Zamienniki żelatyny – co zamiast żelatyny dla wegan?

Żelatyna to jeden ze składników wykorzystywany do przygotowania wielu potraw czy wypieków. Jednak obecnie wielu z nas wprowadza do swojego życia dietę wegańską, która jest oparta na produktach roślinnych, co sprawia, że zaczynamy poszukiwać zamiennika tej popularnej substancji. Czym ją zastąpić? Tego można dowiedzieć się ze stworzonego przez nas wpisu.

Co to jest żelatyna? Objaśnienie pojęcia

Żelatyna jest substancją żelującą, którą pozyskuje się z kolagenu zwierzęcego. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdzie niejednokrotnie wykorzystujemy ją do przyrządzania wypieków, deserów, a nawet potraw, takich jak galaretka w formie wytrawnej. Jednak dla każdego z nas, kto stosuje dietę wegańską bądź z innych powodów unika produktów pochodzenia zwierzęcego, konieczne będzie znalezienie zamienników żelatyny.

Znalezienie odpowiednich substancji żelujących, pozwalających uzyskać podobny efekt nie musi okazać się nader skomplikowane, w szczególności, że na rynku pojawia się coraz szersza oferta.

Co zamiast żelatyny? Kilka najlepszych możliwości

Jednym z najpowszechniejszych zamienników żelatyny jest agar. Jak stosować i gdzie kupić tę substancję? Tego nasi czytelnicy mogą dowiedzieć się z kolejnej części wpisu. To składnik pozyskiwany z alg morskich, który znakomicie nadaje się do przygotowania galaretek, musów czy innych deserów. Dzięki temu, że jego smak jest neutralny, produkt sprawdzi się do stworzenia wielu słodkości czy potraw.

Kolejnym zamiennikiem żelatyny dla wegan będzie pektyna spożywcza, czyli naturalna substancja występująca w owocach. Idealnie nadaje się do przygotowania przetworów owocowych, a w wyniku jej zastosowania możemy uzyskać właściwą konsystencję bez konieczności użycia składnika pochodzenia zwierzęcego.

Dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się w produkt o nazwie goma kappa, pozyskiwany z czerwonych alg morskich. Pozwala na uzyskanie jędrnego, kruchego żelu, świetnie sprawdzając się do stabilizacji i żelowania potraw.

Do przyrządzenia sosów i musów możemy użyć gumy ksantanowej lub guar, które działają jak zagęszczacze oraz stabilizatory. Nie dają takiego efektu jak pektyna czy agar, jednak do niektórych wyrobów okażą się idealnym wyborem.

Jak wybrać odpowiedni zamiennik żelatyny? Co warto wiedzieć?

Znając substancje żelujące, które są znakomitymi zamiennikami żelatyny dla wegan, nasi czytelnicy powinni dowiedzieć się, jak wybrać odpowiedni. Dobór najlepszego składnika jest uzależniony od rodzaju przepisu oraz efektu, jaki chcemy uzyskać.

Do galaretek i deserów na zimno świetnie nadaje się agar. Gdzie kupić tę substancję wspomnimy w następnej części wpisu. W dżemach oraz przetworach doskonale sprawdzi się pektyna, natomiast w kremach czy sosach – guma ksantanowa.

Gdzie kupić zamienniki żelatyny? Zaufany sklep

Poszukując produktów, które sprawdzą się zamiast żelatyny, warto zapoznać się z przygotowanym przez nas asortymentem. Proponujemy szeroką ofertę wysokiej jakości artykułów, wśród których każda osoba znajdzie coś dla siebie, niezależnie od tego, czy jest profesjonalistą, czy miłośnikiem cukiernictwa.

Zapewniamy profesjonalne doradztwo w doborze odpowiednich produktów, wiele cennych wskazówek oraz pomoc w podjęciu optymalnej decyzji zakupowej. Jesteśmy otwarci na wszelkie pytania, a nasi pracownicy dbają o sprawną wysyłkę, by zamówienie dotarło do nabywcy w możliwe, jak najkrótszym czasie.

Zamienniki żelatyny – co zamiast żelatyny dla wegan? Podsumowanie wpisu

Odpowiedź na pytanie, czym zastąpić żelatynę, uzależniona jest od rodzaju przygotowanej słodkości czy potrawy. Doskonałymi alternatywami dla produktu pochodzenia zwierzęcego, będą pektyna, guma ksantanowa czy agar. To jedne z najlepszych substancji, które możemy zastosować w kuchni, zachowując przy tym wegański charakter wypieków.

Bez względu na to, czy przyrządzamy galaretkę, mus, sos czy dżemy bądź przetwory owocowe, znajdziemy wiele możliwości, dzięki którym otrzymamy właściwą konsystencję.

Sprawdź nasze produkty