SUPLEMENTY - "środki poprawiające strukturę oraz suplementy dodawane do mlecznych lub owocowych mieszanek podstawowych wzmacniające smarowność, smak, kremową konsystencję i doskonale zwiększające możliwości przechowywania w witrynie. Produkty, które pozwalają rzemieślnikom na kreatywną personalizację przepisów".
NEUTRO 10 DODATEK SPECJALNY KREM - należy do grupy dodatków - integratorów (integratori), które wpływają na polepszenie struktury lodów. Dodatek do mieszanki mlecznej pozwala na uzyskanie lodów o wyjątkowej smarowności, kremowej konsystencji i doskonałej trwałości, a także wpływa na uwydatnienie smaku lodów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do podstawy podczas produkcji lodów o różnorodnych smakach. Dodatki neutralne (neutri) przeznaczone są do stabilizowania, zagęszczania oraz emulgowania mieszanki mlecznej. Stanowią główny element nadający strukturę lodom rzemieślniczym (wytwarzanym metodą tradycyjną). Lody z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie. "Mieszanka emulgatorów i substancji zagęszczających, starannie wyważona, aby nadać doskonałą strukturę lodom rzemieślniczym; do stosowania w procesie na gorąco z dodatkiem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego".

Składniki: substancje zagęszczające: guma tara (E417), karboksymetyloceluloza (E466), guma guar (E412), karagen (E407), odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), białka mleka; produkt bezglutenowy; może zawierać śladowe ilości soi, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, innych orzechów oraz ich pochodnych.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA GORĄCO) |
MLEKO |
1000 ml |
CUKIER |
250-260 g |
ŚMIETANKA |
100 g |
ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU |
40 g |
NEUTRO 10 SPECIALE CREMA |
100 g |

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1672/403 kJ/kcal |
Tłuszcz |
21.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
15.0 g |
Węglowodany |
19.0 g |
w tym cukry |
19.0 g |
Białko |
20.0 g |
Sól |
2.50 g |

DANE ANALITYCZNE |
WILGOTNOŚĆ |
max. 3.0 % |
TŁUSZCZ |
1.5 +/- 0.2 % |
SUCHA MASA MLECZNA BEZTŁUSZCZOWA |
40.3 +/- 2.0 % |
POZOSTAŁA SUCHA MASA |
55.2 +/- 2.0 % |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 10000 cfu/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 100 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 20 cfu/g |

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".


