Zamienniki masła w ciastach – czym zastąpić masło w wegańskich wypiekach?
Co zamiast masła do ciasta? Praktyczny przewodnik po zdrowych i wegańskich zamiennikach.
Zapotrzebowanie na wegańskie wypieki z roku na rok rośnie, co stwarza z jednej strony wyzwania, z drugiej zaś szansę na eksperymenty i rozwój dla cukierników. W naszym sklepie Cukieteria.pl znajdziesz szeroki wybór produktów do roślinnych i fit wypieków. Przygotowanie wypieków w wersji wegańskiej wymaga zamiany wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego na składniki roślinne. Należy mieć przy tym na uwadze wpływ takiego zabiegu na smak, zapach oraz konsystencję wyrobu. Jednym z najczęstszych pytań uczestników szkoleń dla cukierników jest to, co zamiast masła – klarowanego czy zwykłego – sprawdzi się w wypiekach. Odpowiadamy!
Zamienniki masła do wypieków wegańskich i w wersji fit
Nie tylko popularność weganizmu przyczyniła się do poszukiwania zamienników masła – wzrosło również zainteresowanie wypiekami w wersji fit, w których nie ma miejsca dla tego często stosowanego składnika. To, jaki zamiennik masła do ciasta wybierzemy, powinno być uzależnione od jego rodzaju i oczekiwanego profilu smakowego – inny składnik będzie pasował do puszystego ciasta, inny natomiast do słonego wypieku. Na szczęście do wyboru mamy wiele opcji, które z powodzeniem spełnią funkcję masła w ciastach, muffinach czy słonych przekąskach.
Olej rzepakowy – najpopularniejszy zamiennik masła do ciasta
Olej rzepakowy znajdziemy niemal w każdym domu, dlatego dla wielu miłośników cukiernictwa jest najczęściej stosowanym zamiennikiem masła do ciasta. Sprawdzi się doskonale w przypadku babek, muffin czy ciast ucieranych, nadając im puszystą, delikatną strukturę. Ogólnie rzecz ujmując, będzie to dobry zamiennik masła do ciasta, jeśli w przepisie widnieje masło w postaci rozpuszczonej.
Zdrowe zamienniki masła – pozostałe oleje roślinne
Zdrowymi zamiennikami masła będą również inne oleje roślinne, na przykład olej z pestek słonecznika czy winogron, olej lniany, orzechowy czy kokosowy. Ten ostatni to świetny zamiennik do ciast, w których w przepisie występuje masło w formie stałej. Przy jego zakupie należy jednak zwrócić uwagę na to, czy mamy do czynienia z produktem rafinowanym, czy też nierafinowanym – jeśli wybierzemy ten drugi, musimy mieć na uwadze, że silny aromat kokosa wpłynie na smak wypieku.
Zdrowe zamienniki masła do słonych przekąsek to natomiast między innymi oliwa z oliwek. Nadaje ona ciastu naturalny słony smak. Wybierając oleje roślinne jako zamienniki masła musimy jednak pamiętać o zamianie proporcji – zamiast 100 gramów masła powinniśmy użyć około 80 gramów oleju.
Zamienniki masła do wypieków czekoladowych – 3 zdrowe propozycje
W wypiekach czekoladowych możemy sobie pozwolić na zastosowanie zamienników masła o charakterystycznym aromacie bądź kolorze, jako że kakao z powodzeniem je zamaskuje. Mowa tu na przykład o wykorzystaniu w roli masła rozgniecionego banana – to świetny wybór w przypadku wypieków, które powinny być wilgotne. Warto również podkreślić, że purée z bananów nada ciastu naturalną słodycz i pozwoli na ograniczenie dodatku cukru, co jest dodatkowym atutem.
Alternatywą dla banana jest również purée z dyni, a także awokado, które wyróżnia się neutralnym smakiem. W jego przypadku możemy zachować takie same proporcje jak w przepisie z masłem, jednak pamiętajmy o możliwym wpływie jego zielonego koloru na estetykę wypieku. Dobrym zamiennikiem masła do ciasta może być także pasta orzechowa do wypieków, jednak z pewnymi ograniczeniami – sprawdzi się w takich recepturach, które nie wymagają napowietrzenia, a do uzyskania pożądanej struktury nie jest konieczna duża ilość tłuszczu. Będzie więc odpowiedni na przykład do ciasteczek czy brownie, jednak należy mieć na uwadze, że jest gęstsze od masła, dlatego w lżejszych ciastach należy go używać nieco mniej.
Co zamiast masła klarowanego?
Na rynku znajdziemy wiele zamienników zwykłego masła – a co zamiast masła klarowanego? W tym przypadku możemy z powodzeniem postawić na margarynę i masło oraz oleje roślinne. Jeśli stosując zamiennik masła do ciasta obawiamy się o utratę pożądanej konsystencji, z pomocą przyjdą nam różnego rodzaju dodatki spożywcze, w tym dodatki funkcjonalne. Ich szeroki wybór znajdziesz w sklepie cukieteria.pl!
Wegańskie brownie z purée bananowym (bez masła, bez mleka, bez jajek)
Składniki:
- 200 g purée bananowego
- 100 ml oleju rzepakowego lub kokosowego (roztopionego)
- 100 g cukru trzcinowego lub erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego)
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść posiekanej gorzkiej czekolady lub orzechów (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Połącz wszystkie składniki mokre: Do puree bananowego dodaj olej, cukier, wanilię i mleko roślinne. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj składniki suche: Wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj tylko do połączenia – nie miksuj zbyt długo.
- Wzbogać smak (opcjonalnie): Dodaj posiekaną czekoladę lub orzechy.
- Pieczenie: Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. 20×20 cm) i piecz w 180°C przez ok. 25–30 minut (do suchego patyczka).
- Studzenie i serwowanie: Odstaw do całkowitego ostudzenia – wtedy brownie zyska wilgotną i zwartą konsystencję.
Wskazówki:
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej „fit” wersję, część mąki możesz zastąpić mączką migdałową.
- Banany powinny być bardzo dojrzałe – wtedy brownie będzie naturalnie słodsze i bardziej aromatyczne.
- Dla lepszego efektu dekoracyjnego możesz posypać gotowe brownie pudrem z erytrytolu lub ozdobić polewą czekoladową.
🛒 Składniki do wypieków – takie jak puree bananowe, kakao, mąki, pasty orzechowe czy formy do pieczenia brownie – znajdziesz w znajdziesz w kategorii formy silikonowe i blachy do pieczenia.