
Indeks: PAVONI122
Marka: PAVONI ITALIA
Zestaw ORGANIC KT140 Formy Wielkanocne Jajka do czekolady Pavoni
Zestaw do czekoladowego Jajka na Wielkanoc
Sezonowa kolekcja form do tworzenia wielkanocnych figurek czekoladowych. Wyjątkowa forma z poliwęglanu do tworzenia dużych korpusów czekoladowych w kształcie połówki jajka o długości około 40 centymetrów. Cena dotyczy 1 połówki jajka.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa (niekiedy półtransparentna - lekko żółta), która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
ZALETY KORZYSTANIA Z FORM Z POLIWĘGLANU:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie,
łatwość wyjmowania kształtów z formy.
HA15 CHOCOLADEVORM EI GLAD 402 MM CHOCOLATE WORLD:
To forma z poliwęglanu do tworzenia wyjątkowo dużych figurek czekoladowych w kształcie połówki jajka.
W skład formy wchodzi jeden element do tworzenia gładkiej połówki jajka.
Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie jednej połówki jajka z czekolady o wymiarach 402 x 273 mm.
Przeznaczona jest do ręcznej produkcji dużych korpusów figurek czekoladowych.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
NAZWA HANDLOWA | HA15 CHOCOLADEVORM EI GLAD 402 MM |
NUMER KATALOGOWY | HA15 |
KSZTAŁT | TRÓJWYMIAROWY |
WZÓR | GŁADKI / POŁÓWKA JAJKA |
TEMATYKA | WIELKANOC |
MATERIAŁ | POLIWĘGLAN (PÓŁTRANSPARENTNY) |
WYMIARY FORMY | 448 X 318 MM |
WYMIARY FIGURKI | 402 X 273 MM |
ILOŚĆ FIGUREK NA FORMĘ | 1 POŁÓWKA JAJKA |
RODZAJ | FORMA DO FIGUREK CZEKOLADOWYCH |
PRZEZNACZENIE | FORMA DO PRODUKCJI RĘCZNEJ |
ZASTOSOWANIE | TRÓJWYMIAROWE FIGURKI CZEKOLADOWE BEZ WYPEŁNIENIA |
WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: PAVONI122
Marka: PAVONI ITALIA
Zestaw do czekoladowego Jajka na Wielkanoc
Indeks: PAVONI170
Marka: PAVONI ITALIA
Forma do jajka 3D 20 cm z termoplastycznego tworzywa.
Sezonowa kolekcja form do tworzenia wielkanocnych figurek czekoladowych. Wyjątkowa forma z poliwęglanu do tworzenia dużych korpusów czekoladowych w kształcie połówki jajka o długości około 40 centymetrów. Cena dotyczy 1 połówki jajka.