400g CZEKOLADA RUBY 33,6% RECIPE N°RB1 CHR-R36RB12-E0-D94 CALLEBAUT
  • czekolada nie posiada dodatku barwników i aromatów jej cechy sensoryczne pochodzą prosto z ziarna kakaowego
  • czekolada nie posiada dodatku barwników i aromatów jej cechy sensoryczne pochodzą prosto z ziarna kakaowego
  • idealna do różnego rodzaju słodkich kreacji
  • idealna do różnego rodzaju słodkich kreacji
  • idealna do różnego rodzaju słodkich kreacji
  • 400g CZEKOLADA RUBY 33,6% RECIPE N°RB1 CHR-R36RB12-E0-D94 CALLEBAUT

400g CZEKOLADA RUBY 33,6% RECIPE N°RB1 CHR-R36RB12-E0-D94 CALLEBAUT

CALLEBAUT119

Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna dla każdego, teraz także w małym opakowaniu.

46,80 zł
Brutto

117,00 zł / 1 kg

Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


favorite_border favorite
Opis

RB1 - to czwarty rodzaj czekolady - jedno z największych, innowacyjnych odkryć w świecie branży. Naturalna czekolada wytworzona z ziarna kakaowego RUBY o wyjątkowej rubinowej (różowej) barwie i oryginalnym, gładkim smaku z wyczuwalną nuta owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości.

Czekolada nie posiada dodatku aromatów i barwników, wszystkie jej wyjątkowe cechy sensoryczne pochodzą prosto z ziarna kakaowego. Została stworzona z myślą o profesjonalistach, rzemieślnikach i szefach kuchni, a teraz dostępna jest dla każdego. Smak czekolady został określony jako intensywny owocowy smak ze świeżymi, kwaśnymi nutami.

Daj się zaskoczyć nowym smakiem i kolorem czekolady, która pobudza kreatywność do tworzenia wyjątkowych słodkich kreacji. Czekolada charakteryzuje się idealną płynnością (3/5), która czyni ją uniwersalną w zastosowaniu. Użyta w tabliczkach i figurkach czekoladowych zaskakuje satynowym połyskiem i chrupiącą konsystencją. Czekolada sprzedawana jest w postaci niewielki kaletek o średnicy około jednego centymetra, która łatwo się upłynniają. Posiada status kuwertury czekoladowej, ponieważ zawiera więcej masła kakaowego (kuwertura czekoladowa zawiera 32-39% masła kakaowego). 

Idealnie sprawdzi się do:

  • tworzenia wyjątkowych pralin, batonów i tabliczek czekoladowych na przykład z zastosowaniem formy do czekolady RUBY

  • tworzenia figurek czekoladowych

  • kremów, musów i nadzień

  • wypieków i deserów

  • oblewania i dekorowania

  • czekolady na gorąco

  • oraz wielu innych zastosowań (uniwersalna w zastosowaniu) - płynność czekolady a jej zastosowanie

Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko odtłuszczone w proszku, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa (E322), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), naturalny aromat waniliowy.

Skład:

  • kakao: 33.6%

  • mleko: 26.3%

  • tłuszcz: 36.0% 

Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C, optymalna wilgotność względna 70%.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 2352/562 kJ/kcal
Tłuszcz 35.9 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 22.0 g
Węglowodany 49.0 g
w tym cukry 48.0 g
Białko 9.3 g
Sól 0.26 g

Ważne informacje dotyczące pracy z czekoladą:

  • kontakt z światłem, powietrzem, wilgocią i wysokimi temperaturami może spowodować, że czekolada zmieni kolor

  • używanie czekolady rubinowej w maszynie do temperowania czekolady przez kilka dni nie wpłynie na barwę i smak czekolady

  • (zapewnij ciągły ruch czekolady żeby uniknąć separacji)

  • podczas utrzymywania czekolady rubinowej w postaci płynnej należy zachować temperaturę 40-50°C

  • czekolada rubinowa jest najlepsza w czystej formie idealnie sprawdzi się do pralin, batonów i tabliczek czekolady

  • w bardziej skomplikowanych kreacjach czekolada może tracić barwę (jest to związane z interakcją z innymi składnikami)

  • czekolada rubinowa nie nadaje się do zapiekania

  • należy zachować ostrożność podczas łączenia czekolady z nadzieniami na bazie tłuszczu oraz składnikami na bazie wody

  • czekolada podczas mieszania z płynnymi składnikami (śmietana, mleko) nieco blaknie i zyskuje lekko szare zabarwienie

  • (jest to wynik zmiany pH czekolady przez produkty mleczne)

  • wyrównanie pH (poprzez zakwaszenie środowiska) pozwala na odzyskanie pięknej barwy czekolady

  • zwracaj szczególną uwagę na warunki przechowywania czekolady rubinowej aby zachować jej wyjątkową barwę i aromat

Obróbka czekolady:

  • ogrzewanie/rozpuszczanie 45°C

  • krystalizacja 27-32°C

  • chłodzenie przy odlewaniu 12-8°C

  • chłodzenie przy oblewaniu 14-18°C

Proces temperowania czekolady:

  • wsypać kaletki do plastikowej lub szklanej miski i umieścić je w kuchence mikrofalowej (moc 800-1000W),

  • podgrzewać kaletki przez 15-20 sekund, po tym czasie dokładnie wymieszać,

  • powtarzać proces podgrzewania w czasie 15-20 sekund i mieszania do czasu kiedy widoczne będą jedynie małe kawałki czekolady,

  • dobrze wymieszać czekoladę, do całkowitego rozpuszczenia kaletek,

  • sprawdzić czy proces został poprawnie przeprowadzony - w tym celu należy zanurzyć nóż w czekoladzie,

  • czekolada na nożu powinna zestalić się w ciągu 3-5 minut w temperaturze otoczenia około 20°C.

