
40,00 zł / 1 kg
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.
Ciemna kuwertura czekoladowa wytwarzana z największą dbałością o parametry i bezpieczeństwo procesu produkcji. Zrównoważony smak i intensywna barwa charakterystyczna dla ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Ciemna czekolada cukiernicza o niskiej płynności, która doskonale sprawdzi się jako podstawa do ganache i kremów cukierniczych do nadziewania. Będzie doskonałą bazą musów i deserów o aksamitnej konsystencji oraz jako składnik wypieków. Czekoladę można również stosować do produkcji lodów i sorbetów czekoladowych.
Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Docelowe zastosowanie kuwertury w cukiernictwie zależy od zawartości tłuszczu oraz stopnia płynności.
Nazwa handlowa | Kuwertura z ciemnej czekolady Ivory Coast 55% |
Numer katalogowy | 721 |
Rodzaj | ciemna czekolada |
Zawartość kakao | 55% |
Pochodzenie kakao | Wybrzeże Kości Słoniowej |
Kompozycja | 55/45/34 |
Opakowanie | torba |
Masa netto | 5.0 kg |
Opakowanie zbiorcze | 2 x 5.0 kg - 10 kg (karton) |
Smak | intensywny, zrównoważony |
Barwa | ciemno brązowa |
Płynność | 2/5 |
Przeznaczenie | czekolada cukiernicza |
Zastosowanie | ganache, kremy, musy, nadzienia, masy cukiernicze, desery, dodatek do wypieków |
Forma | łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Producent | Lübecker Marzipan-Fabrik |
Dystrybutor | Sempre Group |
Kraj produkcji | Wyprodukowano w Niemczech |
Ciemna kuwertura czekoladowa (55% minimalna zawartość składników kakao).
Składniki: masa kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa (E322), ekstrakt waniliowy.
Alergeny: produkt może zawierać orzechy laskowe i pozostałe orzechy oraz mleko.
Pochodzenie ziarna kakaowego: Wybrzeże Kości Słoniowej.
Warunki przechowywania: ciemną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 18 miesięcy od daty produkcji. Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi, najlepiej w rękawiczkach jednorazowych przystosowanych do kontaktu z żywnością. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 15-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 60%.
Kompozycja głównych składników w czekoladzie: | |
Kakao | 55 % |
Cukier | 45 % |
Tłuszcz | 34 % |
Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 2323 kJ/558 kcal |
Tłuszcz | 35.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 22.0 g |
Węglowodany | 49.0 g |
w tym cukry | 44.0 g |
Białko | 5.9 g |
Sól | 0.0 g |
Główne zastosowania ciemnej czekolady o niskiej płynności, to nadawanie smaku i konsystencji wyrobom cukierniczym. Czekolada polecana jest również do stosowania jako składnik wypieków. Czekolada o niskiej płynności doskonale sprawdzi się jako baza do ganache, kremów i nadzień. Pozwala na uzyskanie intensywnego smaku i odpowiednio sztywnej struktury mas cukierniczych i kremów do nadziewania. Będzie doskonałą podstawą musów i kremowych deserów o aksamitnej konsystencji.
Czekolada doskonale sprawdzi się również w salonach kosmetycznych, jako aromatyczny składnik zabiegów i masaży.
RODZAJ CZEKOLADY | TOPNIENIE | KRYSTALIZACJA | PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA | T1 45-50°C | T2 27-28°C | T3 30-33°C |
Indeks: MASTERMARTINI01
Marka: Master Martini
Indeks: CHOCOWORLD102
Marka: CHOCOLATE WORLD
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Trapezowy nóż do czekolady.
Indeks: SILIKOMART434
Marka: SILIKOMART
Szpatuła PROSTA
Indeks: CHOCOVIC02
Marka: CHOCOVIC
Ciemna czekolada o wysokiej płynności i zrównoważonym słodkim smaku z wyczuwalną goryczką. Produkowana w postaci kaletek easymelt, które znacznie ułatwiają pracę z czekoladą.
Indeks: THERMOHAUSER463
Marka: THERMOHAUSER
Indeks: THERMOHAUSER269
Marka: THERMOHAUSER
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Indeks: LUBECA134
Marka: LUBECA
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Ghany. Kuwertura czekoladowa o wysokiej płynności, idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Zastosujesz ją także jako aromatyczny składnik zabiegów w salonach odnowy biologicznej.
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.