Mieszanka bazowa do przygotowywania gofrów biszkoptowych przeznaczona przede wszystkim do stosowania w punktach gastronomicznych oraz cukiernictwie. Baza do gofrów to mieszanka suchych składników w proszku (w tym jaj) w odpowiednio dobranych proporcjach. Bardzo łatwa w użyciu - do mieszanki wystarczy dodać wodę (w temperaturze pokojowej) oraz tłuszcz (olej roślinny) i dokładnie wymieszać (do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta). Stosowanie bazy zapewnia powtarzalność podawanych gofrów oraz znacząco skraca czas przygotowania ciasta, co wpływa na usprawnienie i przyspieszenie pracy oraz zapewnienie stałej jakości podawanych wypieków. Ciasto przeznaczone jest do wypiekania w profesjonalnych gofrownicach gastronomicznych lub mniejszych gofrownicach do użytku domowego.

Gofry po wypieczeniu mają puszyste wnętrze, idealnie chrupiącą skórkę oraz charakterystyczną (i bardzo apetyczną) złotą barwę. Charakteryzują się delikatnym (waniliowym) aromatem oraz wyważonym słodkim smakiem. Doskonale sprawdzą się w klasycznej wersji z cukrem pudrem oraz podawane z różnego rodzaju dodatkami - bitą śmietaną, świeżymi owocami, owocami w żelu, słodkimi sosami, posypkami dekoracyjnymi lub posypkami cukrowymi. Zastosowane dodatki dają ogromne możliwości tworzenia różnorodnych kombinacji smakowych i teksturalnych.

Zalety stosowania mieszanki do gofrów biszkoptowych:
-
łatwość użycia (wymaga dodatku jedynie dwóch składników)
-
zawsze odpowiednio dobrane proporcje składników na ciasto
-
usprawnienie pracy po przez skrócenie czasu przygotowania ciasta
-
powtarzalność i stała jakość wypiekanych gofrów
-
uzyskanie gofrów o idealnej konsystencji i smaku
-
długi termin przydatności do spożycia
-
stabilność podczas przechowywania

Składniki: mąka pszenna, cukier, jaja w proszku, białko jaja w proszku, skrobia pszenna, substancje spulchniające: difosforany (E450), węglan sodu (E500), skrobia ziemniaczana, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), syrop glukozowy (w proszku), odtłuszczone mleko w proszku, aromat, sól; może zawierać żyto, jęczmień, owies, soję, sezam oraz ich pochodne.

Warunki przechowywania: mieszankę w proszku należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów; maksymalna wilgotność względna przechowywania to 75%; maksymalna temperatura przechowywania to 25°C.

RECEPTURA |
900 g |
WODA |
250 g |
OLEJ ROSLINNY |
1000 g |
MIESZANKA BAZOWA |

Sposób przygotowania:
-
do naczynia wlać 1000 g wody (w temperaturze pokojowej)
-
dodać 250 g oleju roślinnego (bardzo dobrze sprawdzi się olej rzepakowy oraz słonecznikowy)
-
wymieszać mokre składniki i miksując na wolnych obrotach
-
stopniowo (porcjami) dodawać mieszankę bazową do gofrów w proszku (1000 g)
-
po dodaniu całości mieszanki w proszku włącz średnie obroty miksera i dokładnie wymieszaj
-
(do uzyskania jednolitej konsystencji)
-
gofry przygotowuje się w specjalnym urządzeniu (gofrownicy) nagrzanej do temperatury 200°C
-
czas przygotowania gofrów to około 3-4 minuty
-
przed wylaniem ciasta gofrownicę należy nagrzać do odpowiedniej temperatury
-
oraz zabezpieczyć powierzchnię płyty grzewczej cienką warstwą tłuszczu (aby zapobiec przywieraniu ciasta)
-
do zabezpieczania powierzchni gofrownicy doskonale sprawdzi się tłuszcz w sprayu
-
można również nakładać cienką warstwę tłuszczu za pomocą pędzelka
-
po każdym użyciu z gofrownicy należy usunąć pozostałości ciasta, okruchy oraz zabrudzenia (aby nie uległy przypaleniu)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1442/341 kJ/kcal |
Tłuszcz |
1.8 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.3 g |
Węglowodany |
71.8 g |
w tym cukry |
9.4 g |
Białko |
8.5 g |
Sól |
0.1 g |
