
Indeks: CALLEBAUT53
Marka: CACAO BARRY
5 kg BLOK Czekolada 33,9% MLECZNA z MALTITOLEM MALCHOC-M-123 Barry Callebaut
Czekolada mleczna bez dodatku cukru.
92,00 zł / 1 kg
Ciemna belgijska czekolada o harmonijnym smaku z bez dodatku cukru - wyprodukowana przy użyciu maltitolu (słodzika) zamiast cukru.
MALCHOC-D - CIEMNA CZEKOLADA BEZ DODATKU CUKRU - wyprodukowana przy użyciu maltitolu - substancji intensywnie słodzącej - zamiast cukru. Czekolada charakteryzuje się prawdziwym, słodkim smakiem (bez obcych posmaków). Jej stosowanie pozwala na umieszczanie na wyrobach informacji "bez dodatku cukru". Czekolada charakteryzuje się harmonijnym i intensywnym smakiem, jej przyjemna słodycz wynika z zastosowania zamiennika cukru - maltitolu, całości dopełnia naturalny aromat wanilii. Smak oraz konsystencja czekolady jest bardzo zbliżona do klasycznych czekolad. Uniwersalna płynność oraz właściwości techniczne czekolady sprawiają, że doskonale sprawdza się w różnorodnych zastosowaniach - wyroby cukiernicze, kremy, musy, desery, napoje i wiele innych. Ponadto gotowy produkt (praliny, tabliczki, batony) przygotowany na bazie czekolady MALCHOC może być określany jako produkt "bez dodatku cukru" (jeżeli w całej recepturze nie stosuje się cukru). Receptura N°MALCHOC-D - to ciemna belgijska czekolada o minimalnej zawartości kakao 53.9% i statusie kuwertury (zawartość masła kakaowego - 36.0%). Idealna do różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, piekarskich, konfekcji czekoladowej oraz deserów.
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: miazga kakaowa, substancja słodząca: maltitol (E965), tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; kuwertura czekoladowa ze słodzikiem (53.9% minimalna zawartość kakao); może zawierać śladowe ilości mleka; nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający (zawiera maltitol); produkt wegański, produkt bezglutenowy.
* MALTITOL - to substancja słodząca należąca do grupy alkoholi wielowodorotlenowych (polioli) - wykorzystywany jako dodatek do żywności (E965); wykazuje słodkość porównywalną do sacharozy (cukru stołowego); wykazuje niższą kaloryczność od cukru; nadmierne spożycie maltitolu może wywoływać efekt przeczyszczający.
KOMPOZYCJA - SKŁAD | ||
KAKAO | MLEKO | TŁUSZCZ |
53.9% | - | 36.0% |
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE | |
CUKIERNICTWO | |
średnie oblewanie, formowanie średnich pustych figurek (15-30 cm), formowanie pralin, formowanie małych pustych figurek (5-15 cm), mieszanie, szprycowanie dekoracji, natryskiwanie, nadawanie smaku |
grona czekoladowe, pasta czekoladowa, ganache, trufle |
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY | |
nadawanie smaku, oblewanie |
kremy, krem bawarski, cremeux, krem angielski, krem twarogowy, ganache, glazury, musy, sosy, biszkopty, ciasta, chleb, brioszki, herbatniki, muffinki, kremy do zapiekania (do tart, placków itp.) |
ZASTOSOWANIE ciasta, klasyczne wyroby piekarnicze, wyroby konfekcji czekoladowej, napoje mrożone, desery, słodycze arabskie, batony i tabliczki czekoladowe, pudding, brownie, serniki, ciasta czekoladowe, napoje czekoladowe, do fontanny czekoladowej, przekąski, napoje kawowe, babeczki, praliny, fondue, lody i sorbety, mrożone ciasta i desery, draże, kremy do smarowania, torty, pączki, wyroby maczane i oblewane, makaroniki, koktajle mleczne, praliny formowane, figurki czekoladowe |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 1998/478 kJ/kcal |
Tłuszcz | 36.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 22.0 g |
Węglowodany | 46.0 g |
w tym cukry | 0.1 g |
Białko | 5.1 g |
Sól | 0.01 g |
TEMPEROWANIE CZEKOLADY MALCHOC-D | |||
RODZAJ CZEKOLADY | TOPNIENIE | KRYSTALIZACJA | PRACA Z CZEKOLADA |
CIEMNA CZEKOLADA | T1 45-50°C | T2 27°C | T3 31-32°C |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z FINEST BELGIAN CHOCOLATE RECIPE N°MALCHOC-D:
MIRA - DOSKONAŁE CIASTO WARSTWOWE
Indeks: CALLEBAUT53
Marka: CACAO BARRY
Czekolada mleczna bez dodatku cukru.
Indeks: CALLEBAUT52
Marka: CALLEBAUT
Czekolada ciemna bez dodatku cukru.
Indeks: CALLEBAUT109
Marka: CALLEBAUT
Czekolada biała bez dodatku cukru.
Indeks: CALLEBAUT127
Marka: CALLEBAUT
Mleczna belgijska czekolada o harmonijnym smaku z bez dodatku cukru - wyprodukowana przy użyciu maltitolu (słodzika) zamiast cukru.
Indeks: FRANTYL114
Marka: FRANTYL
Foremka do wykrawania o wys. 14 cm w kształcie buta na prezenty do świątecznych pierniczków.
Indeks: CALLEBAUT118
Marka: CALLEBAUT
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka, wanilii i karmelu. Uniwersalna w zastosowaniu doskonale sprawdzi się do formowania, oblewania, nadziewania oraz nadawania smaku oraz wielu innych zastosowań.
Indeks: HANSBRUNNER152
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia nadziewanych tabliczek czekolady. Profesjonalna forma z poliwęglanu do Dubajskiej czekolady z pistacjami. Dopracowane wzory do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu. Obejrzyj krótki film i dowiedz się, jak pracować z formą:
Indeks: LUBECA84
Marka: LUBECA
Produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.
Ciemna belgijska czekolada o harmonijnym smaku z bez dodatku cukru - wyprodukowana przy użyciu maltitolu (słodzika) zamiast cukru.