

Guma guar - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
DANE TECHNICZNE:
Guma Tara to roślinny hydrokoloid otrzymywany przez mielenie bielma nasion Caesalpinia tetragonolobus (L.) Taub. (rodzina Leguminosae). Składa się z polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej - złożonej głównie z galaktomannanów. Jako dodatek do żywności ma postać białego, sypkiego proszku o białej barwie, neutralnym smaku i zapachu. Stosowana przede wszystkim jako dodatek o właściwościach zagęszczających i stabilizujących. Funkcje: zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator.
Zastosowanie: w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych oraz przyprawowych, chrzanu tartego, mrożonych owoców, napojów owocowych, zżelowanych przetworów owocowych, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Służy jako środek stabilizujący w lodach (zapobiega krystalizacji) oraz zagęszczający i wiążący wodę w wyrobach garmażeryjnych, konserwach drobiowych, serach typu topionego. Stosowana jako stabilizator i zagęstnik w przemyśle piekarskim i cukierniczym, koncentratów i rybnym.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; maksymalna temperatura składowania to 25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia.
SKŁADNIKI: guma guar (E412).
Indeks: SOSA68
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: RÓŻNE102(1)
Indeks: SOSA216
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: SOSA266
Marka: Sosa Ingredients
Zagęszcza i stabilizuje, dubrze rozpuszcza się w wodzie.
Guma guar - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.