Mieszanka bazowa do przygotowywania naleśników przeznaczona przede wszystkim do stosowania w punktach gastronomicznych oraz cukiernictwie. Baza do naleśników to mieszanka suchych składników w proszku (w tym jaj) w odpowiednio dobranych proporcjach. Bardzo łatwa w użyciu - do mieszanki wystarczy dodać wodę (w temperaturze pokojowej) oraz tłuszcz (olej roślinny) i dokładnie wymieszać (do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta). Stosowanie bazy zapewnia powtarzalność podawanych naleśników oraz znacząco skraca czas przygotowania ciasta, co wpływa na usprawnienie i przyspieszenie pracy oraz zapewnienie stałej jakości podawanych potraw i deserów. Ciasto przeznaczone jest do smażenia na patelni (najlepiej przeznaczonej do naleśników) lub przygotowywania w profesjonalnych naleśnikarkach.

Naleśniki po usmażeniu mają delikatną konsystencję oraz charakterystyczną (i bardzo apetyczną) złotą barwę. Charakteryzują się delikatnym (waniliowym) aromatem oraz wyważonym słodkim smakiem. Doskonale sprawdzą się podawane z różnego rodzaju dodatkami - bitą śmietaną, świeżymi owocami, owocami w żelu, słodkimi sosami, posypkami dekoracyjnymi lub posypkami cukrowymi. Zastosowane dodatki dają ogromne możliwości tworzenia różnorodnych kombinacji smakowych i teksturalnych.

Zalety stosowania mieszanki do naleśników:
-
łatwość użycia (wymaga dodatku jedynie dwóch składników)
-
zawsze odpowiednio dobrane proporcje składników na ciasto
-
usprawnienie pracy po przez skrócenie czasu przygotowania ciasta
-
powtarzalność i stała jakość smażonych naleśników
-
uzyskanie naleśników o idealnej konsystencji i smaku
-
długi termin przydatności do spożycia
-
stabilność podczas przechowywania

Składniki: mąka pszenna, mleko odtłuszczone w proszku, jaja w proszku, cukier, sól, substancje spulchniające: difosforany (E450), węglany sodu (E500), barwnik: karoteny (E160a); może zawierać śladowe ilości soi.

Warunki przechowywania: mieszankę w proszku należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.

RECEPTURA |
1000 g |
WODA |
40 g |
OLEJ ROSLINNY |
600 g |
MIESZANKA BAZOWA |

Wskazówki od producenta:
Patelnię do naleśników lub naleśnikarkę należy smarować niewielką ilością tłuszczu (pokrywać cienką warstwą). Tłuszcz można nakładać za pomocą pędzelka lub stosować specjalny tłuszcz w sprayu. Kolejne smarowania należy wykonywać co kilka cykli smażenia w zależności od zawartości oleju rzepakowego w przygotowanej masie. Ciasto nakładać wyłącznie na rozgrzaną patelnię (lub naleśnikarkę). W przypadku przywarcia ciasta do patelni lub płyty naleśnikarni należy ją wyłączyć, ostudzić i dokładnie wyczyścić. Patelnię lub naleśnikarkę należy również wyczyścić w przypadku przypalenia warstwy tłuszczu.

Sposób przygotowania:
-
do odpowiedniego naczynia (najlepiej sprawdzi się duża plastikowa lub metalowa misa) wsypać 600 g mieszanki do naleśników
-
dodać 1000 g wody oraz odpowiednią ilość oleju (około 40 g - 4 łyżki stołowe)
-
składniki miksować przez kilka minut - do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji
-
przygotowane ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną i zabezpieczoną cienką warstwą tłuszczu patelnię (lub naleśnikarkę)
-
naleśniki należy smażyć do uzyskania charakterystycznej złotej barwy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1468/351 kJ/kcal |
Tłuszcz |
2.1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.6 g |
Węglowodany |
73.0 g |
w tym cukry |
11.0 g |
Białko |
9.9 g |
Sól |
0.77 g |
