inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych
  • inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych

op. 500 g INULINA 130001 SEMPRE błonnik z korzenia cykorii - dodatek spożywczy o szerokim zastosowaniu

SEMPRE294(1)

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

24,00 zł
Brutto

4,80 zł / 100 g

Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


favorite_border favorite
Opis

DANE TECHNICZNE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Łańcuchy cukrów złożone z fruktozy posiadają również jednostkę glukozy - liczba jednostek fruktozy i glukozy w inulinie (tzw. stopień polimeryzacji - DP) waha się między 2 a 60. Inulina ma postać drobnego granulatu o lekko żółtej barwie i lekko słodkim smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; maksymalna temperatura składowania to 25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia.

SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii (minimum 99.5 g/ 100 g suchej masy).

ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 848/210 kJ/kcal
TŁUSZCZ 0.0 g
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 0.0 g
WĘGLOWODANY 8.0 g
W TYM CUKRY 8.0 g
BŁONNIK 89.0 g
BIAŁKO 0.0 g
SÓL 0.0 g

ZASTOSOWANIE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • w celu regulowania zawartości wody w produkcie

  • w celu regulowania konsystencji produktu

  • w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania

  • do kształtowania lepkości produktu

  • o właściwościach emulgujących

  • o właściwościach żelujących

  • o właściwościach pochłaniających wilgoć

  • o właściwościach zagęszczających

  • w celu poprawy smarowności produktów

  • do stabilizowania produktów o konsystencji piany

  • do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji

  • w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • żelujące, emulgujące, zagęszczające

  • wpływ na teksturę produktów

  • zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)

  • poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności

  • uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania

  • poprawa smaku i zapachu

  • stabilizowanie pian i emulsji

Szczegóły produktu
SEMPRE294(1)

Opis

NAZWA HANDLOWA
INULINA
MASA NETTO
500 g
OPAKOWANIE
CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA PE
RODZAJ
INULINA Z KORZENIA CYKORII
SMAK
LEKKO SŁODKI
BARWA
BIAŁA | LEKKO ŻÓŁTA
FORMA
DROBNE GRANULKI | PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W ZIMNEJ I GORĄCEJ WODZIE
PRZEZNACZENIE
DODATEK DO ŻYWNOŚCI
DOZOWANIE
ZALEŻNE OD ZASTOSOWANIA
KOD PRODUKTU
130001
APLIKACJE
LODY | JOGURT | WYROBY PIEKARSKIE I CUKIERNICZE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
MAX. 25°C
WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
MAX. 60%
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
DODATKI SPOŻYWCZE
WYPRODUKOWANO
BELGIA | CHILE
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: SOSA470

Marka: Sosa Ingredients

500 g INULINA EN FRED 39461 SOSA INGREDIENTS błonnik z korzenia cykorii - do stosowania na zimno

favorite_border favorite

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

Cena 83,00 zł

16,60 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: MODECOR1029

Marka: MODECOR

250g SUGAR PASTE POP WHITE 25322 MODECOR biała masa cukrowa bezglutenowa

favorite_border favorite

Seria uniwersalnych w zastosowaniu mas cukrowych w pięknych kolorach, które pozwolą na tworzenie wyjątkowych dekoracji Twoich tortów oraz innych wypieków.

Cena 12,00 zł

48,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: COMPRITAL162

Marka: COMPRITAL

1 kg MALTODESTRINE P119B COMPRITAL cukier prosty - maltodekstryna - dodatek funkcjonalny do lodów i cukiernictwa

favorite_border favorite

Cukier prosty otrzymywany w procesie częściowej hydrolizy skrobi - maltodekstryna. Funkcjonalny dodatek spożywczy o zróżnicowanym zastosowaniu (do lodów i cukiernictwa).

Cena 58,90 zł

58,90 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: COMPRITAL239

Marka: GIUBILEO EXPERIENCE

3 kg PASTA ROSA GIUBILEO PC434P COMPRITAL pasta różana z cukrem trzcinowym i gronowym

favorite_border favorite

Pasta różana z serii Giubileo Experience - z dodatkiem cukru trzcinowego i gronowego - przeznaczona do produkcji wysokiej jakości lodów rzemieślniczych i wyrobów cukierniczych.

Cena 291,00 zł

97,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: FOODCOLOURS303

Marka: FOOD COLOURS

40 g PECTINE NH K-220 FOOD COLOURS pektyna do stosowania w produktach na bazie wody i owoców

favorite_border favorite

Pektyna przeznaczona przede wszystkim do galaretek, musów, żelków, glazur, dżemów, polew itp.

Cena 16,50 zł

41,25 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE