NEUTRO 10 SPECIALE FRUTTA - należy do grupy dodatków - integratorów (integratori), które wpływają na polepszenie struktury sorbetów owocowych. Dodatek do mieszanki owocowej pozwala na uzyskanie kremowej konsystencji i doskonałej trwałości, a także wpływa na uwydatnienie smaku sorbetów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek podczas produkcji sorbetów na bazie świeżych owoców. Dodatki neutralne (neutri) przeznaczone są do stabilizowania, zagęszczania oraz emulgowania sorbetów owocowych. Stanowi główny element nadający strukturę sorbetom - wytwarzanym metodą tradycyjną. Sorbety z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie. Integrator do sorbetów, to półprodukt w proszku - zbilansowana mieszanka substancji zagęszczających z białkami i błonnikiem roślinnym - przeznaczona do nadawania struktury sorbetom owocowym (dozowanie to 10 g/1000 g wody i owoców).

Składniki: substancje zagęszczające: guma tara (E417), karboksymetyloceluloza (E466), guma guar (E412), błonnik roślinny, maltodekstryna, białko ziemniaczane; może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, orzechów arachidowych oraz ich pochodnych; produkt bezglutenowy.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu; produkt należy nabierać przy pomocy czystych i suchych narzędzi; po użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie.

RECEPTURA - DOZOWANIE |
WODA + OWOCE |
1000 g |
BAZA NEUTRO 10 SPECIALE FRUTTA |
10 g |

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1022/248 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.1 g |
Węglowodany |
29.0 g |
w tym cukry |
2.9 g |
Białko |
2.9 g |
Sól |
2.1 g |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 5000 cfu/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 200 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 20 cfu/g |

Produkt jest zgodny z rozporządzeniem UE 1881/2006 oraz jego późniejszymi aktualizacjami dotyczącymi zanieczyszczeń w produktach spożywczych.

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji.
.png)

