Naturalny izotonik – sprawdź jak zrobić izotonik w domu?
Izotonik to napój, który pomaga chronić organizm przed odwodnieniem. Doskonale sprawdza się wśród osób aktywnych fizycznie, ponieważ podczas intensywnych treningów fizycznych potrzebujemy większą ilość wody i elektrolitów. Izotonik może okazać się niezwykle pomocny także w czasie upałów. Jednak, aby wesprzeć swój organizm, nie trzeba sięgać po izotoniki dostępne w sklepach, które często zawierają zbędne, chemiczne dodatki. Tego rodzaju napoje można przygotować samodzielnie. W niniejszym artykule wyjaśniamy, jak zrobić izotonik w domu.
Izotonik – co to?
Gdy wykonujemy treningi na siłowni, pływamy, jeździmy na rolkach, biegamy w terenie czy jeździmy na rowerze, tracimy z potem nie tylko samą wodę, ale również składniki mineralne, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania układu sercowo–naczyniowego i nerwowego. Intensywne pocenie się sprawia, że z organizmu wypłukuje się magnez i potas – pierwiastki potrzebne do prawidłowej pracy mięśni. Z tego względu podczas treningu warto nawadniać się izotonikiem.
Napoje izotoniczne są płynami, które pozwalają na uzupełnienie niedoborów witamin, soli mineralnych, elektrolitów i oczywiście wody. Świetnie gaszą pragnienie, przyspieszają regenerację po aktywności fizycznej i zapobiegają bolesnym skurczom.
Kiedy pić izotonik?
Izotoniki warto pić zarówno przed treningiem, jak i w trakcie oraz po jego zakończeniu. Sięgając po niego przed rozpoczęciem aktywności fizycznej, mamy szansę lepiej przygotować organizm do treningu. Pijąc izotonik w czasie uprawiania sportu, skutecznie uzupełniamy płyny i elektrolity tracone z potem, a także dodajemy sobie energii. Sięgając po tej napój po wysiłku, przywracamy do równowagi gospodarkę wodno–elektrolitową, a także uzupełniamy glikogen, czyli wewnątrzmięśniowe zapasy energii.
Przygotowanie naturalnego izotonika – dlaczego warto?
Decydując się na przygotowanie izotonika w domu, mamy pełną kontrolę nad tym, co będzie on zawierał. Sami decydujemy, czy w jego składzie znajdzie się cukier oraz, czy urozmaicimy jego smak dodatkami. Kupując gotowy izotonik, nie mamy pewności co do jakości zastosowanych w nim składników. Ponadto wybierając napój ze sklepu, powinniśmy dokładnie czytać etykietę, aby nie kupić produktu ze zbędnymi, chemicznymi dodatkami, które mogą niekorzystnie wpływać na organizm.
Jak zrobić naturalny izotonik?
Wiele osób zastanawia się, jak przygotować w domu naturalny izotonik. Przepis jest prosty! Wystarczy sięgnąć po dobrej jakości miód, sok z cytryny, wodę i niewielką ilość soli. Aby poprawić smak napoju, można dodać syrop smakowy nie zawierający cukru, ani żadnych konserwantów. Doskonale sprawdzą się tutaj syropy z linii PURE Monin. Syropy te dostępne są w kilku smakach nie zawierają cukru, dzięki czemu są idealną opcją dla osób będących na diecie redukcyjnej i diabetyków. Ponadto smak naturalnego izotonika można urozmaicić, sięgając po puree owocowe 100%. Świetnie sprawdzi się ananasowe, truskawkowe, malinowe, jagodowe i brzoskwiniowe. Dobrym wyborem będzie też puree z mango, liczi czy marakui. Do izotonika polecane jest też Pure de Monin mięta bez cukru, które nadaje napojowi orzeźwiający charakter.
Przygotowanie naturalnego izotonika – o czym należy pamiętać?
Przygotowując izotonik samodzielnie, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Przede wszystkim kluczowe jest zadbanie o odpowiednie proporcje składników. Ich za mała ilość może sprawić, że napój nie będzie działał skutecznie.
Ponadto przygotowując izotonik w domu, ważne jest, aby używać naturalnych, świeżych, wysokiej jakości składników, które będą nie tylko pomagać w uzupełnianiu elektrolitów, ale również pozytywnie wpływać na smak napoju.
Przygotowany napój izotoniczny warto schłodzić, aby był jeszcze bardziej orzeźwiający. Dodatkowo w okresie letnim dobrym pomysłem jej dodanie do niego kostek lodu i świeżej mięty. Można wkroić do niego również świeże, sezonowe owoce, takie jak np. maliny, truskawki czy borówki. Izotonik świetnie będzie smakował również z dodatkiem ananasa, arbuza, melona, grejpfruta i limonki. Ważne jest, aby dopasować dodatki do indywidualnych preferencji smakowych.