Owoce liofilizowane – zdrowy dodatek w codziennej diecie

Owoce liofilizowane są coraz popularniejsze w polskiej kuchni, nie tylko z uwagi na ich wysoką wartość odżywczą, ale także z powodu ich łatwej dostępności. Obecnie niemal w każdym markecie możemy kupić owoce liofilizowane, co jednak nie oznacza, że są to produkty najwyższej jakości. W tym artykule wyjaśniamy co to jest liofilizacja i jakie są jej zalety.
Co to jest liofilizacja?
Z pojęciem liofilizacji na pewno większość z nas się spotkała. W skrócie można powiedzieć, ze jest to suszenie mrozem (suszenie sublimacyjne). A dokładniej usuwanie wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia do temperatury -50°C przy udziale obniżonego ciśnienia. Procesowi liofilizacji poddaje się produkty spożywcze, po pierwsze by zmniejszyć ich objętość, wydłużyć termin spożycia i zachować wartości odżywcze. Po raz pierwszy tą technologię zastosował rząd Stanów Zjednoczonych zaopatrując w żywność wojsko i kosmonautów.
Wady i zalety liofilizacji
Zalety liofilizacji:
- pozwala ograniczyć rozwój drobnoustrojów w żywności,
- wydłuża termin przechowywania i przydatności do spożycia,
- nie powoduje zmian kaloryczności i wartości odżywczych,
- produkty zachowują swój smak, aromat i zapach,
- brak chemii i konserwantów w procesie technologicznym obróbki.
Nie wiele wad można wskazać dla produktów liofilizowanych, głównie będą nimi:
- higroskopijność – wrażliwość na wilgoć, dlatego też produkty te należy przechowywać w szczelnych opakowaniach, bez dostępu powietrza i najlepiej światła
- cena – proces liofilizacji jest technolognicznie kosztowny, dlatego też cena może wydawać się wysoka w stosunku do wagi produktu.
Dlatego też, o ile produkty pochodzą z upraw ekologicznych możemy zaliczyć je do w pełni zdrowych i pełnowartościowych.
Jakie warzywa i owoce liofilizowane można kupić ?
Liofilizować można praktycznie wszystko. Do zdecydowanie najpopularniejszych i najbardziej lubianych należą jednak owoce z naszej szerokości geograficznej. Są nimi:
- truskawki występujące w całości, w plasterkach lub kostce,
- porzeczka czerwona i ciemna,
- jagoda.
W ofercie często pojawiają się banany w plasterkach, kiwi i mango. Zdecydowanie rzadziej spotkamy liofilizowane połówki markuji, które produkowane są np. przez hiszpańską firmę Sosa Ingrediens.
Do czego wykorzystać owoce liofilizowane?
Z uwagi na wartości odżywcze i zdrowotne, warto pamiętać o dodawaniu liofilizatów do wielu posiłków. Najczęściej suszone owoce pojawiają się w menu śniadaniowym, jako dodatek do mussli, płatków i jogurtów. Przygotowując własną granolę, warto dodać chociaż by gotowe kawałki liofilizowanych truskawek, malin, porzeczek lub jagód szczególnie w sezonie jesienno-zimowy, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych owoców.
Owoce liofilizowane stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej zdrowej diety, znakomicie poprawią nam smak i wygląd posiłków, poprawiając nastrój.

Jeśli kochacie czekoladę i lubicie porobić własne wyroby, owoce będą świetnym dodatkiem do tabliczek czekolady, batonów i pralinek. Możemy dodawać je w całości, kawałkach lub przygotować puder w którym obtoczymy trufle czekoladowe.

Podsumowując owoce liofilizowane, są świetnym dodatkiem do:
- mussli,
- jogurtów,
- samodzielnie przygotowanej granoli,
- tabliczek czekolady,
- zmieszania z płynną czekoladą,
- posypania bitej śmietany na pitnej czekolady,
- lodów jako posypka,
- trufli czekoladowych jako puder do obtaczania.
Owoce liofilizowane – zdrowy dodatek w codziennej diecie jest to suszenie owoców mrozem. Owoce zachowują wartości odżywcze. Stosowałem takie owoce jako dodatek do musli ,lodów, wypieków. Dużym plusem jest to że szybko się nie psują jeśli przechowywane są w szczelnych opakowaniach{sa higroskopijne}. Znalazłem je tez na innych stronach co mogę polecić w 100%
Dokładnie tak 🙂 po otwarciu trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, aby nie złapały wilgoci i nie straciły swojej chrupkości 🙂 Podpowiedzieć mogę z doświadczenie, że jak już nam się tak zdarzy to może je wysypać na blaszkę i na króciutko wstawić do piekarnika, wtedy odzyskają swoja chrupkość. Joanna z Cukieteria Team
Szczerze mówiąc, próbowałem jedynie liofilizowanej truskawki. Muszę się zatem zabrać za marakuję. Ale tego typu owoce na cieście w połączeniu z kawą to coś wspaniałego 😉