |
Wymiary formy | dł. 275 x szer. 175 x wys. 24 mm |
Wymiary pralin | śr. 25 x wys. 14 mm |
Objętość praliny | 7 g |
Ilość pralin na formę | 21 |
Objętość formy | 21 x 7 g = 147 g |
Rodzaj | forma z poliwęglanu do pralin czekoladowych |
Przeznaczenie | profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej |
Zastosowanie | klasyczne praliny, praliny dekorowane, praliny nadziewane |
Układ | 3 x 7 |
WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: CHOCOWORLD22
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do pralin w kształcie Diamentów
Indeks: HANSBRUNNER98
Marka: HANS BRUNNER
Innowacyjna interpretacja klasycznej tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Indeks: HANSBRUNNER99
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do pralin w kształcie serca z brylantu pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: HANSBRUNNER100
Marka: HANS BRUNNER
Walentynki nie mogą obejść się bez wyjątkowych czekoladek. Forma do figurek w kształcie serca z brylantu pozwala na przygotowanie wyjątkowo eleganckiego i słodkiego upominku.
Indeks: CHOCOWORLD159
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin i czekoladek o stożkowym, zaokrąglonym kształcie. Dekoracyjne wykończenie w geometryczny wzór idealnie sprawdzi się do tworzenia nadziewanych czekoladek.
Indeks: CHOCOWORLD161
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o owalnym kształcie. Dekoracyjne wykończenie w geometryczny wzór - idealnie sprawdzi się do pralin dekorowanych.
Indeks: CHOCOWORLD21
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin i czekoladek - quenelle - stworzona we współpracy z Frank Haasnoot >>> idealnie sprawdzi się do tworzenia nadziewanych i dekorowanych czekoladek.
Indeks: CHOCOWORLD27
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma do pralin Davide Comaschi 1754CW Chocolate World
Indeks: CHOCOWORLD149
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do pralin o klasycznym kształcie półkuli. Idealna do pralin nadziewanych i dekorowanych oraz okrągłych trufli.
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych pralin czekoladowych. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie.