Ciemna czekolada cukiernicza w bloku.

Ciemna kuwertura czekoladowa wytwarzana z największą dbałością o parametry i bezpieczeństwo procesu produkcji. Zrównoważony smak i intensywna barwa charakterystyczna dla ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Ciemna czekolada cukiernicza o niskiej płynności, która doskonale sprawdzi się jako podstawa do ganache i kremów cukierniczych do nadziewania. Będzie doskonałą bazą musów i deserów o aksamitnej konsystencji oraz jako składnik wypieków. Czekoladę można również stosować do produkcji lodów i sorbetów czekoladowych. Czekolada wytwarzana w formie bloku, czyli dużej tabliczki czekolady.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Docelowe zastosowanie kuwertury w cukiernictwie zależy od zawartości tłuszczu oraz stopnia płynności.

Ciemna kuwertura czekoladowa, szczegóły produktu:

Nazwa handlowa |
Kuwertura z ciemnej czekolady Ivory Coast 55% |
Numer katalogowy |
721 015 |
Rodzaj |
ciemna czekolada |
Zawartość kakao |
55% |
Pochodzenie kakao |
Wybrzeże Kości Słoniowej |
Kompozycja |
55/45/34 |
Opakowanie |
torba |
Masa netto |
2.5 kg |
Smak |
intensywny, zrównoważony |
Barwa |
ciemno brązowa |
Płynność |
2/5 |
Przeznaczenie |
czekolada cukiernicza |
Zastosowanie |
ganache, kremy, musy, nadzienia, masy cukiernicze, desery, dodatek do wypieków |
Forma |
blok, duża tabliczka czekolady |
Producent |
Lübecker Marzipan-Fabrik |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
Wyprodukowano w Niemczech |


Skład ciemnej czekolady cukierniczej:

Ciemna kuwertura czekoladowa (55% minimalna zawartość składników kakao).
Składniki: masa kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa (E322), ekstrakt waniliowy.
Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe i pozostałe orzechy oraz mleko.
Pochodzenie ziarna kakaowego: Wybrzeże Kości Słoniowej.

Jak przechowywać ciemną czekoladę?

Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych przystosowanych do kontaktu z żywnością. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 15-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 60%.

Kompozycja i wartość odżywcza ciemnej czekolady cukierniczej:

Kompozycja głównych składników w czekoladzie: |
Kakao |
55 % |
Cukier |
45 % |
Tłuszcz |
34 % |


Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: |
Wartość energetyczna |
2323 kJ/558 kcal |
Tłuszcz |
35.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
22.0 g |
Węglowodany |
49.0 g |
w tym cukry |
44.0 g |
Białko |
5.9 g |
Sól |
0.0 g |


Możliwości zastosowania ciemnej czekolady:

Główne zastosowania ciemnej czekolady o niskiej płynności, to nadawanie smaku i konsystencji wyrobom cukierniczym. Czekolada polecana jest również do stosowania jako składnik wypieków. Czekolada o niskiej płynności doskonale sprawdzi się jako baza do ganache, kremów i nadzień. Pozwala na uzyskanie intensywnego smaku i odpowiednio sztywnej struktury mas cukierniczych i kremów do nadziewania. Będzie doskonałą podstawą musów i kremowych deserów o aksamitnej konsystencji.
Czekolada doskonale sprawdzi się również w salonach kosmetycznych, jako aromatyczny składnik zabiegów i masaży.

Warunki procesu temperowania czekolady:

RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 30-33°C |