GLAZURA Z CZEKOLADY RUBY - PRZEPIS

Składniki:

woda 270 g
cukier 250 g
syrop glukozowy 350 g
mleko skondensowane 200 g
listki żelatyny 18 g
czekolada RUBY RB1 300 g
barwnik POWER FLOWER RED 4 g
Wykonanie: podgrzej wodę z cukrem i glukozą oraz kakao (jeżeli jest w przepisie); zagotuj i zdejmij z ognia, a następnie dodaj skondensowane mleko oraz żelatynę; wylej na czekoladę i zblenduj; przelej przez sito do pojemnika i odstaw do lodówki z folią w kontakcie; używaj w temperaturze między 30-40 stopni Celsjusza na zamrożonych ciastach.

Ciekawostki o czekoladzie rubinowej:

Skąd pochodzi barwa czekolady? Do produkcji nie używa się żadnych barwników, jej barwa jest całkowicie naturalna i pochodzi z ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać różowego koloru. Ziarna kakaowca pochodzą z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej. Dokładna receptura czekolady nadal pozostaje tajemnicą, producent pilnie strzeże przepisu na tak wyjątkowy rodzaj czekolady. Czy czekolada rubinowa jest zdrowa? Wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników, dlatego w żadnym wypadku nie jest szkodliwa dla zdrowia, ponadto naturalnie występujące w czekoladzie barwniki wykazują właściwości prozdrowotne (przeciwutleniające lub inaczej antyoksydacyjne. Jest to jednak czekolada, która zawiera znaczną ilość cukru oraz tłuszcza, dlatego lepiej nie przesadzać z jej zajadaniem. Jak dokładnie smakuje czekolada rubinowa? Na pewno smak bardzo różni się od tradycyjnego smaku czekolady (białej, mlecznej czy deserowej), jej smak jest gładki (kremowy) i odpowiednio słodki z wyczuwalną świeżą kwaśną nutą oraz nutą owoców jagodowych (lub inaczej owoców leśnych), smak niekiedy określany jest jako świeży i "orzeźwiający".

Szczegóły produktu
CALLEBAUT119

Opis

NAZWA HANDLOWA
FINEST BELGIAN RUBY CHOCOLATE RECIPE N°RB1
MASA NETTO
400 G
OPAKOWANIE
TOREBKA Z TWORZYWA
OPAKOWANIE ZBIORCZE
7 x 400 G
RODZAJ
CZEKOLADA W KALETKACH
KSZTAŁT
CALLETS™
SMAK
WYCZUWALNE NUTY OWOCÓW JAGODOWYCH
BARWA
RUBINOWA | RÓŻOWA
ZASTOSOWANIE
UNIWERSALNE
KOD PRODUKTU
CHR-R36RB12-E0-D94
RODZAJ CZEKOLADY
RUBY RB1
PŁYNNOŚĆ CZEKOLADY
3|5
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
12-20°C
WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
70%
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
12 MIESIĘCY OD DATY PRODUKCJI
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: CALLEBAUT28

Marka: CALLEBAUT

10kg CZEKOLADA RUBY 47.3% RECIPE N°RB1 CHR-R35RB1-595 CALLEBAUT

favorite_border favorite

Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna w dużym opakowaniu.

Cena 1 070,00 zł

107,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: CALLEBAUT88

Marka: CALLEBAUT

1kg CZEKOLADA RUBY 47.3% RECIPE N°RB1 CHR-R35RB1-554 CALLEBAUT

favorite_border favorite

Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna dla każdego.

Cena 112,00 zł

112,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: CALLEBAUT31

Marka: CALLEBAUT

2.5 kg CZEKOLADA RUBY 47.3% RECIPE N°RB1 CALLEBAUT CHR-R35RB1-E4-U70

favorite_border favorite

Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna dla każdego.

Cena 275,00 zł

110,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: PAPILART07

Marka: NOVACART

op. 300 szt. śr. 35 x wys. 50 mm - Brązowa papilotka Tulipan - papierowe foremki do wypieku mini muffinek

favorite_border favorite

Dekoracyjne papilotki w kształcie tulipanów do wypieku małych muffinek. Zestaw papierowych papilotek w kolorze brązowym. Jednorazowe foremki do wypieku domowych babeczek. Tulipany do muffinek!

Cena 63,00 zł

0,21 zł / 1 szt.

Więcej
Dostępną ilość sprawdzisz w szczegółach produktu!

Indeks: SWEETDECOR195

Marka: SWEET DECOR

op. 40 g Perełki srebrne śr. 7 mm - posypka dekoracyjna - kuleczki cukrowe z metalicznym połyskiem

favorite_border favorite

Błyszcząca posypka cukrowa do dekoracji tortów, babeczek, deserów i czego tylko zamarzysz! Srebrne perełki z metalicznym połyskiem o średnicy 7 mm. Gotowa do użycia posypka dekoracyjna. Uwaga! Rzeczywiste kolory posypek cukrowych mogą nieznacznie różnić się od wizualizacji ujętej na zdjęciach katalogowych produktu.

Cena 10,00 zł

25,00 zł / 100 g

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU