Mieszanka bazowa do przygotowywania wegańskich gofrów biszkoptowych przeznaczona przede wszystkim do stosowania w punktach gastronomicznych oraz cukiernictwie. Baza do gofrów to mieszanka suchych składników w proszku w odpowiednio dobranych proporcjach (nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego). Bardzo łatwa w użyciu - do mieszanki wystarczy dodać wodę (w temperaturze pokojowej) oraz tłuszcz (olej roślinny) i dokładnie wymieszać (do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta). Stosowanie bazy zapewnia powtarzalność podawanych gofrów oraz znacząco skraca czas przygotowania ciasta, co wpływa na usprawnienie i przyspieszenie pracy oraz zapewnienie stałej jakości podawanych wypieków. Ciasto przeznaczone jest do wypiekania w profesjonalnych gofrownicach gastronomicznych lub mniejszych gofrownicach do użytku domowego.

Gofry po wypieczeniu mają puszyste wnętrze, idealnie chrupiącą skórkę oraz charakterystyczną (i bardzo apetyczną) złotą barwę. Charakteryzują się delikatnym (waniliowym) aromatem oraz wyważonym słodkim smakiem. Doskonale sprawdzą się w klasycznej wersji z cukrem pudrem oraz podawane z różnego rodzaju dodatkami - kremem roślinnym, świeżymi owocami, owocami w żelu, chrupiącymi liofilizatami lub posypkami cukrowymi. Zastosowane dodatki dają ogromne możliwości tworzenia różnorodnych kombinacji smakowych i teksturalnych.

Zalety stosowania mieszanki do gofrów:
-
łatwość użycia (wymaga dodatku jedynie dwóch składników)
-
zawsze odpowiednio dobrane proporcje składników na ciasto
-
usprawnienie pracy po przez skrócenie czasu przygotowania ciasta
-
powtarzalność i stała jakość wypiekanych gofrów
-
uzyskanie gofrów o idealnej konsystencji i smaku
-
długi termin przydatności do spożycia
-
stabilność podczas przechowywania

Składniki: mąka pszenna, cukier, mąka sojowa, skrobia pszenna, substancje spulchniające: difosforany (E450), węglan sodu (E500), sól, aromat.

Warunki przechowywania: mieszankę w proszku należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.

RECEPTURA |
1000 g |
WODA |
250 g |
OLEJ ROSLINNY |
1000 g |
MIESZANKA BAZOWA |

Wskazówki od producenta:
Gofrownicę należy smarować niewielką ilością tłuszczu (pokrywać cienką warstwą). Tłuszcz można nakładać za pomocą pędzelka lub stosować specjalny tłuszcz w sprayu. Kolejne smarowania należy wykonywać co kilka cykli pieczenia w zależności od gofrownicy i zawartości oleju rzepakowego w przygotowanej masie gofrowej. Ciasto nakładać wyłącznie na płytę gofrownicy, która osiągnęła zadaną temperaturę (przeznaczoną do wypiekania gofrów). Świeżo po upieczeniu gofry można układać na specjalnej tacy lub stojaku przeznaczonym do studzenia (w celu odparowania nadmiaru wody z wypieków). Nie układać warstwowo świeżo upieczonych gofrów (jeden na drugim). Nagrzana gofrownica bez ciasta w środku powinna być zawsze zamknięta. W przypadku przywarcia ciasta do płyty gofrownicy należy ją wyłączyć, ostudzić i dokładnie wyczyścić. Gofrownicę należy również wyczyścić w przypadku przypalenia warstwy tłuszczu.

Sposób przygotowania:
-
do odpowiedniego naczynia (najlepiej sprawdzi się duża plastikowa lub metalowa misa) wsypać 1000 g mieszanki do gofrów
-
dodać 1000 g wody oraz odpowiednią ilość oleju (między 100 g a 250 g)
-
składniki miksować przez kilka minut - do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji
-
przygotowane ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną i zabezpieczoną cienką warstwą tłuszczu gofrownicę
-
gofry należy wypiekać w temperaturze 200°C przez około 4-5 minut (do uzyskania charakterystycznej złotej barwy)
-
po każdym użyciu z gofrownicy należy usunąć pozostałości ciasta, okruchy oraz zabrudzenia (aby nie uległy przypaleniu)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1491/351 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.2 g |
Węglowodany |
74.0 g |
w tym cukry |
16.0 g |
Białko |
10.0 g |
Sól |
0.5 g |

.png)