Ciemna czekolada cukiernicza o statusie kuwertury.

Ciemna kuwertura czekoladowa wytwarzana z największą dbałością o parametry i bezpieczeństwo procesu produkcji. Zrównoważony smak i intensywna barwa charakterystyczna dla ziaren kakao pochodzących z Ghany. Ciemna czekolada cukiernicza o wysokiej płynności, która doskonale sprawdza się do powlekania, oblewania i glazurowania wyrobów cukierniczych. Pozwala również na formowanie aromatycznych wyrobów czekoladowych oraz tworzenie wyjątkowych dekoracji. Czekolada o wysokiej płynności idealnie sprawdzi się również do fontanny i fondue. Czekoladę można również stosować w salonach kosmetycznych jako aromatyczny składnik zabiegów i masaży z wykorzystaniem czekolady.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Ciemna kuwertura czekoladowa, szczegóły produktu:

Nazwa handlowa |
Kuwertura z ciemnej czekolady Ghana - Fehmarn |
Numer katalogowy |
727 |
Rodzaj |
ciemna czekolada |
Zawartość kakao |
60% |
Pochodzenie kakao |
Ghana |
Kompozycja |
60/40/39 |
Opakowanie |
torba |
Masa netto |
5.0 kg |
Opakowanie zbiorcze |
2 x 5.0 kg - 10 kg (karton) |
Smak |
intensywny, zrównoważony |
Barwa |
ciemno brązowa |
Płynność |
4/5 |
Przeznaczenie |
czekolada cukiernicza, czekolada kosmetyczna |
Zastosowanie |
draże czekoladowe, formowanie, glazurowanie, powlekanie, oblewanie, dekorowanie, fontanna czekoladowa, fondue, do zabiegów kosmetycznych |
Forma |
łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Producent |
Lübecker Marzipan-Fabrik |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Kraj produkcji |
Wyprodukowano w Niemczech |


Skład ciemnej czekolady cukierniczej:

Ciemna kuwertura czekoladowa (60% minimalna zawartość składników kakao).
Składniki: masa kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa (E322), ekstrakt waniliowy.
Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe i pozostałe orzechy oraz mleko.
Pochodzenie ziarna kakaowego: Ghana.

Jak przechowywać ciemną czekoladę?

Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych przystosowanych do kontaktu z żywnością. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 15-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 60%.

Kompozycja i wartość odżywcza ciemnej czekolady cukierniczej:

Kompozycja głównych składników w czekoladzie: |
Kakao |
60 % |
Cukier |
40 % |
Tłuszcz |
39 % |


Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: |
Wartość energetyczna |
2435 kJ/586 kcal |
Tłuszcz |
40.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
25.0 g |
Węglowodany |
45.0 g |
w tym cukry |
40.0 g |
Białko |
5.2 g |
Sól |
0.0 g |


Możliwości zastosowania ciemnej czekolady:

Główne zastosowania ciemnej czekolady o wysokiej płynności, to produkcja draży czekoladowych, formowanie wyrobów czekoladowych, glazurowaniem oblewanie i powlekanie wyrobów cukierniczych, dekorowanie.
Czekolada doskonale sprawdzi się również w salonach kosmetycznych, jako aromatyczny składnik zabiegów i masaży.

Warunki procesu temperowania czekolady:

RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 30-33°C |





