Pasteryzowane żółtka jaj z cukrem i prawdziwą wanilią:

Tuorlomio, to pasteryzowane żółtka jaj wymieszane z cukrem w odpowiednich proporcjach z subtelnym dodatkiem aromatu wanilii. Gotowy do użycia półprodukt przeznaczony do użytku profesjonalnego, do produkcji lodów rzemieślniczych oraz stosowania w cukiernictwie.
Pasteryzowane przetwory z jaj, to bezpieczne pod względem mikrobiologicznym alternatywy i zamienniki jaj świeżych. Zapewniają powtarzalność przepisów, usprawniają prace oraz znacznie ułatwiają przechowywanie. Proces pasteryzacji polega na podgrzewaniu produktu do odpowiedniej temperatury w określonym czasie. Taki zabieg pozwala na wyeliminowanie szkodliwych bakterii znajdujących się w świeżych jajach. Proces pasteryzacji zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne, a tym samym wydłuża termin przydatności do spożycia. Jednocześnie pozwala zachować pełnię smaku i wartości odżywczych produktów. Dzięki pasteryzacji produkty z jaj charakteryzują się długim terminem przydatności do spożycia, bez konieczności przechowywania ich w lodówce. Produkty z pasteryzowanych jaj wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych dopiero po otwarciu. Pasteryzowane żółtka jaj mogą być wykorzystywane do produkcji lodów, semifreddo, kremów, sosów, deserów oraz wypieków. Dzięki wszechstronności i łatwości w użyciu pasteryzowane żółtka ja stanowią nieocenione wsparcie dla cukierników i rzemieślników.
Możliwości zastosowania pasteryzowanych żółtek z cukrem i aromatem waniliowym: wyroby lodziarskie, cukiernictwo, ciastkarstwo, piekarnictwo, produkcja sosów i kremów oraz sporządzanie kremowych likierów.

Główne korzyści ze stosowania pasteryzowanych przetworów:

- długi termin przydatności do spożycia i możliwość dłuższego przechowywania,
- produkty przed otwarciem nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych,
- optymalizacja zaopatrzenia i minimalizacja strat surowcowych,
- łatwość i wygoda użycia oraz zapewnienie powtarzalności wyrobów,
- gwarancja bezpieczeństwa mikrobiologicznego wyrobów,
- zachowanie pełni smaku i wartości odżywczych produktów,
- zwiększenie efektywności procesów produkcji,
- minimalizacja ryzyka związanego z przechowywaniem i stosowaniem świeżych jaj,
- wszechstronne możliwości wykorzystania.

Skład półproduktu do lodów i cukiernictwa:

Składniki i alergeny: pasteryzowane żółtka jaj (50%), cukier, aromaty, naturalny napar z lasek wanilii Bourbon; produkt zawiera jaja.

Warunki przechowywania produktu:

Produkt przed otwarciem, w szczelnie zamkniętym fabrycznym opakowaniu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przez bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz wilgoci. Po otwarciu produkt należy przechowywać w warunkach chłodniczych. Chronić przed bezpośrednim działaniem obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Przed użyciem produkt należy delikatnie wymieszać. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć opakowanie. Po każdy użyciu wyczyścić opakowanie z pozostałości produktu, pozwala to na zachowanie świeżości produktu. Produkt należy zużyć w ciągu 30 dni od momentu otwarcia. Termin przydatności do spożycia produktu przed otwarciem, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta.

Zastosowanie i dozowanie produktu do lodów:

Mieszanka bazowa pasteryzowana: 1000 g / 1.0 kg
Tuorlomio: 100 g / 0.1 kg
Mleko pełne: 100 g / 0.1 kg

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa |
Tuorlomio |
Numer katalogowy |
1.2812 |
Rodzaj |
pasteryzowane żółtka jaj z cukrem i aromatem |
Forma |
półprodukt |
Konsystencja |
półpłynna, charakterystyczna |
Opakowanie |
szklany słoik z nakrętką |
Masa netto |
1.2 kg |
Opakowanie zbiorcze |
6 szt. |
Karton zbiorczy |
7.2 kg |
Produkt |
bezglutenowy |
Przeznaczenie |
do użytku profesjonalnego |
Zastosowanie |
do lodów i cukiernictwa |
Producent |
Babbi |
Dystrybutor |
Sempre Group |


Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:

Wartość energetyczna |
1499 kJ / 357 kcal |
Tłuszcz |
13.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
4.9 g |
Węglowodany |
52.0 g |
w tym cukry |
52.0 g |
Błonnik |
0.0 g |
Białko |
7.9 g |
Sól |
0.09 g |



